Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Pričam ti priču...
  Dom za bežanje
  02.08.2016.

  Niko pouzdano (i razložno uverljivo) ne može objasniti zašto je Dom VJ svojevremeno navrat-nanos kupljen i zašto je potom tako brzo zaboravljena njegova kupovna namena i, uopšte, upotreba u gradske svrhe.

  Kupljen je, govoreno je, da bi se u njega privremeno uselio ansambl Narodnog pozorišta-Nepsinhaz i izbegli dalji troškovi sadašnjeg zakupa, ali i da se sačuva lepota gradskog jezgra i ukloni zapuštenost u kojoj se našla jedna od najlepših zgrada u centru grada.

  Subotica je verovatno zbog toga i smogla snage i sredstava da ovaj objekt otkupi i smesti u svoju baštinu, što je za svaku pohvalu, ali nije dobro što on još uvek stoji zapušten kao i pre nekoliko godina.

  Gradsko interesovanje za Dom je opalo odmah nakon njegove kupovine. Pomalo čudno, zar ne. Objašnjenja o neophodnim tenderima za unutrašnje uređenje (pre uselenja) ne piju vodu, posebno ne kod onih koji u kupovine objekata izdvajaju novac iz svog džepa. Bilo bi, naime, zanimljiovo naći u Bačkoj paora koji bi kupio imanje ili ovako kvalitetan objekt na koji kasnije ne bi obraćao pažnju i ponovo ga prepustio zubu vremena, a u međuvremenu bi za potrebe svog domaćinstva komšiji plaćao zakup.

  Ima li, zaista, takvog među domaćinima, a naša gradska uprava se busa u prsa kako sve što radi, radi domaćinski.

  Ako je ova trgovina bila političke prirode onda je ona potpuno razumljiva (jel’da), a ako je bila utemeljena na sveopštoj potrebi onda je potpuno nerazumljivo i suludo ponovno prepuštanje ničemu Doma VJ, jer je kupljen u svrhu za koju se ne koristi. Kupljen je za potrebe pozorišta, kafić, kuglanu i druge sadržaje, ali su ta obećanja odneli vetrovi i naši poslovično ustaljeni zaboravi.

  Kupljen je, moglo bi se reći, da bi se iz opštinskog u republički budžet prelilo nešto novca i da bi se prodavac i kupac, u trenutku primopredaje, mogli slikati za medije i pohvaliti nekakvom brigom za imovinu koja nam je oduvek pripadala.

  Slična sudbina zadesila je i otkup kasarni gde će, kako je tada obećavano, biti sagrađen novi tržni centar kao epicentar novog razvoja domaće privrede.

  Ništa od svega toga nije urađeno.

  Jedina uteha o ponovnom povratku pozorišnog ansambla u gradski centar je, izgleda, brzina koju je nametnuo sadašnji izvođač radova na objektu Narodnog pozorišta – Nepsinhaz. Nađe li se pravovremeno novac, ovaj izvođač radova pre će završiti objekt „preko puta“ nego što će se gradski oci dogovoriti kako da nam bivši Dom VJ ne (p)ostane još veće ruglo gde će se okupljati skitnice, narkomani i klošari i da nam gradski centar bude još „interesantniji„.

  M.Po.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja