Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Gradski vodovodi Budimpešte i Subotice potpisali sporazum o saradnji
  Pićemo vodu iz Palića!
  04.08.2016.

  Međunarodna saradnja zasnovana je na organizacionom okviru snabdevanja vodom između Budimpešte i Subotice sa ciljem poboljšanja kvaliteta usluga. U programu je upravljanje sistemima u vanrednim situacijama, tehnička pomoć i osavremenjavanje informacionog sistema

  4202_1.jpg
  Valerija Tot Godo, direktorica Javnog komunalnog
  preduzeća „Vodovod i kanalizacija“

  Gradski Vodovod Budimpešte i Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ iz Subotice otpočeli su sa realizacijom međunarodnog programa saradnje u Dunavskom regionu, prema Programu Ujedinjenih nacija za ljudska naselja (UN Habitat) i Globalnoj alijanski partnerstva operatera usluga vodosnabdevanja (QWOPA). Menadžment i stručni tim subotičkog „Vodovoda“ boravili su u Budimpešti i dogovorili su okvire saradnje, od koje će ovdašnje Javno komunalno preduzeće nesumnjivo imati najveću korist sticanjem saznanja i preuzimanjem iskustava velikog i veoma dobro organizovanog sistema Budimpeštanski vodovoda.

  „U sklopu međunarodne saradnje, vodovod iz mađarske tražio je partnera iz Srbije kojem bi mogao da preda sva ona pozitivna iskustva koja je sticao godinama i decenijama, i kada smo stupili u kontakt odmah su nas pitali šta je to što nama nedostaje i šta bi želeli da dobijemo iz te saradnje koja će trajati više od godinu dana? Svim vodovodima u Srbiji, pa i našem, zajedničko je da pronađu modalitet kako da organizuju poslove da bi se oni realizovali racionalno i efikasno, od pojedinaca do sektora u preduzeću.  Želimo takođe da primenimo način na koji oni prate i kontrolišu rezultate rada. Drugi značajan segment je kako reagovati u vanrednim situacijama, kakve oni planove imaju za to, i kako analizirati i odrediti gde su najveći rizici u sistemu vodosnabdevanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda i kako ih eliminisati, odnosno smanjiti. Kao treću oblast mogu navesti problematiku gubitaka vode u mreži i s obzirom da Budimpeštanski vodovodi, koji su po broju zaposlenih i mreži kojom raspolažu deset puta veći od nas, imaju savremene uređaje i ekipe koje rade na ustanovljavanju gibitaka, analiziraćemo naše gubitke a njihove tehničke ekipe će doći i prikazati nam kako otkrivaju curenja na mreži“, kaže direktorica Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Valerija Tot Godo o upravo potpisanom sporazumu saradnje sa Gradskim Vodovodom Budimpešte.

  Ogled na Paliću

  Budimpeštanski vodovod raspolaže savremenom tehnologijom koja u vanrednim situacijama može da obezbedi pitku vodu za stanovništvo, što su pokazali prilikom poplave u Obrenovcu, kada su rečnu vodu prerađivali i učinili je mogućom za piće.  Sličan pokušaj, najverovatnije, za nekoliko meseci ponoviće i na – Paliću!

  „Reč je o kondicioniranju vode na mestima gde se događa vanredna situacija, pa je nije moguće na drugačiji način obezbediti.  Pošto su kolege iz Gradskog Vodovoda Budimpešte ovu tehnologiju primenili kada je Obrenovac bio poplavljen, u okviru planova za reagovanje u slučaju vanrednih situacija i elementarnih nepogoda predložili smo, kada njihovi inženjeri u septembru ili oktobru budu boravili u Subotici, da nam prikažu na primeru vode iz Palića kako se može uz pomoć njihove najsavremenije opreme učiniti pitkom! To će, naravno, biti isključivo jedna prezentacija koja će pokazati šta se može učiniti u momentu kada velikom broju građana moramo da obezbedimo vodu za piće, a ne postoji drugačiji način da se do nje dođe“, kaže Valerija Tot Godo.

  Stručnjaci iz Budimpešte upoznali su predstavnike subotičkog „Vodovoda“ sa svojim planovima za reagovanje u vanrednim situacijama, a o ovoj i drugim temama održali su im dvodnevno predavanje.

  GIS za kontrolu na terenu

  Još jedna oblast i kako je unaprediti, Geografski informacioni sistem (GIS), bila je tema razgovora sa zaposlenima u budimpeštanskom vodovodu i značajna je za modeliranje upravljanja održavanjem i razvojem vodovodne i kanalizacione mreže, kao i za razvoj baza podataka i sistema za elektronsko upravljanje i arhiviranje dokumentacije.

  „Njihov informacioni sistem je mnogo napredniji od našeg, i tako su opremljeni da u potpunosti pokrivaju teren i u stanju su da veoma efikasno reaguju na poziv potrošača. Postigli su ono što bi mi želeli da ostvarimo – precizno se vide ekipe na terenu, gde se nalaze i šta rade, koji radnik je tamo upućen i šta radi i u kojoj fazi je popravka nastale havarije. Sve se to može pratiti u njihovoj centrali, gledali smo kako su opremljene njihove ekipe koje izlaze na teren, kako su opremljena vozila, i na koji način oni to prate jednako u toku dana i noći. To je napredni sistem koji bi želeli da preuzmemo“, kaže Valerija Tot Godo. Ona dodaje da su predstavnici Budimpeštanskog vodovoda ponudili subotičkom pomoć u svakom trenutku, tehničku ili drugu, i da su spremni da se na takav poziv odazovu i dođu.

  Osim interventnih ekipa i laboratorijskih ispitivanja, Subotičani su se u Budimpeštanskim vodovodima interesovali i za način naplate dugovanja od potrošača, koji je kod mađarskih kolega takođe u potpunosti razrađen sistem, a nakon svega, do sledećeg susreta koji će za dva-tri meseca biti u Subotici, svako od zaduženih u subotičkom „Vodovodu“ za pojedine resore na osnovu stečenih saznanja treba da napravi svoj rezime i naznači koji segmenti poslovanja između dva vodovoda su bliski i koja iskustva očekuju da preuzmemo. Prvi rezultati saradnje, kako kažu u „Vodovodu i kanalizaciji“, biće sumirani u decembru.

  Prvi pilot projekat

  Sporazum o saradnji vodovoda Budimpešte i Subotice prvi je pilot-projekat o partnerstvu u podunavskom regionu, putem Asocijacije voda podunavskih zemalja (IAWD Beč). Cilj ovog projekta je da se iskustva odlične i dobre prakse savremenih evropskih vodovoda primene u vodovodima i gradovima zemalja u tranziciji, kako bi ona poboljšala organizaciju, efikasnost i kvalitet usluga prema građanima i drugim korisnicima usluga.

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja