Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  U organizaciji Arhus centra, u okviru Festivala filma na Paliću organizovana Panel diskusija
  Jezeru Palić planski se vraća život
  28.07.2016.

  Palićko jezero označeno je na turističkim kartama kao Biser panonske nizije, jer je prepoznatljivo po okruženju secesijske arhitekture, šetalištima i Velikom parku, a već nekoliko godina i po novim ugostiteljskim objektima, uz samo jezero • Radi se na većoj prozirnosti vode u jezeru, do jednog metra dubine • Stručnjaci i ekolozi su na to podsetili na panel konferenciji na Paliću, održanoj u okviru 23. Festivala evropskog filma Palić

   4175_1.jpg
  Snježana Mitrović, Žika Reh i Mišel Roman

  Palićko jezero bi, kako je poslednjim projektom nadležnih predviđeno, u naredne četiri godine trebalo da dostigne prozirnost vode u jezeru do 1 metra, rečeno je na panel konferenciji o poboljšanju ekološkog stanja palićkog jezera, održanoj u Maloj gostioni, u okviru programa 23. Festivala evropskog filma, a u organizaciji Arhus centra, koji je predstavila Snježana Mitrović, ocenjujući neophodnim da se sučele stavovi stručnjaka, nadležnih i civilnog sektora - oko budućnosti palićkog jezera.

  Iako su građani prilično sluđeni problemima koji se godinama ne rešavaju, na kraju panela su se čuli optimistični tonovi oko budućnosti jezera, a Nebojša Daraboš je ispred lokalne samouprave Grada rekao, da će nova vlast u Subotici svakako omogućiti kontinuitet rešavanja problema palićkog jezera, koje je „nasledila”, kao što su to učinili i predstavnici prethodne vlasti.

  Problem jezera Palić rešava se više od decenije, a proteklih godina zabeleženi su i novi pomori ribe (2009.  godine), pa su nadležni u lokalnoj samoupravi sačinili projekat, koji bi jezero vratio u život, revitalizovao tu turističku destinaciju koja pledira da bude među najposećenijim mestima u Srbiji, jer obiluje i prirodnim i arhitektonskim resursima koje ga izdvajaju po privlačnosti za turiste.

  Voda jezera Palić poslednjih godina se ne preporučuje za kupanje, ali palićke termalne vode i banjska rekreacija su u turističkoj ponudi Palića, kao balneološka rekreacija i rekreativne kupke i termalni bazeni, koji su nedavno obnovljeni i otvoreni.

  Panel na temu „Prošlost, sadašnjost i budućnost Palićkog jezera” omogućila je učesnicima da diskusijama i sugestijama doprinesu aktuelnom sagledavanju tog višedecenijskog problema, posebno oko kvaliteta jezerske vode i ekologije oko privlačnog ambijenta jezera.

  —To plitko panonsko jezero nekada je bilo slano, ima specifičan jonski sastav vode i mulja što je tada omogućilo razvoj banjskog turizma. Međutim, širenje kanalizacione mreže u Subotici dovelo je i do povećanja količine otpadnih voda koje su se decenijama neprečišćene ulivale u Palićko jezero, dovodeći kvalitet vode u veoma kritično stanje, praćeno čestim pomorima živog sveta, rečeno je na panelu.

  Podsetimo, 70-ih godina urađena je sveobuhvatna sanacija jezera koje je bilo potpuno isušeno, ali ni to nije potpuno dovelo do poboljšanja kvaliteta vode, jer industrijski korisnici nisu nikad ispoštovali odluke da pored centralnog prečistača, oni izgrade svoje prečistače. Sanacija nije uspela i zbog toga, što je praktično gradsko smetilište smešteno tada u korito palićkog jezera. Sadašnjost je međutim, donela pozitivnija rešenja, pored rekonstrukcije prečistača 2009.  godine, stvorena su veštačka ostrvca, locirani su glavni izvori zagađenja, preporučeno da se zooplanktonima omogući uništavanje prevelike količine zelenih algi i usvojen je Plan daljeg sprečavanja zagađenja jezera.

  —Preduslov očuvanja jezera je prečišćavanje otpadnih voda kao i značaj multifunkcionalnog zaštitnog pojasa, a svemu je veoma doprineo i Sporazum sa KfW nemačkom bankom za razvoj o finansiranju unapređenja projekta „Zaštita biodiverziteta Palić Ludaša”.  To je veliki uspeh, jer je projekat vredan oko 6.5 miliona evra, a ta donacija je omogućila da se obezbedi realizacija kontinuiteta strategije vraćanja u život Palićkog jezera, povećanja efikasnosti prečistača, pravljenje plana detaljne regulacije. Trenutna biološka ravnoteža palićkog jezera je narušena, a cilj je da se poboljša stanje i uništavanjem algi zooplanktonima. Prema Sporazumu potrebno je i završiti problem oko eksproprijacije za zaštitni pojas, koji je neophodno završiti do 2017. godine, a da bi se u 2018. okončalo rešavanje izvora zagađenja, kako bi se obezbedilo da prozirnost vode bude oko jednog metra dubine, rečeno je na panelu, 18.  jula na Paliću.

  Jezero će biti prozirno do jednog metra

  —Zvanični podaci o kvalitetu vode postoje još iz 1847.godine, kada je sastav vode omogućio lekoviti banjski turizam. Kada su počele slatkovodne vode iz Subotice da se ulivaju u jezero, nastaju dramatične promene. Od natrijum karbonatnog, dobili smo natrijum sulfatno jezero. To je posledica zagađenja kroz kanalizaciju, a 70-tih godina sanacija jezera Palić nije izvedena kvalitetno, podsetio je Žika Reh biolog.

  Mišel Roman, član Radne grupe za sanaciju jezera Palić objašnjava korake iz 2014. godine, za plansko ozdravljenje jezera.

  —Pre dve godine smo usvojili plan za unapređenje stanja jezera i njegove okoline, povećati efikasnost rada prečistača, izgraditi kanalizacionu mrežu u naselju Palić i spojiti je sa prečistačem, a takođe i formirati zaštitni pojas oko Palićkog i Ludaškog jezera, da ih vratimo u život. Danas je prozirnost vode 15 centimetara, a cilj ovog projekta je kada sve te mere završimo, da prozirnost vode bude minimum 1 metar za jezero Palić i Ludaš, ističe nemački hidrolog Mišel Roman.

  Nemačka razvojna banka KFW Subotici je dodelila 6,5 miliona eura nepovratnih sredstava za sanaciju jezera Palić i Ludoš. Projekat bi trebalo da bude završen u potpunosti do 2020. godine.

  N. H. Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja