Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Predstavljena knjiga o Miri Banjac - autorke Tanje Nježić
  „Ne daj se”
  27.07.2016.

  Autorizovana biografija Mire Banjac „Ne daj se”, autorke Tanje Nježić, novinarke, predstavljena je 19. jula na Festivalu evropskog filma Palić, gde su i oživele priče, sakupljene u zbirku gotovo autentičnih isečaka iz života slavne glumice i predsednice Saveta palićkog Festivala Mire Banjac
  • U ovom vremenu površnosti, njen prebogat i interesantan život jeste ogledalo snage posvećenosti, istakla je Tanja Nježić na palićkoj promociji knjige koju je pisala.

  4170_1.jpg
  Tanja Nježić, autorka knjige

  Mira Banjac je na promociji četvrte knjige o svom glumačkom radu i životu, rekla na Paliću, da je „Ne daj se” knjiga potrošenog života, a da joj se čini da mali život nije dovoljan za knjigu.

  —Živin jednostavno mali život, nikada nisam bila spektakularna glumica, ne idem na Maldive, nemam bazene, ali lepo mi je uprkos tome. Ovu knjigu je radila žena koja je dugo i ne površno istraživala sve oko mog života, a uočila je da je moj život sastvaljen od margina, koje ga čine takvim kakav jeste. Ovo su sada i kamate na moj mali kapital, a Tanji se zahvaljujem s ljubavlju, što je hvatala svaki moj trenutak i kada sam ponekad mislila da bi trebalo da se odmorim tokom festivala i uhvatila suštinu mog malog života, rekla je Mira Banjac na Paliću, tokom promocije knjige, o svojim emociojama povodom zbirke priča "Ne daj se”, koje je izdao "Vulkan".

  Tanja Nježić, čije smo priče godinama čitali u dnevnim novinama, ovoga puta prenela nam je, čini se još dublje i emotivnije štivo, od čijih se rečenica u nekim delovima ježimo. Kao iskusna novinarka, Tanja ima efektnu završnicu, kakvu i u umetnosti i u životu ima, inače Mira Banjac, pa ne čudi što su neki drugi novinari preneli svoje zapažanje o velikoj glumici, kao „umetnici glume i umetnici života”.

  —Knjiga se zapravo sama pisala, a da ni Mira ni ja toga nismo bile svesne.  U ovom našem nimalo lakom, ali na svoj način lepom poslu, imala sam sreću i čast da se moj put često ukrsti sa Mirinim putem. Moj glavni motiv da se bavim pisanjem ove knjige je u činjenici da je Mira velika glumica, ali i velika umetnica života. U svakom momentu pa i krupnom trenutku, u njenom životu se prelama dostojanstvo kojim nosi sopstveni život, i u lepim i u najtežim trenucima. U ovom vremenu površnosti, njen prebogat i interesantan život jeste ogledalo snage posvećenosti, istakla je Tanja Nježić na palićkoj promociji knjige koju je pisala.

  U izdanju „Vulkana”, u knjizi su objavljene i recenzije Vase Pavkovića i Aleksandra Milosavljevića, uz fotografije i spisak odabranih uloga.

  4170_2.jpg
  Mira Banjac

  Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma na Paliću, parafrazirajući jedan filmski naslov, rekao je da bi ova knjiga mogla da se zove i „sitnice koje život znače”, napominjući da je pokušao da pobroji likove koje je igrala Mira Banjac, ali da je stao kod 185. uloge.

  —Čovek u životu mora da nađe, da otkrije ravnotežu. Da znaš šta je u životu nužno, šta je manje važno, gde treba više da se daš, gde treba da se potrošiš do kraja, gde ne smeš da se potrošiš, britak je stav Mire Banjac.

  Aleksandar Milosavljević u recenziji kaže da je jezik ove knjige sočan i jednostavan, sećanja Mire Banjac iskrena, neretko do bola, kao i konstatacije da joj je život započeo u tridesetoj, do bisernih portreta njenih savremenika.

  — U ovim perlama, rasutim po godinama, pred očima i u duši čitaoca neprekidno lebdi plemeniti ton kazivanja, sverazumevanja ljudskog života i ljudske poezije, jedna gospodstvena suzdržanost i toplota strasnog pristupa ulogama najrazličitijih ženskih likova, jer je ulog na posvećenost, pre svih drugih principa, vodio glumicu Miru Banjac dugim putem vanredne umetničke karijere. Posvećenost i rad pripadali su Miri Banjac, a zadovoljstvo i njoj i svima nama, kaže Vasa Pavković u svojoj recenziji o knjizi „Ne daj se”.

  N. H. Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja