Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Kako zaustaviti nelegalne prevoznike
  „Divlji“ taksisti i kooperativni putnici
  01.08.2016.

  Na problem da nelegalni taksisti svakodnevno zauzimaju prostor u ulici Matka Vukovića, između brojeva 4 i 10, tu preuzimaju putnike i smetaju preduzetnicima koji ovde imaju svoje lokale, ukazao nam je jedan od tih preduzetnika.  Po njegovim rečima, u pitanju su dva putnička automobila, „reno“ i „opel“ i jedan beli kombi, a obično „zauzimaju busiju“ za prvu turu između 8,30 i 9 ujutro. Kako tvrdi, više puta zvali su komunalnu inspekciju i komunalnu policiju, ali niko ovim „divljim“ taksistima da stane na put!

  4189_1.jpgU nameri da slikom i reči proverimo šta se dešava i prikažemo situaciju, osim fotografisanja „lica mesta“ obratili smo se i Komunalnoj inspekciji, inspektoru Damiru Gršiću, i dobili potvrdu da nekoliko osoba nelegalno obavlja uslugu taksi-prevoza, ali da problem ipak nije tako jednostavno rešiti.

  „Dešava se to u toku prepodneva, oni se tamo parkiraju ali s obzirom da uredno plaćaju parking mi tu ne možemo da postupamo jer ne postoji prekršaj.  Tek kasnije, uz asistenciju saobraćajne policije, mi ih zaustavljamo na putu, na primer do Bajmoka ili Tavankuta, i ako se utvrdi da postoji prekršaj u vidu obavljanja te delatnosti bez odobrenja i potrebne legitimacije, onda se ispisuje prekršajni nalog ili podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Da bi to moglo da se uradi, neophodno je da ili taksista ili putnik priznaju da vozač naplaćuje vožnju, što se retko dešava jer oni putnike po ceni autobuske karte prevoze do samog kućnog praga!“, kaže Damir Gršić.

  To praktično znači da putnici idu na ruku nelegalnim taksistima, ne želeći da ih „cinkare“, ali inspekcija je i pored toga izdala 21 prekršajni nalog, što su ranije bile mandatne kazne, od koje se plaća polovina ukoliko se uplati u roku od osam dana, a podneli su i 15 zahteva sudiji za prekršaje, od kojih 10 za kombi-prevoz, i neki su kažnjeni a drugi su još u postupku. Od petnaestorice, trojica su oslobođena – u nedostatku dokaza!

  „Izricanje kazni ima više preventivni karakter, a problem je i to što putnici zatečeni u vozilima ne žele da dolaze kod sudije za prekršaje i svedoče, ali i pored svega mi ćemo pojačati kontrolu i nastojati da u saradnji sa saobraćajnom policijom otkrivamo i sankcionišemo nelegalne prevoznike“, kaže Damir Gršić.  Istog dana, u sredu, na inicijativu Saveza udruženja taksi vozača Subotice (STUBS), održan je sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave i inspekcijskih službi, na kojem je pored problema cena i korišćenja taksi-stajališta bilo reči i o „divljim“ prevoznicima.  Takođe je zauzet stav da je neophodan pojačani nadzor kako bi se ovoj pojavi stalo na put.

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja