Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Subotičanin sakupio osam kubika knjiga
  Čega nema u gradskom arhivu, sigurno ima Lalika
  16.08.2016.

  Ljudevit Vujković Lamić, službenik u penziji, strastveni je kolekcionar knjiga, dokumenata iz istorije grada, o „Dužijanci“, prelu, „Bačkoj“, starih novčića, poštanskih markica, papirnog novca Jugoslavije, kalendara, geografskih karata, razglednica, medalja, hemijskih i grafitnih olovaka, novina, plakata, slika, kaločai minti, lampaša, a u njegovim bogatim kolekcijama najviše mesta zauzimaju knjige kojih ima oko 4.000.

  4251_1.jpg
  Ljudevit Vujković Lamić - knjige u dva reda u dve sobe

  U svojoj dokumentaciji Ljudevit Vujković Lamić, poznatiji kao Lalika ili Moca, ima i knjige i dokumentaciju koje nije moguće naći ni u Istorijskom arhivu.

  - Dešavalo se da ljudima koji traže podatke u arhivu poruče da ako oni nemaju to što im treba sigurno ima Lalika. Kada sam krečio knjige sam izneo u dvorište i izračunao sam da imam osam kubika knjiga. Nisam ih sve pročitao, ali ih po potrebi prelistavam. Uvek otkrijem nešto novo – priča strastveni kolekcionar Lalika.

  Osim istorije Subotice, ima puno beletristrike i knjiga o sportu, a najstarija knjiga u njegovoj biblioteci je „Život kraljice majke Božije“ iz 1773. godine koju je od njegovog oca htela da kupi Biskupija, ali je ipak on nasledio i zato nema cenu.

  Dok su većina knjiga nasledstvo, mnogo ih je kupio devedestih godina prošlog veka, u vreme inflacije.

  - Sada ih i dobijam od kulturnih institucija. Dokumenta, svedočanstva, zapise isto dobijem ili kupim. Od jedne Romkinje sam za hiljadu dinara kupio originalna svedočanstva i diplome subotičkog sveštenika koje je njeno dete našlo u smeću, a na njima su i Ptt marke koje su moja velika strast – kaže Lalika, član Društva filatelista od 1950.  godine.

  Svoju dokumentaciju Ljudevit Vujković Lamić će pokloniti Istorijskom arhivu, ali knjige, markice, značke, medalje i drugi predmeti ostaju njegovoj deci i unucima.

  - Poput knjiga i poštanske marke šire znanje i treba ih znati čitati. Na svakoj možete uvideti vrstu umetnosti, koja je zemlja, kontinent u pitanju, ko je na slici. Studenti, doktori, magistri kojima sam pomogao me u radovima pominju i za mene je veliko priznanje kada piše da su podaci iz moje arhive – kaže Subotičanin, čiji je hobi, kako sam kaže, ne lično već opšte dobro.

  Pre 15 godina je počeo da istražuje posmrtne običaje u ovom kraju zemlje i piše knjigu o njima.

  - U knjizi o bačkim Bunjevcima sam pročitao da istorija posmrtnih običaja u ovom kraju nije nigde zapisana i zato ih istražujem i pišem knjigu. Otkrio sam puno podataka, recimo, da je u Subotici od 1847. godine bilo čak 60 pogrebnih preduzeća, a za vreme rata pokojne devojke su prevozili u belim kolima, muškarce u crnim, a decu u plavim – kaže Ljudevit Vujković Lamić.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja