Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Bezumlje jednog jednoumlja
  16.08.2016.

  Tek što su se malo smirile strasti oko otvorenog (i agresivnog) osporavanja antifašizma i rehabilitacije ustaštva viđenog na 75-godišnjici obeleževanja Dana ustanka u Srbu, gde nisu nedostajali ustaški simboli i pozdravi „Za dom spremni“ i gde su (praktično) održana dva skupa - antifašistički i anti-antifašističko okupljanje - novo bezumlje civilizacijskog posrnuća zaorilo se desetak dana kasnije i u Kninu, na 26-oj godišnjici „Oluje“.

  Pet dana pre ,,kninske obljetnice“ riječki „Novi list“ u kolumni Zdenka Duke pod naslovom „Kako se mrzimo“ navodi da...“Svi koji slave Oluju i kao odlazak 250.000 Srba iz Hrvatske, ne žele dobro Hrvatskoj. Službena Hrvatska i službena Srbija o Oluji neće nikada misliti isto, ali treba uvek imati na umu, da „naše žrtve“ nisu veće od „njihovih“ i da „naši zločinci nisu „manji od njihovih“.

  Šta se, zaista, sve događalo u Srbu i Kninu, a što se može imenovati kao anticivilizacijski čin nije lako nabrojati, ali svedoke neprestanog osporavanja antifašizma i rehabilitacije ustaštva u komšiluku nije iznenadio sled tih događaja, pogotovo ne posle brojnih grafita fašističkih sadržaja na bezbrojnim objektima (na crkvi u selu Rajevu „Metak u lubanju, to je najbolje Srbinu“, šovinistički gaf osječkog predsednika Gradskog vijeća Ante Đapića („Šta će nama EU, ako je unutra Srbija?“), poništenje presude Vrhovnog suda Hrvatske Branimiru Glavašu za ratni zločin u Osijeku...

  Beda jednog bezumlja viđena u Kninu krunisana je koncertom i marširanjem crnokošuljaša uz otvorena skandiranja „Za dom spremni“ i palenjem zastava Srbije. Jedina osuda Hrvatske (ako se to tako može nazvati) je podnošenje nekoliko policijskih prijava za izazivanje nereda...

  A „kako se mrzimo“ (i zašto se mrzimo) kolega Duka nije objasnio, a to ne bi bilo ni moguće sada ili bar dok svako dobro ne počisti pred svojim vratima i dobronamerno ne shvati poruku iz Srba Milorada Pupovca da nema razlike između nevinih žrtava, ali da „...itekako ima razlike između četničkih i ustaških ideja s jedne, i partizanskih ideja s druge strane“, odnosno, da partizanski i ustaški pokret nisu i nikada neće biti isto“.

  Možda je (ne)shvatanje suštine ove izjave razlog ali i razuman odgovor zašto se i kako mrzimo.

  Kao što je i pre tri veka razmišljao jazija Salko Hedo putujući u Dobrun (u „Anikinim vremenima“) da su „zlo i nesreća i nemiri među ljudima stalni i neprolazni i u tome se ne da ništa promeniti“ i danas, eto, kao da ništa nije promenjeno osim (možda) naše spoznaje (ili nade) da ništa na svetu večno ne traje.

  M.Po.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja