Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U Dečijem dispanzeru tvrde da tokom vrućina treba posebno voditi računa o zdravlju odojčadi
  Zaštitite svoje bebe
  25.07.2016.

  Tokom vrelih letnjih dana lekari su imali pune ruke posla, a pedijatri posebnu pažnju skreću na brigu o manjoj deci, odnosno tek rođenim bebama.

  U Dečijem dispanzeru Doma zdravlja Subotica kažu da su mala deca, odnosno novorođenčad posebno sklona gubitku tečnosti, odnosno dehidraciji i toplotnom udaru, jer imaju slabije razvijene mehanizme za regulaciju telesne temperature.

  4163_1.jpg

  - Kada su visoke spoljne temperature, roditelji ne bi trebalo da izvode decu napolje u najtoplijem delu dana, dakle od 11-16 h, nego bi trebalo da borave u blago rashlađenim prostorijama.  Ukoliko ipak izlaze u tom periodu dana, potrebno je decu adekvatno zaštititi odećom svetlih boja od prirodnih materijala i zaštitnim kremama sa visokim faktorom zaštite od UV zračenja. Takođe je zbog pojačanog znojenja neophodan povećan unos tečnosti, kao i ishrana bogata svežim voćem i povrćem - savetuje dr Olga Aleksić, pedijatar Dečjeg dispanzera.

  Roditelji bi takođe trebalo da povedu računa i o tome da je povećan rizik i od trovanja hranom i crevnih infekcija, zbog čega je najbolje deci sveže pripremati svaki obrok ili koristiti gotovu hranu za odojčad, koja je naročito pogodna za vreme putovanja.

  - Prilikom putovanja predlaže se upotreba fl aširane vode i preventivna primena probiotika svakodnevno. Osim probiotika, putna apoteka bi trebalo da sadrži i neki antipiretik (paracetamol, ibuprofen), antihistaminik u slučaju alergije na hranu, sunce, ubod insekta, dezinfekciono sredstvo i zavoj u slučaju povrede i zaštitne kreme sa visokim faktorom zaštite od UV zračenja (30-50) - rekla je dr Aleksić

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja