Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Zakon o privatnom obezbeđenju i detektivskoj delatnosti stupa na snagu od 1. januara 2017.
  Naručioci posla odgovorni kao i izvršioci
  03.08.2016.

  Novina Zakona o privatnom obezbeđenju i detektivskoj delatnosti koji se primenjuje od početka naredne godine, uvodi odgovornost naručilaca usluga i obavezu licenciranja firmi i zaposlenih u toj oblasti

  Zakon o privatnom obezbeđenju i detektivskoj delatnosti, stupa na snagu 1. januara 2017 godine, a povodom njegove primene održan je stručni skup u Regionalnoj privrednoj komori Subotica, sa ciljem da se predstavnici kompanija, javnih preduzeća, lokalnih samouprava i druge organizacije upoznaju sa odredbama novog Zakona.

  4200_1.jpg
  Ivan Vojnić Tunić

  Novina se odnosi na obavezu licenciranja firmi i zaposlenih u ovoj oblasti, kao i na novi položaj naručilaca. Naime, uvodi se odgovornost naručilaca usluge.  Pored toga, predstavljen je i Pravilnik o sistemima tehničke zaštite, koji kao obavezno predviđa sklapanje ugovora o njegovom održavanju, što znači da svi koji postavljaju video-nadzor, moraju da imaju licencu.“Imam utisak da naša pravna lica i institucije i dalje nisu upoznate sa novim odredbama. Želimo da skrenemo pažnju, da se to mora raditi. Do sada, ovaj posao je mogao je svako da radi, a od 1.janura 2017.godine, moraće obezbediti licencu. Pored toga, preduzeća koja u svom sastavu imaju portirsku službu, iz sopstvenih potencijala se moraju licencirati”, objasnio je Ivan Vojnić Tunić, sekretar Regionalne privredne komore Subotica.  Do sada, prilikom incidenata, uvek je bio kriv neko ko stoji na vratima, a ne onaj ko ga je tamo postavio i plaća ga, objašnjava predsednik Odbora udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore, Đorđe Vučinić, dodajući da će se primenom novog Zakona to promeniti.“Sada naručioci posla nose odgovornost kao i firme za obezbeđenje.  Javna preduzeća i budžetske ustanove ovaj problem ne tretiraju ozbiljno i misle da se na njih ne odnosi, te pokušavaju viškom zaposlenih da premoste proces i upravo serijom sastanaka pokušavamo da objašnimo, da se novine Zakona odnose na sve privredne subjekte”, kaže predsednik Odbora udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore, Đorđe Vučinić.  Sve se radi u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, koje usmerava privatni i javni sektor u tom pravcu, i daje pomoć i podršku.“Zakon je jasno definisao da, sve što je u privatnom prostoru ne podleže primeni, a sve što zahvata javnu površinu, mora biti u skladu sa njegovim odredbama. Tako da, naručilac usluge je odgovoran ukoliko postavi kameru koja zahvata javni prostor, a nije sklopio ugovor. Pored toga u obavezi je da sklapi ugovor o održavanju tehničkih sistema zaštite “, istakao je Vučinić.

  S. Iršević

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja