Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Povećan broj migranata koji se zdravstveno zbrinjavaju u Opštoj bolnici Subotica
  Migrante u Subotici i operišu
  08.08.2016.

  Opšta bolnica Subotica do juna ove godine, beleži povećan broj migranata koji se zdravstveno zbrinjavaju, kao i novorođene dece. Nadležni u toj zdravstvenoj ustanovi kažu da se migrantima kao i svim ostalim osiguranicima brzo, na vreme i bez razlike obezbeđuje potrebna zdravstvena usluga, uključujući i operacione zahvate.

  4222_1.jpg
  dr Branka Milisavljević

  U Opštoj bolnici Subotica napravljena je najnovija analiza broja pregledanih i zbrinutih migranata za prvih šest meseci ove godine. Statistika je prema rečima nadležnih u toj zdravstvenoj ustanovi pokazala da je broj migranata koji se javljaju za pomoć u zadnjih mesec dana i zdravstveno zbrinjavanje povećan.

  - U odnosu na period januar - jun 2016. godine kada je bilo 88 migranata u našoj ustanovi, imamo i nove podatke za jul mesec, gde beležimo 68 migranata koji su upućeni kod nas, što znači da je njihov broj povećan.  Što se tiče žena - migrantkinja do maja ih je bilo 18, a samo u junu 14, što je takođe povećan broj, a tokom jula su se tri i porodile, jedna od njih carskim rezom.  Povećan je i broj dece migranata koji se javljaju te smo zbrinuli osmoro. Žene i deca migranti koji nam se jave uglavnom imaju probleme vezane za porođaj u smislu održavanja i kontrole trudnoće ili samog porođaja, dok registrujemo i povrede, alergije, nesvestice, gastrointestinalne tegobe, bolove u mišićima, ujede insekata, ali i povrede ruku i nogu koji su više izraženi kod muške populacije - rekla je za "Subotičke novine", dr Branka Milisavljević, pomoćnik direktora Opšte bolnice Subotica.

  Migranti se kako tvrde u subotičkoj bolnici u tu zdravstvenu ustanovu upućuju ili dovoze od strane Lekara sveta i Lekara bez granica, dok Dom zdravlja takođe prima određeni broj pacijenata migranata kojima je potrebna primarna zdravstvena zaštita, kao i Crveni krst, Dom zdravlja Kanjiža i bolnica u Senti.

  - U subotičku bolnicu se upućuju migranti kojima je potrebno stacionarno lečenje, dijagnostička ili laboratorija usluga, ali radimo i hiruške tretmane pa čak i operacije po potrebi.  Tako smo primera radi, imali carski rez i operaciju oka. Dakle sve ih zdravstveno zbrinemo bez razlike, kao i sve naše osiguranike.  Imali smo neke pacijente koje smo slali u Klinički centar Vojvodine gde je potrebna usluga tercijalne zdravstvene zaštite, a skoro smo imali takav slučaj žene migrantkinje koja je imala saobraćajnu nesreću. Iako smo kadrovski u manjku, ipak sve postižemo, na vreme zbrinjavamo sve koji nam dođu i obezbeđujemo potpuno istu zdravstvenu zaštitu kao i svim našim drugim pacijentima - istakla je dr Milisavljević.

  Lekari na edukaciji za buduću angio salu

  Otvaranje i početak rada angio sale u subotičkoj bolnici o čemu se duže vreme već govori, očekuje se kako tvrde u toj zdravstvenoj ustanovi do kraja godine. Kako smo saznali, trenutno određeni broj lekara i medicinskog osoblja boravi u Institutu za kardiologiju u Sremskoj Kamenici, radi šestomesečne edukacije za rad u budućoj angio sali gde će se obavljati interventna kardiologija.  Angio sala će za građane tvrde u bolnici, imati veliki značaj, jer će takva vrsta ili dijagnostike ili terapije u smislu ugradnje stenta kod pacijenata koji boluju od akutnog infarkta miokarda ili angiografska dijagnostika biti daleko brža i moći će da se radi u subotičkoj bolnici. Podsetimo, i dalje se najveći broj pacijenata iz ove grupe, transportuje s tim dijagnozama u Klinički centar Vojvodine, gde su dostupne potrebne usluge angio sale.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja