Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 23.07.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Na Konferenciji za štampu, u Subotici, Ištvan Pastor, predsednik SVM-a potvrdio
  Potpisan koalicioni Sporazum SVM-a sa Naprednjacima
  22.08.2016.

  Koalicioni Sporazum između Saveza vojvođanskih Mađara i Srpske napredne stranke, o zajedničkom programskom delovanju u Vladi republike Srbije, potpisan je 14. avgusta u Beogradu, potvrdio je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a, istakavši da su stranci kojom predsedava, na osnovu tog Sporazuma, dodeljena četiri mesta državnih sekretara • SVM je deo većine na državnom, pokrajinskom nivou i u više od 20 lokalnih samouprava, a „kopača jama“ nema nigde, jer su pali u jamu koju su sami kopali, a to je i pouka koja se mora izvući iz ovog perioda, naglasio je Pastor.

  4274_1.jpg

  Prema rečima Ištvana Pastora, predsednika SVM-a, potpisani Sporazum je zasnovan na „poštenom dogovoru”, na liniji zajedničkih interesa obe stranke.

  —Još tokom raspisivanja izbora, SVM je najavio da želi, nakon izbora, da bude partner sa SNS. U najskorije vreme će se pristupiti izradi izmena i dopuna Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine. Takođe, mnogi delovi programa premijera Aleksandra Vučića jesu istovremeno i programska načela i prioriteti Saveza Vojvođanskih Mađara, prevashodno evropske integracije, regionalni razvoj infrastrukture, kapitalne investicije, poljoprivreda ,odgovarajuća zastupljenost i pripadnost nacionalnih manjina u javnom sektoru i javnim preduzećima, manjinska prava, zdravstvo, socijalna zaštita, borba protiv kriminala i pravosuđe i sve planirane novine u lokalnim samoupravama, rekao je Pastor.

  Pastor je naglasio da na osnovu potpisanog Sporazuma sa SNS-om, SVM-u su pripala četiri mesta državnih sekretara.

  Predsednik SVM, Ištvan Pastor je u sredu, 15. avgusta, na konferenciji za novinare rekao da je Sporazumom potvrđeno opredeljenje njegove stranke, da bude deo izvršne vlasti.

  —SVM ima četiri državna sekretara u ministarstvima infrastrukture, zdravstva, poljoprivrede i obrazovanja. Na današnjoj sednici Saveta, definisaćemo kadrovska rešenja, koja ćemo već 16. avgusta ponuditi. Učinićemo napor da na svim nivoima vlasti budemo konstruktivan i pouzdan partner, rekao je pored ostalog Ištvan Pastor.

  Predsednik SVM-a i predsednik Skupštine Pokrajine je podvukao, da je dogovor oko Sporazuma ocenio poštenim, jer je zasnovan na zajedničkim interesima, međusobnom uvažavanju i poštovanju i partnerstvu.

  —Nakon perioda od izbora, SVM je sačuvao ugled, rejting i političku snagu na političkoj sceni Srbije.  Pokušaji slabljenja i rastakanja SVM-a, koji su trajali duže od godinu dana, potpuno su propali, te ovom prilikom bih citirao mađarsku izreku „Ko drugom jamu kopa, sam u nju padne“.  SVM je deo većine na državnom, pokrajinskom nivou i u više od 20 lokalnih samouprava, a „kopača jama“ nema nigde, jer su pali u jamu koju su sami kopali, a to je i pouka koja se mora izvući iz ovog perioda, naglasio je Pastor.

  Sporazum je, prema Pastorovim rečima, konkretizacija generalnih opredeljenja dve stranke, u 11 tačaka, oko evropskih integracija, položaja AP Vojvodine, regionalnog razvoja i infrastrukture i drugih segmenata.

  —To znači da su predviđeni veliki infrastrukturni projekti, kao što je okončanje „Y“ kraka u naredne tri godine, obaveza Republike oko finansiranja okončanja izgradnje Narodnog pozorišta, u iznosu od 1,25 milijarde dinara, tokom naredne tri godine, pokretanje razvojnog projekta na Paliću, proširenje postojećih graničnih prelaza, kao i pretvaranje Tise u međunarodni plovni put. Zajedničko opredeljenje je da sačuvamo železničku infrastrukturu, kao i da za puteve drugog i trećeg reda na teritoriji AP Vojvodine u „Putevima Srbije“ bude izdvojeno najmanje 25 odsto budžeta. U oblasti poljoprivrede, ostali su nedovršeni zajednički projekti vezani za rešavanje pitanja penzijskog osiguranja malih poljoprivrednih gazdinstava, a poseban dogovor se odnosi na zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u javnom sektoru i javnim preduzećima, a Sporazumom se regulišu i mnoga pitanja oko okončanja resitucije u odnosu na crkvene zajednice, socijalne zaštite i zdravstva, rekao je pored ostalog, Ištvan Pastor.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja