Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Desetodnevne svečanosti povodom Dana Grada, od danas 26. avgusta do 4. septembra
  Gradonačelnik će uručiti gradska priznanja i posetiti porodilište
  29.08.2016.

  •Danas svečanim programom počinje desetodnevno obeležavanje Dana Grada, otvaranjem izložbe "Samoodrživi sistemi apsurda”, Stevana Kojića. Centralan proslava je 1.  septembra, kada se od jutra podiže zastavana jarbol Gradske kuće i održava Skupština grada, na kojoj će biti dodeljena i gradska priznanja

  Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice, najavio je da će bogatim desetodnevnim programom, svečanosti povodom Dana Grada početi ranije, 26. avgusta i da će trajati do 4. septembra.  Istakao je i da će 1. septembra, od 12 do 13 časova, u centru Grada, pored ostalih manifestacija, Dom kulture "Gračanica" održati predstavu "Školsko zvonce", a Svečanoj sednici Skupštine Grada, u deset sati, prethodiće nastup Subotičkog duvačkog orkestra, uz tradicionalni čin podizanja gradske zastave.

  4301_1.jpg
  Gradski zvaničnici najavili bogat program proslave

  Za organizaciju proslave Dana Grada, kako je najavljeno, ove godine je izdvojeno je 2,4 miliona dinara, a za građane prigradskih mesnih zajednica, obezbeđen je kao i ranijih godina, besplatan autobuski prevoz do centra Grada, gde se održava bogat program manifestacija, koncerata poznatih muzičara i ponude tradicionalne hrane i pića sa ovih prostora, prepoznate kao „Ukusi tradicije”, a izlagaće više od 40 proizvođača domaće hrane, vina i rakije, rukotvorina starih zanata i suvenira, uz bogatu gastronomsku ponudu.

  4301_2.jpg
  Bogdan Laban

  Dan Grada Subotice obeležava se svake godine 1.septembra, u znak sećanja na 1779.godinu, kada je Subotica dobila status Slobodnog kraljevskog grad, a povodom sećanja na taj svečani događaj, od pre 237 godina, pozvan je i veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva, najavio je Tivadar Bunford, predsednik Skupštine Grada Subotice, na konferenciji.

  — Posetiću 2. septembra, u Opštoj bolnici Subotica, bebe rođene na Dan grada, a njihovim majkama uručiću prigodne poklone", najavio je gradonačelnik Bogdan Laban, na konferenciji za novinare, gde je predstavljen program proslave.

  Na Svečanoj sednici Skupštine Grada, 1. septembra biće dodeljeno zvanje "Počasni građanin" i priznanje "Pro urbe".  Na Trgu slobode, koncert će u večernjim satima održati Vojvođanski kamerni orkestar, a nakon njih nastupiće Budimpeštansko operetsko pozorište i rok pevač Peli Barna. Drugog septembra, na Trgu će građane Subotice zabavljati grupa Perpetum mobile i Leksington bend, posle 20 sati. Vojvođanski kamerni orkestar koncert poklanja Gradu.  

  Povodom Dana Grada, organizovane su kulturne i muzičko zabavne manifestacije, kojima će građani imati priliku da prisustvuju do nedelje, 4. septembra.

  Nemanja Simović, član Gradskog veća zadužen za sport, najavio je postavljenje ploče Davoru Štefaneku i Nikoli Kaliniću na olimpijskoj česmi u Subotici

  Besplatan prevoz

  JP Suboticatrans će povodom obeležavanja Dana Grada Subotice svim putnicima iz prigradskih naselja obezbediti besplatan prevoz 1. i 2. septembra na polascima Bajmok, Dušanovo, preko Klise i Žednika, Novi Žednik, Đurđin, Gornji Tavankut, Bikovo, Bački vinogradi i Šupljak. Svi autobusi će imati grb Grada i natpis beplatan prevoz. Povratak za sva prigradska naselja će biti obezbeđen sa Trga žrtava fašizma, u 24 sata.

  Haluginovi „Organizmi i predmeti”

  Izložba slika Save Halugina „Organizmi i predmeti” biće otvorena 30. avgusta u Folmskom klubu „Orient” i prikazani kratki filmovi subotičkih autora Zoltana Šifliša, Andreja Boke, Stipana MIlodanovića, Maše Šarović, Sabolč Tolnaija, Darka Kovačevića i Milice Repac.  Toga dana počinje i memorijalni fudbalski turnir Stevan Ćele Vilotić, a u Gradskom muzeju predavanje istoričarke umetnosti dr Olge K.Ninkov o slikarstvu Pala Petrika, povodom veka od rođenja umetnika.

  Za 31. avgust predviđene su takođe brojne manifestacije u Gradskom muzeju, u „Lifci” Anikina vremena a u Vestibilu Gradske kuće izložba „Subotica iz ptičje perspektive”, a manifestacije će biti priređene i na Otvorenom univerzitetu.

  Završnica

  Vikend 3. i 4. avgusta, završnica je proslave Dana Grada, kada su organizatori organizovali u Zoološkom vrtu kreativnu radionicu Bjanke Čuturilo i muzičku radionicu Aniko Kiš. u Parku Rajhla Ferenca je od 21 sat nastup mladih subotičkih bendova , a organizator je Fondacija Danilo Kiš, dok je u ulici Matije Korvina Oranž parti. U Eurosinemi su projekcije filmova i filmova za decu u subotu i nedelju.  Ključni deo programa, ipak, biće održan tokom sedmice na maloj i centralnoj bini na Trgu Grada.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja