Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Porodica Salopek ugostila mlade iz Švajcarske, Rusije, Italije, Nemačke i Islanda
  Oduševljeni subotičkom secesijom i pohovanim tikvicama
  25.08.2016.

  • Zahvaljujući programu razmene učenika „Interkultura“ sestre Dušica i Jelena Salopek ugostile su ovog leta vršnjake iz Nemačke, Italije, Švajcarske, Rusije i Islanda.

  Osmoro devetnaestogodišnjaka, koji su se upoznali na razmeni đaka u Rusiji, u Suboticu su došli nakon dogovora da će svake godine posećivati jedni druge.  Prvi susret imali su u Nemačkoj, a prošle godine su zajedno posetili Italiju. Mladić sa Islanda, devojka iz Švajcarske, dečko iz Rusije i dva Italijana su se ubrzo vratili u svoje domovine, dok su ostali ostali na severu Bačke do sredine avgusta.

  4287_1.jpg 

  - Oduševljen sam Srbijom, a posebno Suboticom. Građevine u stilu secesije su prelepe i drugačije nego u Novom Sadu i Beogradu.  Grad me podseća na Rusiju i osećam se kao kod kuće. Bili smo u Sonti, kod Dušicine bake na selu, i tamo je sve kul jer se svi znaju i svi su dobro raspoloženi.  Hrana je odlična, ali od kada sam probao pohovane tikvice stalno bih mogao da ih jedem. To je neverovatno dobro jelo i svima ću pričati o njemu – oduševljeno priča Bent Lagner, mladić iz okoline Kelna koji ove godine započinje studije novinarstva.

  Poput Benta i Italijan Kristijan Skaleta, budući student modernih stranih jezika, je o Srbiji znao veoma malo, tek ponešto iz školskih lekcija i da je glavni grad Beograd. Kaže da je Subotica prelepa i u pojedinim građevinama prepoznaje umetnost kakvu je video samo u svojoj zemlji.

  - Ako vam Italijan kaže da je hrana ukusna onda je to sigurno tako, a ja sam oduševljen domaćim srpskim specijalitetima.  U Italiji ne postoje sela kao što je Sonta i zbog toga sam tamo uživao. Ovo je divna zemlja i zaslužuje da bude viđena i predstavljena u najlepšem svetlu kako sam je i ja doživeo – kaže Kristijan.

  Za razliku od dvojice mladića, devojka iz Nemačke je već boravila u Srbiji, tačnije u Aranđelovcu odakle je bila njena gošća na razmeni učenika. Katarina će ove godine početi da studira menadžment u kulturi i umetnosti, a u Srbiji je oduševljava gostoprimstvo i atmosfera na selu i u gradu.

  - Obožavam Suboticu! Ovde je sve dobro, hrana pogotovo, a prijateljima u Nemačkoj ću reći da moraju da probaju rakiju i da obavezno odu u provod u srpsku kafanu. Dopada mi je jako srpski jezik i što komšije pomažu jedni drugima. To je zaista vredno pohvale jer je retkost – zaključuje Katarina.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja