Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Pričam ti priču...
  Hajde da lažemo
  09.08.2016.

  Kažu da novinari lažu. Ništa novo. Ne govore koji ali se imenovanje i ne traži.  Imenuje se profesija ma ko da se u njoj našao i ma šta napisao.

  Sve je laž osim istine, a teško je (sa) znati u čijim je ona rukama. Nju je teško slagati, ali za naše navike i običaje i laž je istinom slagana, ako ju je napisao novinar.

  Zašto mnogi čitaoci misle (a većina ih i tvrdi) da novinari uvek lažu, a ipak uporno kupuju te njihove laži. Šta bi bilo, razmišljam, kada bi mediji, na primer, objavili da su postojeći novinarski kodeksi, pravila i propisi u ovim vremenima prevaziđeni pa će ubuduće pisati samo laži?  Hoće li čitaoci i tada govoriti „ma pusti ih, lažu da lažu“.

  Možda bi sve trebalo okrenuti naopako i proveriti srpski inat „e, baš neću da hoću“. Zato sam i u dilemi da li da ubuduće pišem samo laži. Iznenadila me, naime, nedavna izložba u prestonici „Necenzurisane laži“, jer su laži (i klevete) u nadležnosti pravosuđa. Sam sebe sam slagao verujući kako pravosuđe reaguje na te košnice (do)sadašnjih novinarskih laži pa tek nakon toga mogao videti i izložbu o lažima. Ali, ajde. Možda i treba da se malo lažemo i damo oduška svakodnevnici jer nismo više u jednopartijskom sistemu kao u neka grozna vremena pa da moramo neprestano strahovati kako će vladajuća partija koju reč protumačiti. Danas, na primer, (bar tako novine pišu ako opet ne lažu) u Vojvodini od 45 opština i gradova čak u 41 na vlasti je jedna partija. Nije ona pradavna partija koja bi me zbog novinarskih laži kinjila ili sudila. Nije jednopartijska. Zato ću, pišući ubuduće laži, zadovoljiti sveopštu radoznalost i lišiti čitaoce i najmanje dileme u odnosu na istinu. Lično ću svoje laži cenzurisati. Neće mi više prolaziti kroz kompjuter baš svaka svakodnevna laž. Slepo ću povlađivati važnim lažima, a čitaoci neka i dalje govore i misle kako novinari uobičajeno lažu, a znam da lažu neuobičajeno. Time želim dati lični doprinos i odnosu prema vlasti i prema čitaocima. Sve ono što je do sada bilo posledica je diktature davnog jednopartijskog sistema punog neprijateljske demokratije.  Taj sistem, u svom strašnom jednoumlju nije imao čak ni preletače, (zamislite takve partije) sinonim sadašnje srpske sveopšte stranačke sreće.

  To je bilo doba čistog robovanja jednom diktatoru.

  Ta su vremena, na sreću, prošla. Danas novinari mogu pisati i lupetati po novinama šta hoće i koliko hoće. Mogu lagati do mile volje i nikome neće ništa odgovarati. Ima, eto, slučajeva kada su pisali da snalažljiviji građani ove zemlje kupuju čak i diplome i zahvaljujući evroznanju zauzimaju visoka mesta u društvu (i na blagajnama) posmatrajući s visine one koji nisu znali za ovaj recept i dive se ljudskom poltronizmu i ljigavosti...

  Zato sam i odlučio da pišem ono što će čitaioci reći da je notorna laž. Za početak, evo, neka to bude lažna istina.

  Elem, na subotičkom fakultetskom odelenju jedne visokoobrazovne ustanove profesor (honorarac) počeo se ponašati kao da je na nekom državnom fakultetu i kao da odgovara sam svojoj savesti.  Počeo je od studenata striktno tražiti znanje pa je njihov broj posle svakog ispita drastično smanjivan. Kada je dara prevršila meru pozvao ga je dekan i diskretno mu skrenuo pažnju da malo olabavi kriterijume jer, „deca ipak, plaćaju, a i mi smo privatna ustanova“. Ako se to ne dogodi, rekao mu je dekan, „mi ćemo Vam se, kolega, zahvaliti“.

  Profesor (B.) tek je tada shvatio koliko se sticanje diplome u Srbiji plaća i odlučio da u tim studentskim mukama više ne učestvuje. Dekanu je kao iz topa odgovorio: „kolega, ja se Vama zahvaljujem“.

  Obećao sam, eto, da ću pisati laži, a čitaoci je mogu tumačiti kako hoće

  M.Po.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja