Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
     
    NAJNOVIJI BROJ
     
    Godina I, Broj 16
      16. jun 2017.


     
    2_4.jpg
     

     

     

     
     
     
     
    Zdravstvo
    Oprezno sa hranom za vreme slavlja
    11.12.2013.

    SAVETI LEKARA

    Zorica V. Dragaš

    Zimska polovina godine je prepuna praznika. Dani su sve kraći, a noći sve duže. Vreme je da se odmorimo, osvežimo i da se radujemo svemu što praznici u najširem smislu znače. Zdravstvena struka je tu da upozori: praznici ne treba da znače nikakvo preterivanje, pa ni u jelu niti u piću. Dobro raspoloženje ne podrazumeva alkohol, a uživanje nije samo u jelu! Osobe obolele od hroničnih bolesti treba da se i dalje pridržavaju određenog režima ishrane i da redovno uzimaju svoje lekove.

    425_1.jpg 

    Umerenost u svemu i odmerenost je osnovni recept praznične trpeze, i tom receptu je korisno dodati druženja, rekreaciju ili hobi. Postoje načini da odolimo izazovima i rizicima od preobilnog unosa hrane i različitog pića. Izabrane namirnice za recepte naših obroka i poslastica treba da budu niske energetske vrednosti, i lako svarljive. Nije korisno tokom jednog obroka unositi previše različitih namirnica, već treba napraviti korisnu kombinaciju. Ne treba dopunjavati tanjire tokom jela, a između obroka treba da prođe najmanje 4 sata. Potrebno je posvetiti dužnu pažnju mehaničkoj obradi namirnice (zalogaja) i ne žuriti tokom obedovanja. Tako se smanjuje mogućnost pretrpavanja hranom. Poznato je već, da varenje hrane počinje još u usnoj duplji. Najbolji i najzdraviji izbor predstavljaju žitarice celog zrna, sveže povrće i voće, riba, ne masno meso i povrće koji su pravilno pripremljeni (na primer grilovani). Posle obroka treba odmoriti kratko, 15-20 minuta, i krenuti u dobro tempiranu šetnju na svežem vazduhu. Unos alkoholnih pića, tokom uzimanja hrane, treba odgovarajuće odnosno strogo dozirati, i to uvek isključuje upravljanje vozilom u saobraćaju. Gazirana pića i industrijski sokovi prepuni šećera, konzervansa i aditiva se izostavljaju u korist voća ili ceđenog voća, koje se uzima na prazan stomak.
        Kada se pretera u jelu ili piću sledi privremena obustava, a zatim postepeno uvođenje određenih namirnica ("dijetalnih"). Preporučije se dvopek, krompir baren u ljusci ili pirinač. Korisni su tada i čajevi, posebno od nane. Kada se javlja gorušica, pečenje u želucu ili mučnina uzimanje sode bikarbone nije od koristi, već je u krajnjem štetno. Nisko gazirana mineralna voda (Mg) može da pomogne. Ukoliko se pojavi povraćanje ili proliv obavezno treba obratiti posebnu pažnju na pravilnu nadoknadu tečnosti. Potrebno je uzimanje malih količina, ravnomerno sve dok se funkcija creva ne stabilizuje. Kod većine zdravih ljudi i ovo će biti dovoljno da akutne probavne tegobe prođu. Ukoliko se održavaju duže od dan ili dva treba se posavetovati sa svojim lekarom, i postupati prema uputstvu.

    Cenovnik Subotičkih Novina

    Apoteka Subotica

    4_22.jpg

    Kuća zdravlja

    4_20.jpg

    Zoo Palić

    NorDent

    Suboticagas

    Vojput

    Dom zdravlja