Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Pričam ti priču...
  O utajivačima i grobarima
  26.07.2016.

  Poreske utaje se u mnogim zemljama strogo sankcionišu i redak je slučaj da i najmanji postotak utajivača bude osuđen na uslovnu kaznu. To su zemlje čije se pravosuđe strogo pridržava važećih zakona iz ove oblasti i pljačke domovine nikome ne oprašta.

  Kod nas se poreske utaje (na našu sreću) takođe strogo sankcionišu po principu ni po babu ni po stričevima. Sud okrivljene kažnjava uglavnom uslovno, ali ih (zamislite) ipak kažnjava. Tek da se zna da ni u Srbiji po pitanju poreskih utaja nema cile-mile. Ima, istina, slučajeva da su pojedinci zaglavili čak i u zatvoru.  Takve kazne izrekle su samo one sudije koje se drže slova zakona kao pijan plota.

  Za naše poreske utajivače ovakva praksa i stav sudija je OK i potpuno je transparentna i demokratska. Mazneš od domovine u kojoj živiš i gde koristiš sve građanske privilegije (pa čak i blagost pravosuđa) i glava te zbog toga i ne zaboli.  I nikome ništa.

  Ako utajivaču zvezde nisu nimalo naklonjene i ako nije član moćne političke stranke, dobije uslovno nekoliko meseci i može ponovo Jovo nanovo jer živimo u bogatoj zemlji koja ne maltretira svoje građane-biznismene, česte stranačke donatore za tamo neke poslovne previde i poreske zaborave, a to se najčešće događa bez namere.

  Znači, nema umišljaja!

  U poslednjih desetak godina inspektori „porezari“ otkrili su u Subotici na stotine onih koji su se ogrešili o Zakon na temu utaje poreza, a sa bezuslovnom zatvorskom kaznom procentualno ih je završio zanemarljiv broj.

  Monopol na blagost, sporost ili „nesnalaženje suda“ nije u Srbiji prisutna od juče i samo u ovoj oblasti. Skoro svaki grad ili opštinsko mesto ima svoje monopoliste i monopole. Onomad su kod nas ljudi koji imaju preduzeća za sahrane prikupili preko 15.000 potpisa i pokrenuli inicijativu da Skupština Grada izmeni tek donešenu Odluku o sahranjivanju i grobljima. Tri firme koje se bave ovim poslom zatražile su da nova Odluka bude utemeljena na Zakonu i da se njome omogući konkurencija u svim oblastima koje nisu zakonski ograničene. Paralelno sa ovom Inicijativom zatraženo je i mišljenje republičke Komisije za zaštitu konkurencije koja u odgovoru našim grobarima navodi da je „...neophodno izvršiti određene izmene u (gradskoj) Odluci, naročito u članu 15. Odluke, na način da se ne propisuje obavljanje pobrojenih komercijalnih delatnosti isključivo od strane JKP „Pogrebno“.

  Navedena je i potreba izmena još nekih članova Odluke. U međuvremenu se predsedniku Skupštine grada obratio i Mons. dr. Janoš Penzeš. Biskup Subotičke biskupije smatra da novousvojena Odluka o sahranjivanju i grobljima zadire i u prava crkava i verskih zajednica koje poseduju groblja u svom vlasništvu pa je, u najmanju ruku, trebalo i njih angažovati prilikom izrade rečene Odluke.  U biskupovom pismu navedene su čak 23 primedbe na članove koji sačinjavaju sadašnju Odluku.

  Amandman (i podršku inicijativi građana) podneo je na poslednjoj sednici Skupštine Grada i šef odborničke Grupe „Pokret za građansku Suboticu“, ali na ovu temu nije održana očekivana rasprava.

  Grobari sada prete da će sami sahraniti monopol u oblasti sahranjivanja, ali će se izgleda morati pomiriti sa tržišnom utakmicom u kojoj se u Subotici našlo samo samcato JKP „Pogrebno“.

  Ukoliko im ne bude sve po volji i nakon malih izmena Odluke o sahranjivanju - eto im sudovi, Strazbur, Poglavlja i druge prakse EU.

  Isti ili sličan slučaj je i sa našim utajivačima poreza. Inspektori rade svoj posao, radi ga i sud, samo je pitanje ko radi onako kako to građani očekuju, a ko se zajebava sa Zakonom.

  M.Po.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja