Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Dr Angelina Obradović: Bolesti štitne žlezde mogu se uspešno lečiti, ali ključna je prevencija
  Dijabetes i stres „okidači” bolesti štitnjače
  24.08.2016.

  • Rano otkrivanje poremećaja rada štitaste žlezde ključno za dalje uspešno lečenje • Endokrinolozi tvrde, da su bolesti štitne žlezde uzročno posledično povezane sa dijabetesom, a često mogu biti i uzrok steriliteta

  Dr Angelina Obradović, internista, endokrinolog, na odelenju endokrinologije u Opštoj bolnici Subotica, objašnjava za Subotičke novine, koliko je prevencija ključna u uspešnom lečenju štitaste žlezde, upozoravajući na sve veći broj pacijenata kojima se otkriva šećerna bolest i neke druge, koje su uzročno-posledične bolesti štitaste žlezde.

  4282_1.jpg
  dr Angelina Obradović

  Ona ističe da broj pacijenata sa karcinomima štitaste žlezde nije u porastu, u odnosu na period od pre tri godine, navodeći da na odelenju endokrinologije u proseku mesečno ima pet pacijenata koji se operišu od različitih modusa oboljenja štitaste žlezde, dok je otprilike jedan od njih karcinom.

  — Broj pacijenata koji je prošao kroz našu ambulantu je, za šest meseci od početka godine, pokazao premašaj od 150 odsto, u odnosu na prethodnu godinu u istom periodu, što se tiče endokrinologije i dijabetesa. Međutim, nisu svi pacijenti imali poremećaje rada štitaste žlezde, nego smo evidentirali i druge uzročno- posledične bolesti. Imamo dosta slučajeva i kod migranata, gde takođe pružamo potrebnu zdravstvenu zaštitu, što takođe utiče na povećanje broja pacijenata iz ovog domena — objašnjava dr Angelina Obradović, internista, endokrinolog u subotičkoj bolnici.

  Rano otkrivanje u poremećaju rada štitaste žlezde i dalje je ključno u terapiji i lečenju, tvrdi dr Obradović i dodaje, da je sreća što postoji mogućnost ugovornih pregleda nekih firmi sa bolnicom, kao što to čini „Simens” i drugi, gde se rade ultrazvučni pregledi dojki, abdomena i štitne žlezde, jer se tu takođe otkrivaju eventualne bolesti..

  — Ovim pregledima takođe nam je dodatno povećan broj pacijenata, kod kojih su otkrivene bolesti štitaste žlezde. Broj tumora nije realno veći, nego je veća pažnja i na takozvanim minornim promenama tipa cisti, malih ili većih, koje nisu toliko bitne formacije, ali su ipak značajne i važno je evidentirati ih. Ovakvih ugovornih pregleda firmi sa bolnicom trebalo bi biti još više, jer mnogo znače za pacijente — kaže dr Obradović.

  Stres - česti uzrok bolesti štitaste žlezde

  Govoreći o najčešćim bolestima poremećaja rada funkcije štitaste žlezde, dr Obradović je rekla, da su one većim delom uslovljene stresom, jer se štitasta žlezda najviše aktivira u smislu autoimunih bolesti, koje su u porastu, ali i drugih bolesti.

  — Kod povećanja vrednosti štitaste žlezde, vreme lečenja najčešće traje od dva do 6 meseci, ali i do 18, u slučaju toksičnih adenoma, kada se odstranjuje toksični adenom. Veoma retko, ti poremećaji zahtevaju lečenje koje traje i više godina, te se teže možemo odlučiti za operaciju štitaste žlezde ili pacijent mora dobiti radioaktivni jod. Znači, porast funkcije štitaste žlezde ili hipertiroza, naročito kod mlađih osoba, nastaju zbog, prvenstveno stresa na poslu ili u životu kao i nemogućnosti da pacijent bude na bolovanju, bar mesec dana, a ti razlozi su "okidač" poremećaja funkcije štitaste žlezde— ističe dr Angelina Obradović.

  Naglašava i da je jedna od čestih bolesti štitaste žlezde i Bazedovljeva bolest, gde, ukoliko su pozitivna ts receptorska antitela sa manifestacijama promena u očima, sluhu, buljavosti, u smislu poremećaja vida, crvenila očiju, otežanog zatvaranja kapaka, da bi se sprečile komplikacije, daje se kortikosteroidna terapija, kojom se u toku 12 nedelja, smanjuju ts receptorska antitela.

  —Broj takvih pacijenata je daleko manji. Poremećaj štitaste žlezde utiče i na psihičko stanje pacijenta. Ubrzani rad srca, gubitak na telesnoj težini, preznojavanje, nervoza, bezrazložni bes, prolivi, učestale stolice, eventualno pojava čvora, osećaj gutanja knedle u grlu, simptomi su hipertiroze štitaste žlezde. Dakle svako znojenje ruku koje je hladno je stresogeno, a ako imate tople, vlažne ruke, izrazito lupanje srca, gubitak težine, začuđen pogled široko otvorenih očiju, uvećanje štitaste žlezde na oko, treba da proverite hormone štitaste žlezde, preporučuje dr Obradović.

  Objašnjava i Hipotirozu, kao takođe čest oblik poremećaja rada štitaste žlezde, što je najčešće „posledica hašimoto tiroiditisa, visoka su tpo antitela”.

  —Pacijenti često dolaze uplašeni, pitaju kolika su ta antitela, a ne znaju da su to antitela koja neće nikada nestati. U tim slučajevima se može uzimati selen, u propisanim lekarskim dozama, u vremenskom periodu od 8 meseci, kada se po zvaničnim svetskim merilima, kod samo 50 odsto pacijenata mogu dobiti sniženja antitela. Svake godine, imamo bar 20 trudnica koje imaju preko 1000 antitela, a trudnoća se normalno vodi, uz pažnju i nadoknadu nedostajuće funkcije štitaste žlezde, a antitela u smislu pobačaja kod trudnice nismo imali, te buduće majke, što se tog dela tiče, ne bi trebalo da se plaše — kaže dr Obradović.

  Ženama koje nisu rađale, a imaju smanjenu funkciju štitaste žlezde, odmah čim ostanu trudne, trebalo bi da se jave na kontrole jednom mesečno, da se ne bi poremetila funkcija štitaste žlezde, odnosno da se ne bi desilo, da beba nema dovoljno hormona, naročito u prvih 16 nedelja trudnoće.

  —Kod starijih osoba, hipotiroza ako je supstitucija adekvatna, ne ostavlja trajnije posledice u smislu dužine života, a tu se najčešče kontroliše krvni pritisak, radi kontrola masnoće u krvi, telesne težine i ti pacijenti obično bivaju već upućeni od strane lekara opšte prakse, da dođu na endokrinološki pregled. Najčešći simptomi smanjene funkcije štitaste žlezde su opadanje kose, suva koža, otoci na nogama, na licu, podbulost lica, dobijanje na težini, zatvor, usporenost, kod žena koje su izuzetno aktivne na poslu i kod kuće lako zaboravljaju, usporene su, lako se zamaraju, povećan im je krvni pritisak, osećaju zamor i druge moguće simptome. Ona je lakše izlečiva, jer podrazumeva supstituciju koja je doživotna. Hipotiroza je često posledica hašimota, ali može da postoji i bez njega, ističe naša sagovornica.

  Dijabetes i bolesti štitnjače

  Šećerna bolest ili dijabetes je često uzročno posledično povezana sa poremećajima rada štitaste žlezde i na nju lekari posebno skreću pažnju, kao na terapije sa lekovima „novije generacije”.

  — Novina je da se više ne sprovodi samo terapija tipa limeral, klioral i drugih lekova, nego sada postoje i moderni lekovi, koje smo dugo čekali a koji se u svetu primenjuju već duže vreme, a koštaju do 3.000 dinara. To su lekovi „novije generacije” koji se uzimaju jednom dnevno, nezavisno od doba dana, hrane i slično, dosta dobro kontrolištu nivo šećera, ne provociraju preterano iscrpljivanje gušterače. Takođe postoji i terapija, gde se koristi viktoza kod gojaznih pacijenata, koja košta mesečno oko 18.000 dinara, gde dolazi do značajnog smanjena telesne težine. Što se tiče insulinske terapije, u Srbiji se kao u bilo kojoj evropskoj ili svetskoj zemlji primenjuje više vrsta insulina. U bolnicu bi trebalo da dolaze samo pacijenti koji su na insulinskoj terapiji, ili na korekciju insulinske terapije. Svest o tome da je lečenje šećerne bolesti neophodno u startu, kako bi se uspostavila dobra metabolička memorija ćelija, normalan nivo šećera, je u poslednje vreme porasla. Sve manje pacijenata zanemaruju vrednosti šećera 6,9 ili 7,8 , a da smatraju da to nije šećerna bolest. Definicija šećerne bolesti su dve vrednosti šećera, izmerene u roku od tri dana, na tašte, ujutro. Znači 7,0 dva puta, u razmaku od tri dana, to je dijagnoza šećerna bolest, gde je odmah potrebno preduzeti lečenje, a terapiju određuje lekar. Bitno je posvetiti se i skidanju telesne težine, a kod žena obim struka ne sme biti veći od 80 cm, a kod muškarca preko 94 cm, bez obzira na visinu, jer će tako ostati u fazi preddijabetesa što duže, i do 8 godina, gde se rigoroznom disciplinom može u tom vremenskom intervalu izbeći šećerna bolest na duže vreme — objašnjava dr Obradović.

  Sterilitet nastaje i zbog hipotiroze

  —Hipotiroza deluje kao veoma važan faktor u sterilitetu, što je često zanemarena kategorija od strane trudnica.  Važno je, da se uporedo sa ginekologom, buduće majke jave i endokrinologu.  Postoje vrlo često pokušaji oplodnje, vantelesna i druge, a zapravo je razlog endokrinološki, odnosno radi se o maloj hipotirozi, gde je tsh bio blago povećan, tipa 5,6, 6,0, što ne pokazuje simptome trudnici, ali nije dobar za začeće, ističe dr Obradović.

  Neki karcinomi štitnjače izlečivi

  —Neki od karcinoma štitaste žlezde, tačnije tri oblika su 100 odsto izlečivi. Štitasta žlezda jedini je organ u ljudskom telu koji koristi jod, tako da se nakon operacije, gde se odstranjuje celokupna štitasta žlezda i limfne žlezde, pacijentu daje radioaktivni jod, koji faktički ubija eventualno štetne ćelije, te pacijent nakon toga nema više bilo kakvih tegoba, niti metastaza. Postoje i veoma retki i jedino opasni anaplastični karcinomi štitaste žlezde, koji su čak i u svetskim okvirima apsolutno neizlečivi, a smrtnost je visoka, sa produženim vekom života od 2 nedelje do 2 meseca. U proteklih 5 godina, u subotičkoj bolnici zabeležen je samo jedan takav anaplastični karcinom, kaže dr Obradović.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja