Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Ekološki turizam na Ludošu
  U planu gradnja edukativne staze do 30 kilometara
  07.08.2016.

  Suboticu i njenu okolinu možete da upoznate na million načina....Vozeći bicikl, istražujući njenu predele u pokretu, širom otvorenih očiju za prirodu i njena neiscrpna blaga. Zbog predivne prirode, ovaj deo severa Srbije je posebno interesantan za ekološki turizam. Nezaboravna iskustva i doživljaje vožnje čamcem po jezeru Ludoš, čija okolina u sebi kriju čitav jedan svet biljnog i životinjskog sveta, posmatranje retkih i zaštićenih ptica i prirodu bajkovite lepote.

  4216_1.jpgEkološki turizam na Ludaši razvija se i kroz ekološke kampove.  Boravak u prirodni sve posetioce i turiste podstiče da se odgovornije odnose prema životnoj sredini.

  “U prvoj nedelji smo uhvatili oko 2000 ptica i prstenovali.  Učesnici kampa imaju priliku da se upoznaju sa značajem očuvanja flore i faune, osnovama ornitologije.  Izrađuju mreže za hvatanje prica, onda uče kako da ih prstenuju i na kraju ih puštamo u prirodu. Ekološki kamp na Ludašu traje već 30.godine i međunarodni je deca pored dece iz Srbije pohađaju ga i deca iz zemalja u okruženju”, objašnjava Atila Bijači vođa smene.

  Ekološki kampovi, svakako predstavlju jedan vid ekoturizma.  Oto Sekereš čuvar prirode u JP “Palić Ludoš” objašnjava da dolaze domaći i strani turisti.

  “Turisti uglavnom znaju šta žele da pogledaju. Verovatno se interesuju preko našeg sajta i upoznati su prirodnim retkostima koje okružuju Ludoš, Selevenjsku pustaru, Subotičke šume”, kaže Oto Sekereš iz JP “Palić Ludoš”.

  Specijalni rezervat "Ludaško jezero" stavlјen se pod zaštitu radi očuvanja ekosistema vlažnih staništa peščarskog i stepskog prostora s visokim predeonim i specijskim diverzitetom, reliktnom stepskom zajednicom i biotopom retkih vrsta flore i faune. Kao takav, jedini je predstavnik plitkih, semistatičnih jezera stepske oblasti u Republici Srbiji i predstavlјa mesto okuplјanja i boravka migratornih vrsta ptica, zbog čega ima međunarodni značaj.

  Ekološki turizam na Ludašu razvija se u skladu sa edukacijom posetilaca i turista o značaju očuvanja prirode, a posebno zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, od kojih neke predstavljaju izuzetno nacionalno blago.

  “Upravljač na zaštićenim područjima u regionu Subotice, Javno preduzeće „Palić – Ludaš“, u narednom periodu planira da ojača posetilačku infrastrukturu. Pored obnove i uređenja postojećih edukativnih staza u Specijalnom rezervatu prirode „Ludaško jezero“ i „Selevenjske pustare“, kroz saradnju na projektima sa raznim civilnim udruženjima i uz podršku Grada, planirano je trasiranje i obeležavanje edukativne staze kroz Predeo iuzuzetnih odlika „Subotička peščara“ u dužini od preko 30 kilometara. Markiraće se i biciklistička staza oko Ludaškog jezera, obeležiće se više staza u Parku prirode „Palić“ i staza na multifunkcionalnom zaštitnom pojasu oko jezera Palić. Posetioci će moći da trasiranom obeleženom stazom dođu i do lokaliteta na Paliću na kom je uspostavljena ispaša autohtonom rasom goveda - podolskim govečetom.

  Sve staze će biti obeležene putokazima, opremljene edukativnim tablama, klupama, stolovima, nadstrešnicama i osmatračnicama”, kaže stručni saradnik Sandra Čokić Reh.

  Direktor JP “Palić Ludoš” Ferenc Marton je istakao da je dosta gradi u okolini Vizitorskog centra. Postoje smeštajni kapaciteti u samom objektu, a realizuju se i prekogranični projekti sa Hrvatskom, kako bi se poboljšala turistička ponuda. U planu je da se pored Sunjog Čarde, gde svi mogu da probaju lokalne specijalitete, izgradi i kuhinja, kako bi sami turisti sebi pripremali obroke.

  Tragovi bogatog kulturno-istorijskog nasleđa, boravak pod ribarskim i ekološkim domaćinstvima, mirisi i ukusi tradicionalne kuhinje, pružiće vam istinsko uživanje, opuštanje i odmor u ramu koji uokviruje Priroda.

  Sandra Irević

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja