Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Međunarodni žiri 23. Festivala evropskog filma Palić prošlog petka proglasio najbolje filmove
  Zlatni toranj filmu „TONI ERDMAN”
  03.08.2016.

  Zlatni toranj za najbolji film dodeljen je nemačkom filmu „Toni Erdman”, u režiji Maren Ade, a Palićki toranj za najbolju režiju dodeljen je Kristijanu Munđijuu, za režiju rumunskog filma „Matura”

  Međunarodni žiri 23. Festivala evropskog filma Palić, koji je održan od 16. do 22. jula, u prelepom okruženju jezera Palić i u Subotici proglasio je najbolje filmove i pobednike prošlog petka, kada su Subotičke novine već bile pred čitaocima, ali ukupne utiske oko Festivala, nagrada i ocena organizatora o kvalitetu i uspešnosti sve značajnije filmske smotre u Evropi, donosimo u ovom broju. Prikazano je preko 100 filmova raspoređenih u 13 programskih celina uz prisustvo velikog broja gostiju iz cele Evrope.

   4198_1.jpg
  Zlatni toranj za najbolji film nemačkom filmu „Toni Erdman”, u režiji Maren Ade

  Nakon usaglašavanja pogledanih 12 filmova u Glavnom takmičarskom programu, Međunarodni žiri je doneo odluku da Zlatni toranj za najbolji film dodeli nemačkom filmu „Toni Erdman”, u režiji Maren Ade, a Palićki toranj za najbolju režiju dodeljen je Kristijanu Munđijuu, za režiju rumunskog filma „Matura”.

  Toni Erdman je priča o ocu i kćeri u savremenom otuđenom svetu, okrenutom uspehu „doneta humorom i svežom autentičnošću”, ocenio je žiri Takmičarskog programa, dok film „Matura” pokazuje „veliki talenat u stvaranju pefektnog portreta dezintegrisanog i nefunkcionalnog društva, kroz nepogrešivo ubedljivu glumu”.

  4198_2.jpg
  Nagrade za najbolje filmove i režiju, Zlatni i Palićki toranj i dve specijalne
  nagrade uručene na Letnjoj pozornici dobitnicima

  Žiri, u čijem sastavu su predsednica, rediteljka Ješim Ustaoglu (Turska), producentkinja Rina Sildoš (Estonija), glumica Aiste Dirziute (Litvanija), rediteljka Mihaela Kezele (Nemačka) i reditelj Stefan Arsenijević (Srbija, odlučio je da dodeli i dva Specijalna priznanja.

  4198_3.jpg
  Gorki list dodelio i nagrade publike za najbolji film

  Prvo specijalno priznanje dodeljeno je srpskom filmu „Dnevnik mašinovođe”, u režiji Miloša Radovića, za „iznenađujuću crnu komediju sa urnebesnim glumačkim ansamblom i jedinstvenom vizuelnom intencijom, koja publiku ne ostavlja ravnodušnom”.

  Drugo Specijalno priznanje za visoka umetnička dostignuća dodeljeno je poljsko -švedskom filmu „Ljubav je gorka” u režiji Tomaša Vasilevskog. Koristeći fragmente iz života četiri žene, jakim, upečatljivim vizuelnim stilom, reditelj gradi snažnu priču o usamljenosti i čežnji, ocenio je žiri.

  Letnja pozornica je i na zatvaranju Festivala bila popunjena do poslednjeg mesta, pa uprkos odsustvu glamura (osim elegancije voditeljskog para i uvek elegantnih Mire Banjac i Radoslava Zelenovića) završnica Festivala je donela burne aplauze nagrađenim filmovima, glumcima i porukama koje su uputili reditelji koji nisu mogli da prisustvuju proglašenju pobednika. Članovi žirija su zahvalili organizatorima Festivala za izuzetnu gostoprimljivost, koja je učinila da boravak na Festivalu bude nezaboravan.

  —Bila nam je velika čast, da budemo građani ovog predivnog Grada, kao i deo ove porodice, makar na kratko.  Dvanaest izvanrednih filmova u Glavnom takmičarskom programu učinili su naš zadatak veoma teškim. Morali smo da napravimo mnogo kompromisa, ali odajemo priznanje visokom umetničkom kvalitetu četiri nagrađena filma, saopštili su članovi žirija.

  Paralele i sudari

  Odlukom Međunarodnog žirija kritike takmičarskog programa Paralele i sudari, najbolji film od deset u toj selekciji je mađarski film „Staza od ljiljana” u režiji Benedeka Fligaufa. Film je prema rečima žirija, pažljivo režirano delo, koje ima mnoštvo različitih slojeva. Gledaoce pleni intimna porodična priča o odnosu sina i majke, kroz sećanja koja proganjaju do jasne svakodnevnice, složenom pričom oscilira između svesti i podsvesti.

  Specijalno priznanje žiri je dodelio slovačkom filmu „Eva Nova”, u režiji Marka Škopa, emotivnom filmu koji govori o odlukama, vezama i krivici i životnim prekretnicama.

  Kristijan Munđiju reditelj i scenarista filma „Matura”, rekao je da njegovi filmovi govore o važnim, relevantnim stvarima, ali radije iz perspektive pojedinca, da ne budu društvene hronike određenih trenutaka ili teritorija.  —Potreba da se istini gleda u oči jeste motivacija i za ovaj film, koji je portret čoveka koji preispituje svoje izbore i odluke, on je opis njegove veze sa porodicom i društvom, u drami o kompromisima i implikacijama roditeljstva.  Za ovaj film Munđiju je osvojio i nagradu na ovogodišnjem festivalu u Kanu, a priznanje je podelio sa francuskim rediteljem Olivijeom Asajasom.

  —Ovaj film može da se tumači i kao film o krivici, kao portret čoveka koji počinje da sumnja i ima poteškoće u nošenju sa svakodnevnim stresom, pojasnio je Kristijan Munđiju - svoj film o iskrenosti.

  Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala ocenio je da „ 23. Festival evropskog filma na Paliću ima pregled najboljeg iz evropske kinematografije, a da je festival došao do granica koje su realne i izvodljive”.

  Gorki list nagrada publike filmu „Ubica čistog srca”

  Već punih 18 godina Gorki List upotpunjuje atmosferu i festivalski ambijent, ali i podstiče gledaoce na razmišljanje i reakciju, te ih poziva da otvorenih čula prate svet oko sebe.

  Gorki List nagrada publike na ovogodišnjem 23. Festivalu evropskog filma na Paliću pripala mađarskom filmu «Ubica čistog srca“ Atile Tila, očarala je publiku Festivala.

  Drugi po redu film po ukusu palićke publike je “Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića, fenomenalna crnohumorna komedija sa Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi.“Toni Erdman”, ovogodišnjem dobitniku Zlatnog tornja za najbolji film, publika je dodelila treće mesto. Najbolji film po glasovima publike je osvojio Statuu „Gorki list nagrada publike“ za najbolji film.

  —Ovogodišnje izdanje Festivala Evropskog filma ostaće upamćeno, između ostalog i po snažnim porukama koje su poslate svim autorima filma, da čuvaju autentičnu slobodu i da u procesu kreacije ne podilaze mišljenju publike. A sve to opet u interesu publike. Jer film je ispunio svoju ulogu, samo ako je publici dotakao srce ili je uznemirio. Gorki list nagrada publike je ustvari mera intenziteta reakcije publike na filmove. Ovogodišnje priznanje Gorki List nagrada publike pripalo je filmu „Ubica čistog srca“ jer je sudeći po glasovima publike, ovaj film publici poslao najsnažnije poruke, a ona je uzvratila, zajedno sa Gorkim Listom afirmišući JEDINE PRAVE vrednosti,“ istakla je brend menadžerka Gorkog Lista Snežana Mišić, dodajući da će laureatu publike GORKI LIST nagrade publike biti uručena posebno dizajnirana statua.

  Film iz prkosa

  Zoltan Šifliš, selektor Novog mađarskog filma ponudio je publici na ovogodišnjem festivalu izbor tematski raznovrsnih i umetnički kvalitetnih dela. Ipak, izdvaja film karakterističan za prostore ex Yu, više nego za Mađarsku.

  —Teško je snimiti film bez državnog novca. Izuizetak je međunarodni dvostruki uspeh Sabolča Hajdua, sa filmom "Ernelini kod Farkaševih".  Kao da je film nastao iz prkosa, što je usamljen primer.  Ipak, struka i publika mogu biti zadovoljni umetničkim nivoom filmova snimljenih poslednjih godina, ocenjuje Šifliš, dodajući i da mađarski filmovi u matičnoj državi nemaju zadovoljavajuću gledanost.

  Oči u oči

  Žiri novoustanovljenog programa Oči u oči, pregledao je pet dugometražnih filmova tematski namenjenih mladima a nagradu za najbolji film u toj selekciji dodelio je bugarsko-grčkoj koprodukciji „Lekcija”, u režiji Kristine Grozeve i Petra Valčanova.

  N. H. Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja