Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Održana centralna svečanost Dužijance, na Trgu Subotice
  Gradonačelniku Labanu predat hleb od novog žita
  25.08.2016.

  • Na subotičkom Trgu slobode, 14.  avgusta održana je centralna svečanost „Dužijance 2016”, tradicionalne manifestacije koja se po 106. put organizuje, povodom završetka žetve i zahvalnosti Bogu na plodovima zemlje i novom rodu pšenice.  Ovogodišnji bandaš i bandašica, Ninoslav Radak, iz Subotice i Nataša Vojnić Tunić, iz Starog Žednika, predali su gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu venac od novog žita i hleb od ovogodišnjeg roda pšenice.

  4285_1.jpgSvečani deo „Dužijance”, kada je gradonačelniku Bogdanu Labanu predat hleb od novog roda žita, oko podneva, okupio je veliki broj Subotičana svih narodnosti.  Nakon što je preuzeo hleb, pokazujući ga na sve četiri strane sveta, gradonačelnik Laban je podsetio da je „Dužijanca”, kao svetkovina završetka žetve koja se u Subotici slavi već 106 godina, izvorni običaj koji se vekovima „negovao i čuvao u salašarskim porodicama naroda sa ovih prostora”. To je vera u rad, vera u Boga, živi etnološki muzej, kulturološki fenomen, praznik koji prevazilazi okvire nacionalne i verske pripadnosti, poručio je gradonačelnik sa centralnog gradskog Trga.

  4285_2.jpg
  Ovogodišnji bandaš i bandašica, Ninoslav Radak, iz Subotice i Nataša Vojnić Tunić, iz Starog Žednika

  Manifestacija „Dužijance”, kako je istakao gradonačelnik, „neguje i pobuđuje u nama najbolje osobine, a to su marljivost, istrajnost i težnja ka zajedništvu, a svojim značajem odavno prevazilazi lokalni karakter”.

  —„Dužijanca ”simbolično sadrži najznačajnije osobine žitelja Subotice, ali i čitave Vojvodine.  Zato je današnji dan praznik zajedništva, rada i smernosti i on oslikava svu lepotu i raznolikost ovog dela naše zemlje.  Nema mnogo manifestacija, koje se mogu pohvaliti da traju ceo jedan vek koliko „Dužijanca” traje, i zato što sadrži trajne vrednosti, a u sebi nosi i simboliku sreće, jedinstva i ljubavi. Cenimo i poštujemo svaku nacionalnu zajednicu koja drži do sebe, čuva i neguje svoje običaje, svoju kulturu i ne gubi identitet. Obaveza svih nas iz lokalne samouprave je da vam u tome pomažemo i da jedni drugima služimo za primer, da jedni drugima pokažemo snagu i veru, da zajednički rad i trud uvek doprinose zajednici i donose rezultate. Na isti način i ubuduće, „Dužijanca” bi trebalo da sačuva svoje istinske i iskonske vrednosti, naglasio je Bogdan Laban.

  4285_3.jpg
  Veliki broj zvaničnika Grada
  prisustvovao Dužijanci

  Na kraju svog obraćanja, Laban je pohvalio dobru organizaciju „Dužijance 2016“ i organizatore manifestacije „Dužijanca 2016“, Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“. Izrazio je zadovoljstvo, zbog učešća velikog broja mladih u svim višemesečnim manifestacijama, uključujući i tradicionalno takmičenje risara. —To nas uverava, podvukao je, da će „Dužijanca“ još jako dugo biti jedna od najznačajnijih manifestacija u našem gradu.

  Program svečanog dela „Dužijance” počeo je od jutarnjih sati, ispraćajem i blagoslovom bandaša i bandašice od crkve Svetog Roka, a nastavljen je svečanim euharistijskim slavljem u Katedrali Svete Terezije Avilske. Svečanu misu zahvalnicu, s duhovnog aspekta važan deo proslave „Dužijance”, predvodio je požeški biskup, mons.  dr Antun Škvorčević, iz Hrvatske.

  4285_3.jpgNajatraktivniji deo usledio je u svečanoj povorci, gde su od katedrale Svete Terezije Avilske do Trga slobode Subotičani i brojni gosti, po običaju, mogli da vide: barjaktara na konju sa zastavom „Dužijance”, konjanike u svečanoj graničarskoj nošnji, veliku krunu i klas žita, male „kraljice” sa karakterističnim pesmama, risare i risaruše u narodnim nošnjama i sa radnim priborom, svečane zaprege, aptike, fijakere i karuce okićene žitom, defile kulturno-umetničkih društava iz Subotice i okoline, Vojvodine, Hrvatske i Austrije, a za njima desetak parova bandaša i bandašica iz okolnih mesta u kojima je proteklih nedelja, u okviru obeležavanja „Dužijance”, već održana slična svečanost.

  4285_4.jpgCentralni deo programa „Dužijance 2016” nastavljen je predveče, kada su bandaš i bandašica u društvu gostiju i visokih zvanica posetili grob Blaška Rajića, na Kerskom groblju u Subotici. Manifestacija „Dužijanca 2016” završena je tradicionalnim Bandašicinim kolom na Trgu slobode, koje je počelo u 20 časova.

  4285_6.jpg 4285_5.jpg

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja