Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Epidemiološka slika u Severnobačkom okrugu za sada mirna, poručuju iz subotičkog Zavoda za javno zdravlje
  Nema groznice Zapadnog Nila
  10.08.2016.

  • Iako su u Srbiji do sada prema informacijama iz „Batuta” registrovani slučajevi obolevanja od groznice Zapadnog Nila, uključujući i smrtni ishod, epidemiološka slika u Severnobačkom okrugu za sada je mirna, tvrde u subotičkom ZZJZ.  Ipak, savetuje se oprez, jer kako tvrde epidemiolozi, leka niti vakcine protiv te bolesti nema, a jedina preventiva je izbeći ubod komarca.

  4227_1.jpg

  U Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut"u Beogradu potvrđeno je da su na osnovu podataka dostavljenih Institutu i laboratorijskih kriterijuma do sada registrovana tri slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, uključujući jedan smrtni ishod, koji se može dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila, kod pacijenta starosti 81 godinu.

  Lekari navode i da bi slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila bio potvrđen kod pacijenta uz ispoljenu kliničku sliku neuroinvazivnog oblika bolesti meningitis, encefalitis, meningoencefalitis, neophodno je da se potvrdi prisustvo odgovarajućih antitela u likvoru kod obolelog.  U Severnobačkom okrugu, kako tvrde epidemiolozi iz Zavoda za javno zdravlje, za sada nema registrovanih slučajeva groznice Zapadnog Nila.

  4227_2.jpg
  dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u subotičkom Zavodu za javno zdravlje

  — Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se u prirodnim uslovima širi isključivo putem zaraženih komaraca, a oni imaju ulogu vektora odnosno prenosilaca virusa.  Funkciju vektora u širenju ovog oboljenja ima veliki broj različitih vrsta komaraca, i upravo je to i objašnjenje zbog čega se ovo oboljenje javlja na tako velikom geografskom prostranstvu. Drugim rečima, u širenju ovog virusnog oboljenja učestvuju oni komarci koji su zastupljeni na određenoj teritoriji, a ne neki novi, importovani.  U slučaju naše zemlje, komarci iz genusa Culex su najznačajniji prenosioci ove bolesti. Inače, sam virus ima svog prirodnog rezervoara (stalnog domaćina) u određenim vrstama ptica, što znači da u prirodi postoji kruženje ovog virusa između ptica (u prvom redu rezervoari su gavrani i čavke) i komaraca. Naravno, zaraženi komarac može da se hrani krvlju bilo koje druge životinjske vrste pa čak i krvlju čoveka.  Svi drugi organizmi, izuzev određenih vrsta ptica, nisu podesni da budu rezervoari za ovaj virus te se ovi privremeni domaćini ubrzo oslobađaju ovog virusa. U toku ovog „oslobađanja" može da nastane manifestno oboljenje čija težina veoma varira, i dok je za većinu životinjskih vrsta ovo bezazleno oboljenje, za pojedine vrste životinja ovo može da bude veoma teško oboljenje praćeno visokim letalitetom — objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u subotičkom Zavodu za javno zdravlje.

  Leka nema, terapija isključivo simptomatska

  Prema rečima epidemiologa, u slučaju da je čovek zaražen virusom groznice Zapadnog Nila, u oko 80% slučajeva neće nastati bilo kakva klinička slika, odnosno osoba će ostati potpuno zdrava, a jedini način da se sazna da smo u prošlosti bili infi cirani ovim virusom je na osnovu prisustva antitela koja ostaju u krvi.

  Kod nekih oko 20% infi ciranih ljudi, nakon isteka perioda inkubacije od 3 do 14 dana, doći će do nastanka blage bolesti, čije su manifestacije netipične, i nalikuju na bilo koje drugo virusno oboljenje, jer obolela osoba ima povišenu telesnu temperaturu, mučninu, povraćanje, uvećane limfne žlezde, bolove u zglobovima i mišićima, a moguća je i pojava blagog osipa po koži. Sve ovo spontano prolazi tokom nekoliko dana, i bez uzimanja bilo kakve terapije, tvrde lekari.

  — Međutim, kod nekih oko 0,2% mlađih od 65 godina, odnosno kod nekih 2% osoba starijih od 65 godina, iz za sada nepoznatih razloga, dolazi do pojave teže kliničke slike koja se manifestuje zapaljenjem moždanih omotača (meningitis), zapaljenjem moždanog tkiva (encefalitis), ili istovremenom pojavom meningo-encefalitisa.  Retko, registruje se i pojava zapaljenja drugih tkiva i organa. Kod osoba koje imaju ovakvu težu kliničku sliku moguć je i smrtni ishod, koji se javlja kod oko 10% pacijenata sa prisutnom neuro-invazivnom bolešću. Specifi čna terapija protiv ovog virusnog oboljenja za sada ne postoji, a obolelom se daje tzv. simptomatska terapija, u cilju ublažavanja postojećih simptoma bolesti.  Jedan od bitnih faktora za pojavu ovako teške kliničke slike je, pored uzrasta pacijenta, i prisustvo neke hronične ili maligne bolesti, kao i to da li pacijent uzima nekakvu imunosupresivnu terapiju. I ako je pojava smrtnog ishoda retkost, umrli od groznice Zapadnog Nila se registruju u nizu zemalja, pa tako i u našoj. Ukoliko se pacijent sa teškom kliničkom formom bolesti oporavi, moguće su dugotrajne neurološke posledice — kaže dr Bohucki.

  Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut" iz Beograda od 2012.  do 2015. godine, u Srbiji je zabeleženo ukupno 480 slučajeva te bolesti, a 56 smrtna ishoda se mogu vezati za ovu bolest. Ukoliko posmatramo područje Severnobačkog okruga, na osnovu podataka Zavoda za javno zdravlje Subotica, prva obolela osoba od groznice Zapadnog Nila registrovana je 2012. godine, a reč je o pacijentu koji se zarazio tokom letovanja u Grčkoj. Naredne 2013. godine, zvanično je bilo tri autohtona odnosno domaća slučaja ovog oboljenja.  Tri osobe sa područja Severnobačkog okruga su se zarazile nakon uboda komaraca u našoj sredini, što se poklapa sa podacima da je u izvesnom broju komaraca na području našeg grada dokazano prisustvo virusa groznice Zapadnog Nila, tvrde na odelenju epidemiologije u subotičkom Zavodu za javno zdravlje.

  Izbegni komarca!

  Vakcina protiv groznice Zapadnog Nila, kako tvrde lekari za sada ne postoji, tako da je najznačajnija i jedina preventivna mera izbeći ubod komaraca.  To se može postići primenom mera lične zaštite, kao što je upotreba repelenata - materija u vidu spreja koje se nanose odnosno rasprskavaju po telu, te deluju odbojno za komarca, nošenjem odeće dugih rukava, izbegavanjem mesta u prirodi gde je prisutan veći broj komaraca, postavljanjem zaštitne mreže na vrata i prozore, redukcijom broja komaraca u zatvorenim prostorijama i slično. Uloga društva takođe mora biti mnogo veća u smislu planskog i organizovanog uništavanja komaraca. Značajna preventivna aktivnost je i isušivanje vodenih površina, čak i onih veoma malih, kao što je prosipanje vode iz limenki, buradi, ili raznoraznih predmeta u kojima je zaostala kišnica, a koja služi za razmnožavanje larvi komaraca, dok su i veoma značajne, istrošene automobilske gume, u kojima voda može da zaostane duži vremenski period, a smatra se da je trgovina ovom robom i doprinela da se larve transportuju u one predele gde pre nisu postojali komarci zaraženi ovim virusom, te je sve veći geografski areal ove bolesti zapravo posledica čovekove aktivnosti.

  Oboljenje prvi put registrovano 1937.godine, u Srbiji 2012.

  Groznica Zapadnog Nila je najrasprostranjenije virusno oboljenje koje se širi putem komaraca, a to oboljenje registruje se na širokom prostranstvu od Kanade i Venecuele, preko Afrike, Evrope i Azije, do Australije.  Istorijski gledano, ovo oboljenje je prvi put opisano 1937. godine kod jednog pacijenta u Africi, u regionu Zapadnog Nila, te otuda i naziv te bolesti.  Ubrzo je oboljenje registrovano i na geografski veoma udaljenim predelima, pre svega u regionu Mediterana kao što su južna Francuska, južna Italija, Izrael i druge zemlje.  U Srbiji je groznica Zapadnog Nila prvi put registrovana 2012.godine.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja