Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Pisma čitalaca: Demanti Udruženja za povrat oduzete imovine
  Mešetarenja oko povrata dedovine!
  26.07.2016.

  • Milan Uzelac, predsednik UO Udruženja za povrat imovine u Subotici i okolini, reagovao je u ime tog Udruženja, demantijem na tekst Dušana Aradskog o povratu oduzete imovine, objavljen u rubrici Pisma čitalaca, u prethodnom broju Subotičkih novina.

  U SUBOTIČKIM NOVINAMA od 15.  jula 2016. godine, u rubrici Pisma čitalaca, objavili ste pismo Dušana Aradskog, pod naslovom „Za oduzetu zemlju svi su obeštećeni“.  Pošto je navedeno pismo izazvalo negativne reakcije i osude porodica koje potražuju povrat oduzete imovine nakon 1945. godine, dužni smo da kao Udruženje reagujemo, kako bi i oštećene porodice a i šira javnost dobili pravu informaciju.

  4165_1.jpg
  Milan Uzelac

  Da bismo građanima dali potpuni uvid, obratili smo se Istorijskom arhivu u Subotici, gde su nam vrlo ljubazno pomogli i izvršili pregled dokumenata iz perioda nakon Drugog Svetskog rata. Obveznice o kojima gospodin Dušan Aradski piše, deljene su za zemljište oduzeto po osnovu Zakona o poljoprivrednom zemljišnom fondu društvene svojine i dodeljivanju zemlje poljoprivrednim organizacijama (Službeni list FNRJ broj 22/53). Te obveznice su unovčili samo pojedinci, jer su toliko obezvređene, da se njihova vrednost merila kutijom šibica.

  Krajem prošlog veka donet je “Zakon o načinu i uslovima priznavanja prava i vraćanju zemljišta koje je prešlo u društvenu svojinu po osnovu poljoprivrednog zemljišnog fonda i konfiskacijom zbog neizvršenih obaveza iz obaveznog otkupa poljoprivrednih proizvoda” (Sl. Glasnik RS, br. 18/91,20/92 i 42/98). Po tom Zakonu je uglavnom vraćen deo poljoprivrednog zemljišta između takozvanog malog i velikog maksimuma i po njemu su se mogli podnositi zahtevi do 2001.  godine.

  Konačno je Skupština R.  Srbije usvojila Zakon o povratu oduzete imovine i obeštećenju (Sl. glasnik RS br.27/2011,108/2013,142/2014 i 88/2015 odluka Ustavnog Suda), po kome se vraća sva vrsta oduzete imovine oduzeta po osnovu četrdeset jednog Zakona nakon 9. marta 1945. godine. Po ovom Zakonu se vraćaju oduzete kuće, stanovi, poslovni prostori, fabrike, poljoprivredno i građevinsko zemljište i druga pokretna i nepokretna imovina predviđena Zakonom. Prema dostupnoj informaciji sa sajta Agencije za Restituciju, do dana 31.12.2015. godine u Subotičkoj Opštini je do sada vraćeno 85 poslovnih prostora, 4 stana, 3 zgrade, 2367 m2 izgrađenog građevinskog zemljišta i 268 Ha, 36 ari i 25 m2 poljoprivrednog zemljišta.

  Ovde je važno napomenuti, da je po postojećem Zakonu, oduzetu imovinu, a pogotovo poljoprivredno zemljište, u većini slučajeva nemoguće vratiti zbog niza izmena na terenu, koje su nastale u poslednjih šezdeset godina. Zbog toga se prišlo izradi “Izmene i dopune Zakona o restituciji” kako bi se što više imovine vratilo u naturi i da bi se što manje imovine isplaćivalo u obveznicama, koje bi opteretile Državni budžet. Udruženje je dobilo čvrste garancije od Ministarstva pravde, da će ove Izmene i dopune po ubrzanom postupku biti uvrštene za razmatranje u novoosnovanoj Skupštini Republike Srbije.

  Na kraju napominjemo, da je svakako najbolje o određenoj osetljivoj temi porazgovarati, pa tek onda izneti u javnost nepotpune i neproverene tvrdnje, što je gospodin Aradski svakako mogao učiniti, jer je kako sam kaže, prisustvovao Skupštini Udruženja. U suprotnom, namerno ili nenamerno se ide na ruku onima koji su oduzetu, takozvanu Državnu imovinu prisvojili na nezakonit način, a sada su najveći protivnici povrata dedovine, koju Republika Srbija putem Agencije za restituciju, nastoji da do kraja i pošteno sprovede.

  Udruženje za povrat oduzete imovine za Suboticu i okolinu, Milan Uzelac, predsednik Upravnog odbora
  (naslov i opr. teksta red.)

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja