Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Mali broj građana zna da pruži mere Osnovne životne podrške
  Edukacija i deci od 12 godina
  17.08.2016.

  U Hitnoj službi subotičkog Doma zdravlja samo tokom jula, bilo je 5 reanimacija.  Gubitak svesti pacijenata veoma često dešavao se pred svedocima, ali mere Osnovne životne podrške niko od svedoka nije započinjao, ističu lekari.

  Tokom letnjih meseci, povećaj je broj pregleda u ambulanti Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja. Pored hroničnih pacijenata koji se javljaju zbog osnovne bolesti, često se sugrađani obraćaju za pomoć i intervenciju zbog tegoba izazvanih vrućinama.

  4257_1.jpgPosebno se ističu i urgentna stanja na koja su izlazile lekarske ekipe, a koje su zahtevale hitnu ili neodložnu medicinsku pomoć su srčani zastoj, plućni edem, saobraćajne nesreće, infarkt srca i gubitak svesti različite etiologije.

  — Tokom jula imali smo 5 reanimacija. Gubitak svesti ovih pacijenata se dešavao pred svedocima, međutim mere osnovne životne podrške niko od svedoka nije započinjao, a to je problem o kojem duže vreme govorimo. Svačije ruke mogu pokrenuti srce unesrećenog, te mu spasiti život.  Svedoci sopstvenim rukama mogu spasiti život obavljajući kompresije srca do dolaska ekipe Hitne medicinske pomoći. Zato i ove, kao i svake godine, obeležavamo akciju "Pokrenimo srce", pod sloganom "Deca spašavaju život", koja će se održati 18. oktobra na Gradskom trgu, kao najmasovnija obuka u kojoj će učestvovati oko 100 učenika Srednjih škola. Preporuke Svetske zdravstvene organizacije ističu da deca uzrasta preko 12 godina, mogu biti edukovana u primeni mera Osnovne životne podrške i to uz treninge, koji traju dva sata jednom godišnje — kaže Prim. dr Kornelija Jakšić Horvat, načelnica Službe Hitne pomoći u subotičkom Domu zdravlja.

  Hronični pacijenti teže podnose tople uslove

  Služba Hitne medicinske pomoći u junu je imala 950 intervencija lekarskih ekipa na terenu.  U ambulanti je pregledano 1.600 pacijenata, što je 300 pacijenata više nego prethodnog meseca.  Tehničari su obavili 800 transporta na specijalističke preglede i terapije u kućnim uslovima.

  — Pored hroničnih pacijenata koji se javljaju zbog osnovne bolesti, veći je broj pacijenata koji traže pomoć zbog ne adekvatne pripreme za boravak na suncu, odnosno zbog infekcija gornjih respiratornih puteva koje nastaju kao posledica kupanja u bazenima i dužeg boravka u rashlađenim prostorijama sa klima uređajima. Pacijenti često dolaze u pratnji rodbine na lekarske preglede uz insistiranje boravka uz pacijenta u ordinaciji tokom pregleda. Ovakve situacije dovode do otežanog rada lekara u ambulanti, te će se ubuduće morati poštovati kodeks rada u smislu da u ordinaciji boravi sam pacijent bez pratnje, kao i u svi drugim zdravstvenim ustanovama — naglašava dr Jakšić Horvat.

  U Službi Hitne pomoći doznali smo i da se pacijenti sa akutnim infarktom miokarda ponovo prevoze na Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine iz kućnih uslova.

  — Nakon višemesečnog ispada iz funkcije sale za kateterizaciju, pacijenti se nisu transportovali za IKVB Vojvodine, več su se vozili na lečenje u Opštu bolnicu Subotica. Od 8. avgusta, sale na Institutu su ponovo u funkciji, te se nastavlja sa postupanjem po Stemi Protokolu za zbrinjavanje pacijenata sa infarktom — istakla je načelnica Službe Hitne pomoći u Subotici.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja