Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Odeljenju neonatologije Opšte bolnice Subotica doniran aparat za proveru sluha kod beba
  Rana dijagnostika - ključna
  27.07.2016.

  Odeljenje neonatologije Opšte bolnice Subotica dobilo je vrednu donaciju - aparat za rano dijagnositifi kovanje oštećenja sluha kod novorođenčadi.  U subotičkoj bolnici se na godišnjem nivou rodi oko hiljadu i po beba, od kojih je tri sa oštećenjem sluha, te će aparat biti od velike koristi za novorođene bebe, tvrde u toj zdravstvenoj ustanovi.

  4171_1.jpgU okviru humanitarne akcije "Blic fondacije" - "Srce za decu", subotičkoj Opštoj bolnici prošlog petka svečano je uručen aparat za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi. Tom prilikom, Milan Ćulibrk, glavni urednik nedeljnika NIN, najavio je da će do kraja ove nedelje biti podeljeno još 11 takvih aparata, tako da će ga imati svih 56 porodilišta u Srbiji.

  U subotičkoj bolnici se rode do tri bebe sa urođenim oštećenjem sluha

  U subotičkoj bolnici na odeljenju neonatologije kažu da je donacija izuzetno značajna, jer se često događa da se bebe rode sa već oštećenim sluhom.

  — Otkrivanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi omogućava pravovremenu dijagnostiku, kao i terapijski pristup. Metoda kojom se ispituje sluh je nežna i neinvazivna, najčešće se radi dok beba spava ili kada je sita, što ne remeti stanje deteta ni na koji način. Ovim uređajem na jednostavan, brz i nežan način moguće je dijagnostikovati oštećenja sluha, a tačnost skrininga je 100 odsto. Zato nam je ova donacija "Blic fondacije" - "Srce za decu", veoma značajna — istakla je dr Branka Milisavljević, šef Odeljenja neonatologije u subotičkoj bolnici.

  Prema rečima dr Milisavljević, aparat za rano dijagnostifi - kovanje sluha kod novorođenih beba pored toga što je lak za upotrebu i omogućava da se na nežan i brz način dobiju podaci da li je oštećenje sluha prisutno kod beba već u prvih nekoliko dana života, istovremeno pruža i mogućnost da se pruži i terapija, a deci omogući da na vreme čuju i progovore, što je izuzetno važno za socijalizaciju.

  4171_2.jpg

  U Opštoj bolnici Subotica se godišnje rodi oko hiljadu i po beba, među kojima su dve ili tri sa urođenim oštećenjem sluha, te im je potrebna dijagnostika i tretman govora.

  Aparat za rano dijagnostifi kovanje poremećaja sluha kod novorođenih beba koji je dobila subotička Opšta bolnica je 45. aparat za otkrivanje oštećenja sluha u okviru akcije „Blic fondacije”.  Cilj akcije, čiji je pokrovitelj Ministarstvo zdravlja je da neonatalni skrining sluha postane obavezan u svim porodilištima u zemlji, rekli su predstavnici „Blic fondacije” prilikom primopredaje aparata u subotičkoj Opštoj bolnici.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja