Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  U Subotici živi potomak Oto fon Bizmarka
  Bizmark: Srbija je u mom srcu
  11.08.2016.

  “Srbija” su poslednje reči koje je Oto fon Bizmark rekao na samrti, a njegova poznata izreka glasi: “Mi i Srbi bismo pokorili Evropu“.  Koliko su ove izreke tačne i autentične trebalo bi da dokažu istoričari, kao i šta je sa njima „gvozdeni kancelar” mislio, kada ih je izgovarao.

  4233_1.jpg
  Rule fon Bismark sa suprugom Desankom

  Međutim, ono što još veže Srbiju i poznatog kancelara je ljubav njegovog unuka, Rule fon Bismark koji živi u Subotici. Rule fon Bismark za “Subotičke novine” objašnjava da je u Srbiju došao 1999. godine, kada je bilo bombardovanje tada u Beogradu upoznao svoju životnu saputnicu, Desanku i venčali su se samo nakon četiri dana. On nije znao srpski, ona nemački, ali su ipak uspeli da se sporazumeju. Desanka fon Bismark objašnjava da su izabrali Suboticu, jer pored predivne arhitekture grad je primer tolerancije i multikulturalnosti i zbog toga su izabrali. Supružnici Bismark vole da šetaju, voze bicikl, pa je i to bila prednost Subotice i odnosu na druga mesta u Srbiji, jer je poznata kao “grad sportova” i sa ravijenom infrastrukturom za biciklizam.

  Bismark objašnjava da je Suboticu izabarao jer je primer multikulturalnosti, a sa druge strane, ima odličnu infrastrukturu.

  „Volim da vozim bicikl sa suprugom.  Puno me stvari veže za Suboticu, kao prvo porodica, drugo kao što sam naveo ima razvijenu infrastrukturu, ceo život se bavim biciklizmom, a i Subotica je bliža Nemačkoj nego Beograd.  Ja sam čuo dok sam još živeo u Nemačkoj da je Subotica primer tolerancije i u to sam se uverio“, kaže Rule fon Bizmark, dodajući da je po opredeljenju markista i komunista.

  “Srbija je u mome srcu”, kaže unuk gvozdenog kancelara, koji je isto tako voleo i poštovao Srbiju.  Međutim, za Srbiju su vezani i drugi nemački političari, a investitori smatraju da je Subotica najpogodnije tlo za ulaganja, pa su mnoge nemačke firme baš u Privrednoj zoni “Mali Bajmok” otvorile svoje fabrike.  Bismark ocenjuje da dobro što firme iz Nemačke ulažu u Suboticu, otvaraju nove fabrike i radna mesta.

  „Srbija ima dobro sećanje na moga dedu i Berlinski kongres.  Zalaganjem moga dede Srbija je konačno dobila punu nezavisnost na Berlinskom kongresu.  Ja nisam monarhista ili buržuj, u mojim venama teče proleterska krv. Sarađujem sa svojim kolegama „proleterima“ koji su rasuti po celom svetu. Moram da kažem da mi se Subotica dopada jer ima bogat kulturni život, Narodno pozorište sada dobija obrise i verujem da će uskoro i biti izgrađeno...  Palić je interesantan i posebno je turističko mesto. Predivna priroda ga okružuje, možemo da šetamo, vozimo bicikl… Uživam u njegovoj prirodi, salašima koji okružuju Suboticu“, dodaje Rule fon Bizmark.

  Voli da kuva i vojvođansku hranu, a multikulturalost se ogleda i u hrani.

  S. Iršević

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja