Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Angio sala u Opštoj bolnici Subotica najverovatnije počinje sa radom do kraja godine
  Lekari i osoblje na obuci u Kamenici
  18.08.2016.

  • U „trci” za dobijanje sredstava potrebnih za početak rada angio sale trenutno su bolnice u Subotici, Zrenjaninu i Somboru.  Lekari i osoblje Opšte bolnice Subotica trenutno su na edukaciji u Institutu u Sremskoj Kamenici, a nadležni u bolnici su optimisti, te očekuju početak rada nove angio sale do kraja godine.

  U Srbiji trenutno angio sale ima 12 bolnica u različitim gradovima, dok u Vojvodini postoji samo jedna, u referentnoj ustanovi u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici.

  4261_1.jpg
  dr Goran Bićanin

  U Opštoj bolnici Subotica tvrde da je priča oko potrebe za angio salom „stara” oko šest godina, te da su optimisti i ovoga puta, da će subotička bolnica u trenutnoj trci uspeti da se izbori za status druge referentne ustanove koja će imati angio salu, pored Instituta u Kamenici. Kako tvrde u Upravi bolnice, Stemi Projekat je generalno takav da ima tendenciju da sredstva dobiju sve tri bolnice koje su trenutno u konkurenciji, Subotica, Zrenjanin i Sombor, jer su po veličini jednake, a njihovo umrežavanje i na ovaj način bilo bi od velike koristi za građane.

  — Ako govorimo o koronografiji i kardiologiji jedina referentna ustanova u Vojvodini je Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici. Nakon Stemi Projekta koji je odobren od nadležnih organa, došlo se do podataka da je nemoguće sve pacijente primiti u Sremsku Kamenicu, ali i da postoji disproporcija angio sala u bolnicama u Vojvodini, pa tako imamo situaciju da ih u Srbiji ima 12, a u Vojvodini samo jedna. Najbitnije je međutim da je Stemi program „zaživeo”, on je veoma pozitivan iskorak, tako da će bilo koja od bolnica koja ga uspe primeniti biti na velikom boljitku.  Nadamo se da će naša bolnica biti srećnog izvlačenja u prvom krugu, te se početak rada buduće angio sale očekuje do kraja godine. Ukoliko i ne budemo uspeli u ovom roku, optimista sam i očekujem da ćemo na proleće završiti i ovu priču — istakao je za „Subotičke novine” dr Goran Bićanin, direktor Opšte bolnice Subotica.

  U angio sali samo stručnjaci

  Kako bi se buduća angio sala pripremila na najbolji mogući način, subotička Opšta bolnica formirala je Tim lekara, rengen tehničara i instrumentarista koji se trenutno nalaze na obuci u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici.

  — Oko 50 odsto ljudi koji umru od kardiovaskularnih bolesti, sledeća je statistika malignih bolesti, cerebrovaskularnih insulta i traumatizama, što znači da ekipe koje se edukuju moraju da budu spremne i „naoružane” znanjem za rad u budućoj angio sali. Naš mentor je prof dr Dragan Debeljački, a niko neće ni moći da uđe u angio salu bez najmanje 250 procedura u trenažnom procesu. Tim lekara u angio sali će se u zavisnosti od broja pacijenata povećavati, u ovom trenutku imamo 6 gotovih kardiologa, a u procesu edukaciju su još 3, te će ih biti 9. Osim kadrova moramo da definišemo i prostor i opremu. Prostor je već definisan na oko 100 kvadratnih metara, a završena je i idejno-tehnička dokumentacija. U ovoj fazi očekujemo saglasnost Grada za buduće radove, imamo dobru komunikaciju sa Ministarstvom zdravlja, a u više navrata smo aplicirali da dobijemo mogućnost za uvođenjem novih tehnologija. Nakon toga će se dogoditi promena broja zaposlenih, jer svaka nova tehnologija omogućava i nova zapošljavanja te očekujemo još 2 lekara i 4 tehničara za angio salu. Ukupan projekat vredan je oko 90 miliona dinara — objašnjava dr Bićanin, direktor subotičke bolnice.

  Iskorak ka dijagnostici

  Kako tvrde u subotičkoj bolnici, u prvom navratu u angio sali radiće se samo snimanje krvnih sudova i srca, vremenom paralelno i snimanje krvnih sudova, a potom osim kardiološke biće uključena i dijagnostička priča.

  — Poznato je da svake nedelje najmanje tri pacijenta šaljemo na snimanje krvnih sudova u Klinički centar Vojvodine, koji posle budu zbrinuti na vaskularnoj hirurgiji gde se analizira jesu li spremni za operaciju ili ne. Subotica će novom angio salom biti Centar za priliv pacijenata i iz Kikinde, Sente, Ade, Čoke, Feketića, Novog Kneževca i drugih centara, čime ćemo povećati i rejting naše ustanove. Godišnje oko 200 pacijenata iz Severnobačkog okruga upućuju se u Institut u Sremsku Kamenicu zbog koronografije, a onda ide selekcija pacijenata na osnovu snimaka srca i krvnih sudova koji se šalju u Stemi program. Početak rada angio sale značiće i razvoj kardiologije i Službe za internu medicinu, i to je veoma pozitivno što treba ispratiti na adekvatan način — rekao je dr Bićanin.

  Video link - brži put komunikacije

  Video link kao nivo komunikacije lekara u bolnicama duže vreme prisutan je u svetu, i u nekim bolnicama u Srbiji i Vojvodini.  Nema svaka bolnica „sreću” za dobru hardversku podršku, kao Opšta bolnica Subotica, koja je već imala iskustva u tom vidu tehničke komunikacije sa drugim bolnicama.  Kako ističu u Upravi bolnice, video link je budućnost medicine, jer omogućava da „ ne putuju” pacijenti, nego samo papiri, obzirom da link vezom lekari razmenjuju mišljenja.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja