Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Otvorena izložba fotografija: “Industrijsko nasleđe u Vojvodini”
  Predstavljen zaboravljeni opus kulturnog nasleđa
  26.07.2016.

  Savremena galerija “Likovni susret” ugostila je izložbu fotografija pod nazivom “Industrijsko nasleđe u Vojvodini”. Izložbu su zajednički realizovali Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Petrovaradina, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Subotice, Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo i Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

  4167_1.jpg

  Ideja je za realizacijom jedne ovakve izložbe je inicirana prošle godine koja je bila proglašena za Evropsku godinu industrijskog i tehničkog nasleđa (European Industrial and Technical Heritage Year).

  „Izložba međuopštinski zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotice, koja je domaćin pokazuje zajednički rad još tri zavoda i to iz Pančeva, Petrovaradina i Zrenjanina. Jedan opus našeg nasleđa koje vidimo krajičkom oka, sećamo ga se , ali nije u fokusu“, rekao je na otvaranju izložbe direktor Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici“, Aleksandar Toković.

  Dejan Radovanović, istoričar umetnosti objašnjava da je izložba nastala zajedničkim trudom svih koji su se okupili preko Društva konzervatora u Srbiji.

  Izložba je premijerno izložena prošle godine u Etnografskom muzeju u Beogradu, a nakon toga je prikazana u ostalim gradovima koji su učestvovali u projektu i sada u Subotici.

  Na preko trideset panoa prikazano je industrijsko i tehničko nasleđe, koje je značajan segment kulturne baštine, a samim tim i posetioci imaju priliku da se upoznaju sa potencijalima koje nudi. Predstavljene su prerađivačke (prehrambene), stambene kolonije, te železničko i hidrotehničko nasleđe.

  “Iako je industrijsko i tehničko nasleđe obeležilo dva prethodna veka, kako u Vojvodini i Srbiji, tako i široj regiji, na početku XXI veka ono ubrzano propada usled zahuktalog razvoja novih tehnologija, procesa i običaja. Posledica takvog razvoja je gašenje i nestajanje velikog broja postrojenja i procesa.  Predstavljanjem ovog specifičnog nasleđa stručnoj i široj javnosti ukazano je na značaj i potencijale koje nudi, a sa druge strane nas podsetilo na neke važne stvari koje su do skora naš život činile lakšim i ugodnijim, te da rešenja za mnoge probleme sa kojima se čovečenstvo danas suočava možemo potražiti u nečem naizgled mrtvom, prošlom i nestalom”, navodi se u katalogu.

  Autorski tim izložbe čine: etnolozi dr Mirjana Đekić i Branislav Milić, mr Gordana Prčić-Vujinović, Jasmina Vujović d.i.a, istoričari umetnosti Vesna Karavida, Dejan Radovanović i Bojan Kojičić, te fotografi Nedeljko Marković i Željko Vukeljić.

  S.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja