Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Pričam ti priču...
  SAMO ISTINA SIJA
  24.08.2016.

  Očekivali smo tu medenu vest oličenu u zlatnoj medalji na grudima našeg sugrađanina Davora Štefaneka.

  I on nas nije izneverio.

  Ni sebe, ni svoj grad, ni svog učitelja Sretu Damjanovića, ni zajedničku nam Srbiju čiju je himnu ponosno pevao.

  Prvo zlato na OI osvojio je talentovani sportista kome je veštine, znanje i rvačku srčanost prenosio bivši olimpijac, rvač premalenih grudi da bi se na njih mogle okačiti sve medalje koje je u karijeri osvoio.

  Ova divna vest sustigla me je pomalo sanjivog (posle trodnevnog slavlja „Dužijanci“) i u iščekivanja novih iskoraka naših sportista na pobednička postolja u Rio de Žaneiru. Strepnja šta će se sve u naredna dva dana događati na kontinentu preko bare, potpuno me dekoncentrisala u nameri da pojasnim kako nam novi gradonačelnik nema baš razvijenu maštu kakvu su imali mnogi njegovi prethodnici. Sećate li se, bar u poslednje dve decenije, šta nam javno obećaše i tajno poručiše bivši gradonačelnici, stranački prvaci i njihovi klimoglavci i marionete. Te, biće ovo ili biće ono, sve što smo želeli i čemu smo težili. Kad ono od tih obećanja - ćorak.

  Svi bivši su nas uveravali da počinju s „nemilosrdnom borbom protiv korupcije, otvaranjem novih radnih mesta, smanjivanjima administracije, sačuvanjem nacionalnih interesa, beskompromisno protiv onih koji štite razno-razne siledžije i mafijaše ili nameštaju tendere, izbegavaju državne dažbine, ne poštuju zakone, nasrću na elementarna ljudska prava, a o eliminisanju nepotizma i partokratije da i ne govorimo..“.

  Sve je to, a i ne samo to, bilo u vokabularu naših bivših. Naobećavali su i blažena brda i rajske doline i ovima (koji su se sada ustoličili) nije više, izgleda, za obećavanja narodu ništa preostalo.  Jer, sva su obećanja već obećana po više puta i zato sadašnjim gradskim čelnicima, i kada bi hteli nešto da obećaju, ništa novo i upotrebljivo nije ostalo. Trebalo bi zaista imati bujnu političku maštu pa se setiti šta bi se novo u tom kontestu moglo smisliti. Ono o završecima zaobilaznice oko grada, Narodnom pozorištu, sanaciji jezera, izgradnji turističkih čudesa na Paliću, podsticaju i olakšicama za razvoj preduzetništva, razjašnjenja pljački prilikom privatizacija, mafijaško- zločinačkih ujdurmi zakidanja radnika i poreskih obveznika i bezgraničnih (bespotrebnih) finansijskih dodavanja pojedinim JP i JKP, nije vredno pomena.  Sve je to izraubovano do krajnosti i zato su i gradonačelnik i predsednik Gradske Skupštine sada pomalo oprezni (ili samo rezervisani) u davanju lakomislenih izjava kao što su to činili njihovi prethodnici.

  Možda su na vreme shvatili da su bivši već sve potrošili ono što se među građane olako „prima“ pa im nije preostalo ništa drugo osim razgolićene realnosti sadašnjice, a nju zaista ne treba ponavljati.  Jer, svi dobro znamo da se za politička lupetanja i sopstvene promocije u Srbiji nikome ne odgovara, a i lažna obećanja ne mogu večno donositi glasove.

  Samo rad i trud, upornost i požrtvovanje, talent i želja za uspehom i ljubav za domovinu donose ono najvrednije. To bi izabrani predstavnici naroda u Srbiji trebalo da uvek imaju na umu.

  Zar nam, uostalom, to najbolje nije pokazao i dokazao naš Davor Štefanek.  Njegovu medalju iskovala je istina i zato će zauvek blistati.

  M.Po.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja