Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Najnovije šestomesečne analize vode za piće Zavoda za javno zdravlje Subotica pokazale dobre rezultate
  Pijemo vodu boljeg kvaliteta
  04.08.2016.

  U subotičkom Zavodu za javno zdravlje tvrde da je najnovijim šestomesečnim izveštajem od početka godine utvrđeno da u odnosu na ranije godine pijemo vodu boljeg kvaliteta.  Istovremeno, analize vode za kupanje u jezerima i bazenima, različitog su kvaliteta, te se kupačima ipak savetuje oprez.

  4203_1.jpgZavod za javno zdravlje Subotica obavlja redovnu javnozdravstvenu kontrolu vode iz komunalnih vodovoda Subotice, Bačke Topole i Malog Iđoša, odnosno Severnobačkog okruga.  Tokom aprila 2016. godine sprovedene su dodatne aktivnosti u okviru Projekta "Brza procena zdravstvene ispravnosti vode za piće u seoskim sredinama u Srbiji" po metodologiji i uz podršku SZO i pod koordinacijom Instituta za javno zdravlje Srbije.  Urađen je nadzor nad odabranim vodnim objektima i laboratorijske analize na definisane parametre.

  Za obradu podataka i procenu rizika za pojedinačne male vodovode zadužen je koordinator Projekta iz Instituta "Batut", a krajem godine će biti prezentirani rezultati ovog Projekta.

  Na osnovu rezultata ispitivanja u prvih šest meseci ove godine, napravljen je presek stanja, te se došlo do zaključka da je voda za piće iz gradskog "Vodovoda" Subotice znatno boljeg kvaliteta u odnosu na lane.

  - Na osnovu rezultata ispitivanja pijaće vode u prvih 6 meseci ove godine, možemo reći da je došlo do popravka kvaliteta vode za piće na nivou Severnobačkog okruga. Mikrobiološka neispravnost manja je od 5 odsto, dok je fizičko - hemijska neispravnost i dalje ostala u većem procentu i iznosi više od 40 odsto.  Voda iz gradskog vodovoda Subotice je u posmatranom periodu zadovoljila kriterijum kvaliteta da mikrobiološka ispravnost bude ispod 5 odsto, a fizičko - hemijska ispod 20 odsto.  Istovremeno, analize koje smo uradili van Subotice pokazuju, da je voda iz gradskog Vodovoda Bačke Topole i Malog Iđoša imala manje od 5 odsto mikrobioloških odstupanja, ali je zato fizičko-hemijska neispravnost bila iznad 20 odsto - objašnjava dr Zorica Mamužić Kukić, rukovodilac odeljenja higijene u subotičkom Zavodu za javno zdravlje.

  4203_2.jpg
  dr Zorica Mamužić Kukić

  Određeni parametri u pijaćoj vodi, prema rečima dr Mamužić Kukić, se međutim i dalje ne smanjuju ispod dozvoljenih vrednosti, kao što su gvožđe, amonijak, boja, mutnoća, miris, kao i povišena koncentracija arsena u neprečišćenoj vodi.

  - To su najčešći parametri neispravnosti i većina njih potiče od geološkog sastava zemljišta sa dubina ispod 100 metara, iz kojih se zahvata voda za piće u našem regionu.  Gvožđe i amonijak u koncentracijama u kojima se sada nalaze u pijaćoj vodi ne utiču bitno na zdravlje potrošača, ali zato utiču na kvalitet vode. To znači da mogu da izazovu primedbe građana poput neprijatnog mirisa vode, pojave boje, taloga i slično - kaže dr Mamužić Kukić.

  Na osnovu rezultata laboratorijskih ispitivanja utvrđeno je prisustvo ukupnog arsena iznad maksimalno dozvoljene koncentracije u sirovoj vodi bunara u opštini Subotica, osim naselja Čantavir i Višnjevac. Fabrika vode u Subotici, koja snabdeva oko 80 odsto Grada, obezbeđuje snižavanje koncentracije arsena ispod maksimalno dozvoljene koncentracije.

  — Neorganski arsen spada u kancerogene materije, tako da se u svakom slučaju mora obezbediti odgovarajući tehnološki postupak, kojim se njegova koncentracija u vodi za piće snižava ispod maksimalno dozvoljene koncentracije, koja iznosi 10 mikrograma po litru. To je vrednost ispod koje se ne očekuje ispoljavanje negativnih efekata na zdravlje u dugoročnom periodu konzumiranja. U toku je izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode za piće na Vodozahvatu II, a znamo da je u Bačkim Vinogradima taj korak dao dobre rezultate, obzirom da je to bilo naselje sa najvećom koncentracijom arsena,a sada imamo zadovoljavajuće vrednosti - kaže naša sagovornica.

  Jezero Palić: za sport - da, a kupanje - ne

  U subotičkom ZZJZ rade se i analize ispravnosti vode u jezerima i bazenima. Tako je u prvih 6 meseci ove godine Zavod kontrolisao vodu u jezeru Palić, a obim i vrsta ispitivanja definisani su Ugovorom o monitoringu parametara životne sredine sa Gradskom upravom Subotice.

  Na osnovu rezultata mikrobioloških ispitivanja, 4 uzorka vode IV sektora Palićkog jezera je odgovaralo zahtevima za II-III klasu površinskih voda, koje su pogodne za kupanje, rekreaciju i sportove na vodi. Međutim, fizičko hemijski i hidrobiološki parametri koji se rađeni u 8 uzoraka (sa preko 230 parametara),uzetih mesečnom dinamikom, pokazali su 100 odsto neispravnost svih pregledanih uzoraka.

  - To znači da se u jezeru Palić i dalje ne savetuje kupanje. Najčešći uzroci neispravnosti vode u jezeru Palić su boja, providnost, pH vrednost, hemijska potrošnja kiseonika, ukupni organski ugljenik, ukupan azot, hlorofil, kao i broj cijanofita, modro- zelenih algi.  Voda u Palićkom jezeru se na osnovu odredbi važećeg Pravilnika kategoriše lošim statusom vode. Vodu u jezerima u Pačiru, Bačkoj Topoli i Tavankutu nismo kontrolisali jer nam nije upućen zahtev za ispitivanje - ističe dr Mamužić Kukić.

  Bazeni bezbedni

  U prvih 6 meseci uzeto je i ukupno 77 uzoraka vode iz bazena u Dudovoj šumi, na Prozivci, Paliću i Staroj Moravici. Analize su pokazale da je voda u tim bazenima ispravna za kupače, ali se ipak savetuje oprez u smislu održavanja lične higijene na javnim mestima za kupanje, kažu u ZJZS.

  - U Srbiji još uvek ne postoji zakonska regulativa koja bi definisala obim, učestalost i maksimalno dozvoljene koncentracije zagađujućih materija u bazenima za kupanje, tako da se ispitivanja i tumačenje rezultata vode u bazenima rade na osnovu Preporuka Svetske zdravstvene organizacije, kao i važećih propisa koji se odnose na vodu za piće.  Međutim, u skladu sa Zakonom o javnom zdravlju i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, javni bazeni spadaju u objekte od javno-zdravstvenog značaja, stoga je potrebno raditi kontrole bazenske vode, kao i higijensko-sanitarni nadzor samih objekata. Pregledani uzorci bazenskih voda mikrobiološki su bili bez odstupanja, tako da možemo reći da je, za sada, kupanje u bazenima pod kontrolom i bezbedno. Ipak, očekujemo usvajanje Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti bazenske vode koji je već dugo u pripremi, jer će on jasno definisati ne samo dinamiku kontrole, parametre ispitivanja, maksimalno dozvoljene koncentracije pojedinih parametara zdravstvene ispravnosti bazenske vode, nego i obaveze vlasnika u pogledu održavanja bazena, obezbeđivanja cirkulacije, prečišćavanja i dezinfekcije vode, redovnog čišćenja pratećih površina i prostorija javnog bazena, ograničenja broja kupača u skladu sa kapacitetima, itd., što će doprineti zaštiti zdravlja i bezbednosti kupača - kaže doktorka.

  Najbolji bazeni su prema tvrdnjama lekara, oni sa sistemom kontinuirane cirkulacije i prečišćavanja vode, a važna je i redovna kontrola pH vrednosti i koncentracije rezidualnog hlora u vodi. Kupači, kažu lekari, takođe treba da se ponašaju odgovorno, da održavaju higijenu, koriste tuševe, toalete, dezinfekcione barijere za noge.

  - Ne treba se kupati u bazenima u slučaju postojanja rana na koži, upalnih ili alergijskih oboljenja kože i sluzokoža, proliva, akutnih respiratornih, urinarnih i drugih infektivnih bolesti, kao i u periodu oporavka, 7-10 dana nakon prestanka svih simptoma bolesti. Osim toga, izbegavati ronjenje i skakanje, kao i sedenje na površinama neposredno oko bazena, što značajno doprinosi smanjenju rizika od infekcija, ali i povreda. Primena i pridržavanje svih navedenih mera obezbeđuje očuvanje kvaliteta vode u bazenima, bezbedno kupanje i zdravlje kupača, a posebno osetljivih kategorija kao što su deca, koja do 2 godine i ne bi trebalo da se kupaju u javnim bazenima.  U poslednje 3 godine nisu registrovane epidemije na bazenima - zaključuje dr Mamužić Kukić.

  Web aplikacija o vodama za piće

  Zavod za javno zdravlje Subotica o kvalitetu pijaće vode mesečno izveštava referentnu ustanovu, Institut za javno zdravlje "Batut" u Beogradu, kao i Pokrajinsku sanitarnu inspekciju u čiju nadležnost spadaju kontrola i praćenje bezbednosti vode za piće. U toku je i uvođenje novog informacionog sistema za izveštavanje o vodama. Zamišljen je kao web aplikacija koju je postavio "Batut", u koju će se svakodnevno unositi podaci o kontroli kvaliteta vode, što će doprineti boljoj komunikaciji između zdravstvenih ustanova u Srbiji koje se bave tom problematikom i bržem preduzimanju adekvatnih mera za poboljšanje stanja u ovoj oblasti.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja