Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  15. „Interetno festival“ okupio najbolje folkloraše iz sedam država
  „Etnopolis“ u srcu Grada i Subotičana
  27.08.2016.

  Defileom i nastupom mladih folkloraša iz Argentine, Kostarike, Kipra, Mađarske, Rusije, Urugvaja i Srbije, u Subotici je pred više od 3.000 građana počeo 15. „Interetno festival“.

  Manifestaciju, koju organizuje Mađarski kulturni centar „Nepker“ i Grad, otvorio je Dragan Đorđević, predsednik Nacionalne sekcije Međunarodne organizacije folklornih festivala (CIOFF).

  4294_1.jpg

  - „Interetnom“ se ne ponosi samo Subotica već i Srbija i CIOFF.  Ono što sam danas ovde video čini ovaj festival jedan od najvećih folklornih festivala u našoj zemlji. Sigurno je najveći po pratećim manifestacijama, a učesnici će ga uveličati svojom nacionalnom tradicijom i kulturom.  Ovoliki broj ljudi pokazuje da vlada veliko interesovanje za ovakve programe i siguran sam da će ovaj festival narednih godina rasti – poručio je Đorđević.

  4294_2.jpg
  Organizatori i zvaničnici Grada na otvaranji Interfesta

  Marta Takač, predsednica MKC „Nepker“ poželela je brojnim gostima dobrodošlicu sa željom da ovogodišnji susret bude poseban i nezaboravan, dok je Miroslava Babić, članica Gradskog veća za kulturu, rekla da će „Etnopolis“, naziv za prostor u centru Subotice na kome se održava „Interetno“, mesto spajanja tradicionalnog i modernog, predstaviti stvaralaštvo vrhunskih majstora starih zanata, rukotvoraca zaboravljenih proizvoda, u kojima se oslikava istorija naroda sa ovih prostora.

  4294_3.jpg
  Predstavnica Vlade na
  Interfestu u Subotici

  - Verujem da će se učesnici “Interetno festivala” tokom festivalskih dana međusobno upoznati, razmeniti iskustva i sklopiti nova prijateljstva, da će biti u prilici da se upoznaju sa specifičnostima multietničke Subotice, grada koji je ne samo u ovom regionu, već i širom Evrope i sveta, prepoznatljiv po gostoprimstvu, opredeljenju za zajedništvo, toleranciji i negovanju bogatstva različitosti.  U nadi da će se u našoj sredini osećati prijatno, da će nakon završetka tradicionalne manifestacije iz našeg grada u države iz kojih dolaze sa sobom poneti pozitivne poruke i da ćemo se ponovo videti i na sledećoj, 16. smotri kultura sveta, u ime lokalne samouprave i svih građana Subotice uvaženim gostima želim srdačnu dobrodošlicu i ugodan boravak u našem gradu – rekla je Miroslava Babić.

  Babićeva je istakla da je Mađarski kulturni centar „Nepker” i ove godine preduzeo sve da organizuje što kvalitetniji i sadržajniji “Interetno festival” i podsetila je da su narodni običaji “spoljašnji izraz našeg nacionalnog bića, po kojem smo prepoznatljivi među drugim narodima i da bi zbog toga trebalo da ih čuvamo i negujemo, kao svoju nacionalnu posebnost.

  - Folklor je veoma bitan deo nacionalnog identiteta i zato verujem da će se već na narednom Interetno festivalu Subotičanima predstaviti i neke od najreprezentativnijih folklornih grupa iz naše zemlje – poručila je Miroslava Babić.

  4294_4.jpg

  Osim bogatog kulturnog programa, predstavljanja narodnih rukotvorina i izložbenog sajma, za posetioce “Interetno festivala” biće priređene i druge prateće manifestacije, “Gastro selo”, “Ulica vina”, Festivalski klub i igraonica „Zlatna kapija“, u okviru koje će za najmlađe biti organizovane edukativne radionice o starim zanatima.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja