Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Rušenje Zelene fontane skuplje od rekonstrukcije!
  09.12.2013.

  Konferencija Udruženja „Most”

  Udruženje „Most” kritikuje predstavnike Saveza vojvođanskih Mađara i gradonačelnika Jene Maglaija koji obećava da će voditi računa kako se troši novac građana, iako nisu raščišćeni „naduvani” iznosina više od milion evra, za rekonstrukciju Zelene fontane• Prema dokumentaciji, rekonstrukcija košta oko milion evra, dok„Žolnai” računa da posao košta 250.000 evra, tvrdi Silard Almaši.

  417_1.jpg

  Silard Almaši, predsednik Udruženja „Most“ na press konferenciji održanoj 3. decembra,kritički se osvrnuona aktuelne probleme u Gradu i pored ostalog,javno uputio poruku novom gradonačelniku Jeneu Maglaiju da javnost mora da zna koliko će koštatipostavljanje novog daščanog poklopca na Zelenoj fontani, i ko je odobrio taj posao. IzUdruženja „Most”iznete su i primedbe oko organizacije “Svinjokoljskih dana“ i stavovi oko formiranja nove gradske koalicije SVM-a i SNS-a, a prozvani su i odgovorni zbog kojih je AP Vojvodina za sedam godina ostala bez milion evra u budžetu.

   Almaši je potencirao pitanje sredstava za Zelenu fontanu.

   — Građani su imali priliku da vide da je za kratko vreme posle preuzimanja vlasti zadaščena Zelena fontana, ali se većina pita ko je u tako kratkom roku odobrio taj posao. Novi gradonačelnik Jene Maglai je izjavio da će paziti na pare, ali nije obavestio javnost ko je potpisao i naručio zamenu dasaka na Fontani i kojim novcem se to finansira. Lično sam bio u pregovorima sa vlasnikom fabrike Žolnai i dobio sam dokumentaciju prema kojoj bi izgradnja Zelene fontane iznosilaoko 250 hiljada evra. Pitamo se, gde je nestalo milion evra, koliko je iz Gradske uprave najavljeno za čitavu rekonstrukciju fontane, kaže Almaši.

   On ocenjuje da,ako vlasnik Žolnaija” kaže, da je cena rekonstrukcije 250 hiljada evra sa izgradnjom, celokupnom ugradnjom, prevozom i PDV-om, bez dodatnih troškova, osim vode i struje, jasno se nameće problem - gde su ostala sredstva?

   — Potrošeno je nešto manje od 30 hiljada evra za projekte, a znam da se za projekte uvek troši manje od 5 posto od ukupnih ulaganja. To znači, da cena projekta ne bi trebalo da bude veća od 12 hiljada evra, pa ostaje dakle, dilema ko je i zašto dao nalog da se isplati skoro trostruki iznos od 30 hiljada evra samo za projekte. Ako rekonstrukcija košta 250 hiljada evra, ne znamo kako je moguće naduvati te iznose na više od milion evra, potencira dileme Almaši.

   Almaši je izneo sumnje i u obećanjasmenjenog gradonačelnika Modesta Dulića, sa kojim su razgovarali o nejasnoćama oko dokumentacije.

   — Pregledali smo celokupnu dokumentaciju oko Zelene fontane, po kojoj za rušenje, betoniranje i armiranje bi trebalo da se isplati 300 hiljada evra. Znači, betoniranje i rušenje je skuplje nego izgradnja Zelene fontane. Ako se rekonstruiše fontana, ne bi trebalo vući vreme, nego da se stručnjaci dogovore o gradnji, ističe Almaši.

   Udruženje „Most” zamera gradonačelniku što je odobrena dozvola da se u strogom centru grada, tik uz Gradsku kuću organizuje festival proizvoda od mangulice i napravi svinjac od ulaza u Gradsku kuću i pita zar se to nije moglo organizovati na adekvatnijem mestu.

  Predsednik Udruženja „Most” stavlja pod lupu i odluku Ištvana Pastora da SVM uđe u koaliciju sa SNS- om.

  Ištvan Pastor u Mađar So-u je izjavio da je Vojvodina uskraćena za milion evra iz republičkog budžeta, iako je dve i po godine on na čelu pokrajinske Skupštine, a pre njega je četiri godine tu funkciju imao Šandor Egereši. Šta su oni uradili za sedam godina da Vojvodina dobije pripadajučih 7 posto republičkog budžeta. Umesto dazbog toga prepusti funkciju drugima, Pastor podseća na činjenicu da je AP Vojvodina uskraćena za oko milion evra. Ako u tome nisu pomogli ni DS niti SNS, pitamo Pastora, zašto pravi koalicije u prethodnom mandatu i sada na lokalu sa partijama koje ne doprinose da ispoštuju obećanja data biračima, rekao je Almaši.

  On ocenjuje da Pastor nije legitiman predstavnik vojvođanskih Mađara, jer su svoje birače prodali za lične interese.

  Mogli bi ih upitati i o privatizaciji Severa, sudbini zadruge u Čantaviru, kao i o novčanim sredstvima koja stižu iz Mađarske raznim kanalima, a po našim saznanjima i preko Fidesove partije. Gde su te pare? Tražimo od Pastora da svu dokumentaciju oko ovih navoda pruži građanima na uvid, rekao je Almaši.

  S.Đ

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja