Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Drvare u Subotici dobro snabdevene ogrevom, ali građani traže plaćanje i na rate
  Drvare u „trci” za kupcima, ogrev prodaju i na džak
  24.08.2016.

  • Drvare u Subotici uglavnom su dobro snabdevene ogrevom za zimu, nude se sve vrste ogreva, a drvo se ove godine bolje prodaje nego ugalj, zbog povoljnije cene • Konkurencija šezdesetak drvara i borba za kupce na tržištu je sve veća, pa se ogrev prodaje i građanima „tanjeg džepa” - na džak • Ima slučajeva da se ogrev prodaje čak i po pijacama!

  4281_1.jpgSnabdevanje ogrevom je već polovinom avgusta najveća briga građana, koji u velikoj meri sve teže izlaze na kraj sa svim potrebama i poskupljenjima, od teškog bremena školskih knjiga i zimnice, do ogreva - pred dugu zimu koju najavljuju meteorolozi.  Drvare u Subotici uglavnom su dobro snabdevene ogrevom za zimu, nude se sve vrste ogreva, a drvo se ove godine bolje prodaje nego ugalj, zbog povoljnije cene, pa se veliki broj onih sa tanjim džepom odlučuje za taj ogrevni materijal, a nije mali broj najsiromašnijih, koji ogrev kupuju i na džak. Konkurencija nije mala ni među drvarama, jer, kako nezvanično saznajemo, u Subotici posluje oko 60 drvara, a sve su ovih dana u „punoj trci ” za kupcima ogreva.

  Bez obzira na kvalitet i uslove isporuke ogreva, a zbog ograničenja kućnog budžeta, građani se uglavnom opredeljuju za drvare koje nude ogrev po najpovoljnijim cenama, a više se traži drvo nego ugalj zbog povoljnije cene.

  U drvari „Seva” koja se nalazi u Zorkinoj ulici, kažu da se ove godine najviše traže drva, bukva i bagrem, ali se veći broj građana opredeljuje i za hrast, koji je nešto jeftiniji, a iste je kalorijske vrednosti.

  — U ponudi imamo tri vrste uglja, sirovi lignit po ceni od 7.300, sušeni ugalj 13.200 i Banovići kameni ugalj, po ceni od 13.700 dinara. Kupcima nudimo i više vrsta drveta, pa čak i tanja mekana, paletirana otpadna.  Mekano drvo topole prodajemo po ceni od 3.000 dinara, tvrdo bagremovo ili hrastovo ispod 10 cm obline, po ceni od 4.300, bagremovo za 4.700, dok je bukva i dalje najskuplja, zbog smanjene seče ove godine i otežanih uslova nabavke, a košta 4.900. dinara — kaže Lehel Nemet, poslovođa drvare „Seva”.

  U drvari „Seva” kažu, da je ove godine bilo izuzetno teško nabaviti drvo, jer su uslovi seče i pristupa šumama u južnoj Srbiji, odakle se najčešće dovozi drvo otežani, a i tamošnji meštani su se u velikom broju „odrekli” seče drva i počeli da se bave proizvodnjom malina, koja donosi, kako tvrde veći profit.

  Slična situacija oko ponude ogreva je i u drvari „Bajnatka” koja se nalazi na adresi Ivana Antunovića 64, u Subotici, ali se u toj drvari nudi isključivo drvo.  Razlog zašto u prodaji nema uglja je, kažu, što ne žele da „ulaze u tu priču”, najviše zbog „nelojalne tržišne konkurencije” koja postoji među drvarama i u Subotici.

  — Ove godine imamo nešto više kupaca nego lane. Neki od njih su nam i stalni kupci, jer se već godinama trudimo da održimo kvalitet i kontinuitet u isporuci drveta. Na lageru i u ponudi trenutno imamo dovoljno drveta, pa tako bukvu, koja se najviše traži, prodajemo po ceni od 5.000 dinara i ona će i dalje rasti, zbog stalnih povećanja nabavnih cena. Cena bagrema je 4.800 dinara, hrasta i graba 5.000 dinara. Paketirana bukva košta 6.500 dinara. Konkurencija na tržištu je nelojalna, jer danas svaka „drvara” tako sebe naziva, a ima primera da su na lageru obezbedili samo šleper, šleper i po drveta. Ako pogledate i da je nabavna cena drveta oko 4.500 dinara, a da ga neke drvare prodaju po praktično istoj ceni, jasno je da te drvare posluju „sa minusom”. Naše drvo je kvalitetno, uklapamo se u kalkulaciju sa nabavnim cenama i troškovima nabavke, te smo i na taj način stekli stabilnost i poverenje kupaca — objašnjava Aid Šišić, vlasnik drvare „Bajnatka”.

  Na desetine drvara koje nude ogrev Subotičanima, uglavnom su količinski ogrevom dobro snabdevene i drvom i ugljem, a u nekima se nude i odloženi uslovi plaćanja, uz garanciju čekovima građana. Ipak, tržišna konkurencija diktira „uslove borbe” oko kupaca, te možemo videti i kako se ogrev prodaje čak i po pijacama. Prosta kalkulacija nabavne i prodajne cene ogreva, u većini drvara, pokazuje da mnoge od njih rade i sa gubitkom, a zanimljivo je i da zbog povećanih troškova prevoza, drva i ugalj su čak skuplji u ponudi u okolnim mestima, poput Bajmoka i Čantavira, u odnosu na Suboticu.

  Džak ogreva već od 350 dinara

  Kako smo saznali, sve je veći broj siromašnih građana, koji su „tanjeg kućnog džepa”, te dolaze u drvare da kupuju drva i ugalj na džakove.  Drvare uglavnom izlaze u susret takvim kupcima, a nude ogrev na džak, po cenama od 350 do 450 dinara.  Takve situacije sve češće možemo videti u gotovo svim drvarama, a nisu retki slučajevi, da kupci i ne nabave ogrev u celosti, nego dolaze svaki čas, da bi nabavili bar koji džak ogreva u hladnijim danima, kada su minusi ispod nule.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja