Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  U nedelju, na gradskom Trgu, Centralna proslava „Dužijance 2016”
  „Dužijanca”, praznik završetka žetve Subotičana
  14.08.2016.

  • Centralna proslava „Dužijance” održava se u nedelju 14. avgusta, a tokom predstojećeg vikenda održaće se izložbe i bogat kulturno umetnički program, dok Subotičani najsvečanijim trenutkom „Dužijance” doživaljaju svečanu povorku kroz Grad i dodelu hleba od novog žita Gradonačelniku, na svečanoj bini u centru Grada.

  4242_1.jpg

  U bogatim sadržajima „Dužijance 2016“, u organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata, građani Subotice i okolnih mesta imaće priliku da, kao i ranijih godina, uživaju u svečanim prizorima različitih kulturnih i umetničkih manifestacija, veličanstvene smotre folklora, tradicionalnih nošnji i igara i proslavama u čast blagoslova žita od ovogodišnjeg roda, najavljeno je u sredu, na pres konferenciji u Gradskoj kući.

  4242_2.jpg

  Andrija Anišić, predsednik Udruženja bunjevačkih Hrvata (UHB), istakao je da ove godine ima mnogo manje napetosti i tenzija povodom obeležavanja „Dužijance”, nego ranije.

  —Prvenstveno je razlog tome, što je lokalna samouprava prepoznala ovu manifestaciju kao kulturno dešavanje od posebnog značaja za Grad, jer se ova manifestacija, i priređuje za sve građane ovog Grada, istakao je pored ostalog Andrija Anišić.

  On je podsetio, da je „Dužijanca” svetkovina završetka žetve, izraz vere i kulture, sprege zahvale i molitve, slava čoveku, običajima koje neguje i kulturi koju stvara.

  —Kada je 1993. godine „Dužijanci” dat i jedinstven sadržaj, na nivou Grada, spajanjem gradske i crkvene Dužijance, ona postaje duhovno-religiozna i kulturnostvaralačka manifestacija.

  4242_3.jpg„Dužijanca” je tradicionalna manifestacija, koja se organizuje u znak zahvalnosti za uspešno obavljenu žetvu žita, a slavi se već 105. godinu. Vremenom je prerasla u nezaobilaznu, veličanstvenu tradicionalnu manifestaciju u Subotici, kojoj prethode svečanosti u okolnim naseljima, od „Markova” i Ivanjdana u Đurđinu, manifestacija u kojima deca učestvuju u etno radionicama, do izložbi na temu Bunjevačkog momačkog kola, kolonija naive u tehnici slame, takmičenja risara, pravih malih „Dužijanci” u Đurđinu, Novom Žedniku, Bajmoku, Tavankutu i Maloj Bosni.

  Krajem jula, postavljaju se u izloge gradskih prodavnica aranžmani sa motivima blagoslova žita, a najbolji aranžman najlepšeg izloga se nagrađuje. Nezaobilazna je i svečanost na Bunariću, 28. jula, a postavljena izložba će ove godine biti otvorena do 19. avgusta. Sinoć je oraganizovano književno veče u svečanoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici, a večeras u 19 sati, otvara se Izložba radova od slame, nastalih na XXXI sazivu kolonije slamarki u Tavankutu, dok će u 20 sati pored izložbi rukotvorina, biti priređeno Tamburaško veče, predstavljeni bandaš i bandašica, izabrani pratioci i biti proglašen najlepši izlog.

  U subotu 13. avgusta je polaganje venca od žita na spomenik Risaru i spomen bistu Blašku Rajiću, u parku, ispred Gradske kuće u Subotici. Uveče u 20 sati je smotra folklornih ansambala „Dužijance”, na gradskom Trgu.

  Svečanosti koje traju više meseci, kulminiraju u nedelju, 14. avgusta, kada svečana povorka defiluje centrom Grada, pa već od jutarnjih sati počinje Centralna proslava „Dužijance”. Ove godine, povorka počinje nešto pre devet sati, polaskom od crkve sv.Roka u Subotici do katedrale Svete Tereze Avilske, gde je svečano euharistijsko slavlje. Nakon toga, svečana povorka kreće ka centru Grada, gde će na centralnoj bini, Gradonačelniku Bogdanu Labanu svečano biti predat hleb od ovogodišnjeg žita. Posle posete grobu Blaška Rajića (Kersko groblje) u dvedeset sati će na Gradskom Trgu biti odigrano i Bandašičino kolo.

  Za 20. avgust je predviđeno zatvaranje 20. Međunarodne likovne kolonije „Bunarić”, koja će biti otvorena dva dana ranije, najavio je Marinko Piuković, direktor Organizacionog odbora ovogodišnje „Dužijance”.

  Senat - novi izazovi „Dužijance”

  UBH „Dužijanca” utemeljila je instituciju Senata „Dužijance”, koji ima počasnu i savetodavnu ulogu. Članovi Senata su Marin Skenderović, Vojislav Sekelj, Lazo Vojnić Hajduk, Grgo Kujundžić, Davor Dulić, Marinko Piuković i Andrija Anišić. Konstituisanje Senata smatra se novim izazovom za sve dosadašnje predsednike Dužijance, od 1990. godine do danas.

  —Očekuje se da članovi Senata (koji su zapravo bivši predsednici Organizacionog odbora „Dužijance” od devedesete godine, do sada)prate rad „Dužijance” i svojim predlozima pomognu i poboljšaju rad organizacije, a Senatom predsedava najstariji član Laza Vojnić Hajduk, napominje msgr dr.sc Andrija Anišić, koji je vodio i konstituisanje Senata, a zalaže se za ocenu da je potrebno „proširiti odgovornost vođa Dužijance”.

  Lazo Vojnić Hajduk, kao jedan od senatora, smatra da je „oslonac uvek potreban”, Marin Skenderović poručuje da je potrebno „novom energijom ići napred”, Grgo Kujundžić se zalaže za „čvrsto stajanje na principima kontinuiteta”, Davor Dulić kaže da je „nezavisnost Dužijance od izuzetnog značaja,” dok Marinko Piuković ocenjuje, „da je cilj iskustvo i predloge senatora sumirati u predlog koji će moći Dužijancu voditi na pravom putu”.

  Izmene u saobraćaju

  U nedelju prilikom šetnje svečane povorke, doći će do izmena u režimu saobraćaja u ulicama u centru grada.  Tradicionalno biče zatvorene ulice Matka Vukovića, Matije Gubca, Trga žrtava Fašizma tako da će i trase autobuskog gradskog i prigradskog saobraćaja biti izmenjene.

  Trke Dužijance

  Nedelju dana pred početak glavne manifestacije „Dužijanca”, organizovane su konjičke trke. Ove godine, u glavnoj trci „Dužijanca 2016.“ koja se vozila za nagradni fond od 400.000 dinara, pobedilo je grlo Rinkop Džet sa vozačem Goranom Zolnaijem. Goran Zolnaji će ove godine predvoditi „Dužijancu” od crkve sv.Roka, do centra grada.

  N. H. Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja