Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Obeležava se Svetska nedelja dojenja
  Majčino mleko - najbolja ishrana
  06.08.2016.

  Svetska nedelja posvećena dojenju se obeležava svake godine od 1. do 7. avgusta. U Srbiji obeležavamo i nacionalnu Nedelju dojenja, a simbolično je izabrana 40. nedelja u godini.

  Svetska nedelja dojenja je globalna kampanja koja se održava u oko 150 zemalja sveta sa ciljem, da se stvori društvena svest o značaju i prednostima dojenja, pruži podrška dojenju i time unapredi zaštita zdravlja majke i deteta. Dojenjem se obezbeđuje prirodna, najkompletnija pa zbog toga i najbolja ishrana, pravilan rast i razvoj deteta, tvrde lekari.

  4210_1.jpg- Istovremeno se naglašava značaj pružanja podrške i pomoći trudnicama, porodiljama, majkama koje doje, kao i porodici da uspešno i na najbolji mogući način podižu svoje potomstvo - od samog početka. Isključivo dojenje u prvih šest meseci života odojčeta smatra se "Zlatnim standardom" svuda u svetu, i ističe značaj nastavka dojenja uz odgovarajuću dopunsku ishranu do kraja prve, pa i druge godine starosti deteta. U kriznim i vanrednim situacijama, kakvih je širom sveta i previše, dojenje je jedino što spašava život deteta i može da sačuva zdravlje. Ono što se ne sme zaboraviti jeste milenijumsko iskustvo da majčino mleko nije samo hrana, ono je i ljubav i lek - objašnjava dr Zorica V. Dragaš, specijalista socijalne medicine iz subotičkog Zavoda za javno zdravlje.

  Ove godine se Nedelja posvećena dojenju obeležava pod sloganom: "Dojenje: Ključ održivog razvoja", a slogan poručuje ono što i svake godine: "Majčino mleko - najbolja hrana".

  Da je važnost majčinog mleka u prvim mesecima bebinog života veoma važna za kasniji rast i razvoj, može poslužiti i kao poruka budućim majkama koje su ovih dana na svet donele prinove. Tako je tokom prethodne nedelje, u subotičkom porodilištu u bolnici, svet ugledalo 27 beba. U periodu od 25. do 31. jula, rođeno je 13 devojčica i 14 dečaka.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja