Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Radovi subotičkih slamarki traženi u Americi i Australiji
  Od raži prave umetničke, trodimenzionalne slike
  20.08.2016.

  • Umetnost u tehnici slame je postala jedna od subotičkih brendova, zahvaljujući ženama koje od vlati pšenice, raži ili ječma izrađuju umetničke ukrasne i upotrebne predmete, nakit, a jedine u zemlji i regionu umeju da naprave trodimenzionalne slike.

  Članice udruženja „Lusa“, pri Gradskom udruženju penzionera, zatekli smo u pripremi za gradsku „Dužijancu“ gde su u nedelju 14. avgusta imale svoj štand, ali za njihove vešte ruke i jedinstve umetničke radove pročulo se već širom sveta, mnogo dalje od Gradske kuće. Izlagale su u Bugarskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, a narudžbe za slike od slame stižu im i iz Amerike, Kanade, Australije i drugih zemalja gde žive naši iseljenici.

  4269_1.jpg 

  - Udruženje je osnovano pre 24 godine, nekada je bilo više članova, ali smo ostale samo nas 15, najstarije i najiskusnije. Ne odstupamo od izvornog stvaralaštva na osnovu kojeg uz pomoć mašte pravimo novine. Samo na severu Bačke se izrađuju trodimenzionalne slike. Pravimo ih u svim veličinama i najčešći motiv su nam bili salaši, ali su nam dosadili pa smo zadnje dve godine bile posvećene secesiji Subotice i Palića. Pravimo i vaze, priveske za ključeve, rajfove, prstenje, narukvice, magnete za frižider, kutije, prigodne čestitke – kaže Jelena Bedalov.

  Prvi i osnovni zadatak slamarki je da nađu dobru slamu, jer za kutije se koristi fina i mekana slama, a takav je ječam, dok raž ide na pozadinu velikih slika. Seku je na delove od kojih se vrh koristi za pletenje, dok se drugo i treće koleno cepa, a zatim ravna.

  - Kada počne da se uvija znači da je gotova za obradu. Slama ne sme da se boji, možemo je koritisti samo u prirodnim bojama i zato da bi dobili dubinu radimo razna okretanja i koristimo raž za žute i tamnije nijanse ili ječam za belo i svetlije. Za ovaj posao treba puno strpljenja, ali nas istrovremeno opušta. Dok radimo zaboravimo na vreme – priča Bedalova i dodaje da su prošle godine na „Dužijanci“ upoznale Holanđane i Nemce koji su Suboticu posetili zbog manifestacije u čast žita i žetelaca i da su se oduševili njihovim stvaralaštvom.

  Prvu sliku od slame napravila je još 1962.  godine Ana Milodanović iz Bikova, ali su decenijama pre toga žene koje su radile na njivi izrađivale perlice i prstenje.  Jedna od najiskusnijih slamarki u „Lusi“ je Gabrijala Dmiović.  Kaže da uvek kada ima vremena plete slamu, jer sa izradu „nikada dosta užadi i drugih elemenata“.

  - Posle pet godina rada još uvek učim vrste pletenja. Pravimo ružice i druge detalje koji se kasnije ugrađuju u predmete ili slike. Kada uzmemo slamu u ruke vreme za nas stane – zaključuje Gabrijela Sarapka.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja