Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Podeljeni bukvari na romskom jeziku
  10.12.2013.

  Đacima koji u OŠ „Sečenji Ištvan" pohađaju izborni predmet romski jezik sa elementima nacionalne kulture, u sredu 04. decembra su podeljeni bukvari na romskom jeziku.

  Bukvar na romskom jeziku je izdat još 1998-e, od strane Zavoda za izdavanje udžbenika, a autor je pokojni romolog Trifun Dimić.

  418_1.jpg

  OŠ „Sečenji Ištvan" je jedina škola u gradu gde se uči romski jezik sa elementima nacionalne kulture, pohađa je 1200 učenika, a za oko 17 odsto učenika, romski jezik je maternji jezik.

  Đaci izborni predmet - romski jezik sa elementima nacionalne kulture, uče u međusmeni tj. u periodu van redovnih nastavnih aktivnosti.
  Formirane su dve grupe - ukupno 36 đaka, iz više odeljenja 1. i 2. razreda, a čiji roditelji su se izjasnili kako žele da deca pohađaju ovaj izborni predmet. Nastavu na romskom jeziku obavlja Saiti Reihana, učiteljica, u saradnji sa Kertis Kajtazom, pedagoškim asistentom.

  Učenike su pozdravili Blaško Stantić, član Gradskog veća, koji je rekao da ga raduje podela ovih bukvara, te da je bukvar osnov i početak svakog daljeg obrazovanja i  Jelena Jovanović, viša saradnica Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, koja je rekla da je prošle godine pokrenuta inicijativa i anketiranje - kako bi se utvrdilo da li su  roditelji zainteresovani za to da im deca uče romski jezik kao izborni predmet.

  Marta Fehervari, direktorica OŠ „Sečenji Ištvan" je istakla kako, iako su i ranije želeli da uvedu ovaj izborni predmet, nisu bili u mogućnosti, jer nisu imali učitelje i nastavnike koji bi držali časove. Ovo je prva godina kako se počelo sa primenom predmeta, jer su u međuvremenu edukovani nastavnici i asistenti, te postoji adekvatni kadar.

  Od prisutnih đaka, naučili smo nekoliko reči na romskom.

  Jusuf Beriša, učenik 1. razreda nas je naučio da se na romskom - učiteljica, kaže: sikavni

  Safet Ajrizi, učenik 1. razreda nam je rekao da se na romskom - volim te, kaže: žaljiv tu, a ocena petica : pandžegri

  Antonela Beriša, učenica 1. razreda nas je naučila da se na romskom - kako si, kaže: sar san

  T.S.

   

   

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja