Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Novi nacrt Zakona o zdravstvenom osiguranju od jeseni, najverovanije, u skupštinskoj proceduri
  Odbijanjem pregleda, gube lečenje o trošku države
  28.08.2016.

  Ukoliko se usvoji Nacrt novog Zakona o zdravstvenom osiguranju, čije se izglasavanje u republičkoj Skupštini očekuje do kraja godine, građani koji budu pozvani, a ne odazovu se preventivnom pregledu nekoliko puta, izgubiće pravo na lečenje o teretu države.

  U Nacrtu novog Zakona o zdravstvenom osiguranju akcenat je između ostalog stavljen i na skrining programe, odnosno preventivne preglede za građane. Troškove će kako je najavljeno snositi Republički Fond za zdravstveno osiguranje za osigurana lica, a za one koji nemaju overenu zdravstvenu knjižicu troškove će snositi država.

  4299_1.jpg
  Prim mr sc. med. Nada Kosić Bibić

  Novi Zakon predviđa i sankcije, te oni koji se ne odazovu na poziv za preventivni pregled nekoliko puta, a ne opravdaju izostanak, kasnije gube pravo na lečenje te bolesti o teretu države, ali samo u slučaju da obole do sledećeg ciklusa pozivanja na skrining preglede.

  Preventivni pregledi kako se predviđa novim Zakonom, organizuju se kako bi se sprečilo obolevanje od najtežih vrsta bolesti, jer su otkrivanjem bolesti u ranoj fazi veće šanse za izlečenje.

  Veliki broj žena zanemaruje skrining pozive

  U cilju davanja mogućnosti da svi građani obave skrining preglede (skrining na rano otkrivanje raka dojke, grlića materice i debelog creva) izmene i dopune Zakona osmišljene su u pravcu obaveze svih zdravstvenih ustanova u Srbiji, da budu osposobljene da pružaju usluge skrining pregleda koji će biti besplatni za sve, bez obzira na zdravstveno osiguranje.

  Svake godine povećava se broj gradova u kojima se realizuju skrining pregledi, a u Subotici se oni realizuju na rano otkrivanje raka dojke od 2013. godine, u Malom Iđošu skrining na rano otkrivanje raka debelog creva od 2014. godine, a od ove godine isti skrining organizovan je i u Bačkoj Topoli.

  — U Subotici je u toku proteklih sedam meseci pozvano na skrining mamografiju, putem pozivnih pisama, 926 žena. Zbog kvara na mamografu u subotičkoj bolnici, skrining je realizovan samo osam nedelja.  Patronažne sestre su posetom na kućnu adresu ponovo pozvale 1471 ženu (one koje se nisu odazvale na pozivno pismo). Broj žena koje su pristale na skrining mamografiju od ukupno pozvanih je 327 (35%).  Mamografiju su uradile sve žene koje su pristale i sve urađene mamografije su i očitane. Kod 10 žena je postavljena sumnja na patološki proces i upućene su na dodatnu dijagnostiku u Sremsku Kamenicu. I dalje je visok procenat žena koje se nisu odazvale na skrining mamografiju — rekla je Prim mr sc. med.  Nada Kosić Bibić, specijalista socijalne medicine i koordinator za skrininge iz Zavoda za javno zdravlje Subotica.

  Od ponedeljka 22. avgusta, nastavljeni su skrining pregledi u Severnobačkom okrugu, te se na mamografsko snimanje pozivaju žene rođene 1948. godine.

  Rano otkrivanje raka - veća šansa izlečenja

  — Važnost skrining pregleda je bitna i svest svakog pojedinca trebalo bi da bude još veća, kao i društvene zajednice u celini. Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, veća je šansa za izlečenje - primenom poštednih hirurških metoda, oporavak je brži, a kvalitet života bolji, nego kada se bolest otkrije u kasnijim fazama.  Važno je da se žene ciljne populacije, od 50 do 69 godina starosti, obavezno odazovu na poziv za skrining mamografiju u okviru organizovanog nacionalnog skrininga na rano otkrivanje raka dojke — navodi dr Kosić Bibić.

  Lekari takođe ističu da razvijene zemlje, kako bi se povećao obuhvat ciljne populacije koja treba da se odazove na skrining preglede, preduzimaju različite i brojne aktivnosti i mere.

  U nekim zemljama su paketi za osiguranje mnogo skuplji ukoliko osoba ima neke faktore rizika zbog izbora ponašanja pušači plaćaju veće premije osiguranja). Razvijene zemlje mnogo više ulažu u brojne kampanjske aktivnosti u cilju podizanja znanja i svesti stanovnika. Mnogo se radi i na motivaciji stanovništva pa države obezbeđuju korišćenje besplatnih pregleda uz pogodnosti i određeni komoditet (komfor dobijanja najpogodnijeg termina za pregled). I u našoj zemlji postoji mogućnost izmene ponuđenog termina za pregled i svi skrining pregledi su besplatni ukjlučujući i one koji nemaju zdravstveno osiguranje.

  Novi Zakon: Bolovanje i do 60 dana

  Novi predlog Zakona o zdravstvenom osiguranju, čije se usvajanje u republičkom parlamentu očekuje do kraja godine, donosi niz novina. Tako će između ostalog, ukoliko se on usvoji, roditelji dece obolele od teškog oštećenja moždanih struktura, maligne bolesti ili drugog teškog pogoršanja zdravstvenog stanja imati pravo na bolovanje u neograničenom trajanju do detetovih 18 godina, sa naknadom zarade u visini od 100 posto. Novina je i da će izabrani lekar odobravati bolovanje do 60 dana, umesto do 30 kao do sada, evidenciju o obavljenim skrining pregledima vodiće RFZO, i to o svim pacijentima -osiguranim i neosiguranim, a kao jedna od novina biće i osnova za naknadu zarade tokom bolovanja što će biti prosečna zarada u prethodnih 12 meseci, umesto dosadašnja tri.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja