Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Akcija „Selu u pohode” naišla na veliki odjek u Aleksandrovu
  Otkrivena i oboljenja za hitnu terapiju
  22.08.2016.

  Akciji „Selu u pohode” koja je održana u sredu, 17.  avgusta u mesnoj zajednici Aleksandrovo, odazvao se veliki broj meštana, pa se potvrdilo i ovoga puta da je ta akcija značajna za zdravlje građana!

  Lekari i medicinske sestre Doma zdravlja Subotica i Zavoda za javno zdravlje Subotica kontrolisali su zdravstveno stanje građanima koji su se odazvali, a zaposleni Doma zdravlja su kod 85 osoba izmerili krvni pritisak, šećer i holesterol u krvi. Kod 54- tvoro osoba, zaposleni Zavoda su izmerili telesnu težinu i visinu, te odredili stepen uhranjenosti (ili indeks telesne mase). Dve trećine pregledanih bio je u dobi od 50 do 75 godina.

  4275_1.jpg 

  — Na kontrolu vrednosti nivoa šećera je došlo 11 dijabetičara, a kod nekoliko osoba je utvrđeno da šećer nije regulisan i dati su potrebni saveti. Kod 22 osobe su otkrivene povišene vrednosti šećera (novootkriveni) i upućene su izabranom lekaru. Kod 24 osobe je izmeren visok krvni pritisak.  Kod jedne osobe je utvrđena izuzetno visoka vrednost krvnog pritiska i odmah je dobila potrebnu terapiju, a zatim upućena u ambulantu na dalju terapiju kod izabranog lekara. I u ovoj mesnoj zajednici nije mali broj osoba sa povišenim krvnim pritiskom, koji ima propisanu terapiju, ali je ne poštuju ili je tog jutra nisu popili, zbog merenja koja su želeli uraditi. Dat je savet o važnosti redovnog uzimanja propisane terapije za lečenje povišenog pritiska i onda kada se odlazi u laboratoriju — rekla je za „Subotičke novine” Nada Kosić Bibić, dr Prim. mr sc.  med. iz ZZJZ.

  Dr. Kosić Bibić je navela, da su kod 56 osoba izmerene povišene vrednosti holesterola - masnoća u krvi (65 posto), kod 20 osoba je indeks telesne mase bio u kategoriji predgojaznosti, a kod 22 u kategoriji gojaznosti. Kontrolom zdravlja je utvrđeno i da su 42 osobe imale prekomernu telesnu masu ili vrednosti indeksa telesne mase (BMI) iznad normalnih vrednosti (77 posto).  Lekari su posle izvršenih merenja davali savete o važnosti promene načina ishrane i usvajanja zdravih stilova života, te značaju redovnih kontrola zdravlja.

  I u ovoj akciji je bilo novootkrivenih oboljenja, a akcija je ukazala i na važnost redovnog korišćenja terapije i redovnih kontrola zdravlja osobama koje već imaju neko hronično oboljenje.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja