Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  SUBJEKTIV
  Čika Duško
  29.08.2016.

  Piše Tomislav Vojnić

  Kad lopovi počnu da brane ono što su stekli, neće biti ljućih boraca za poštenje, a protiv lopova.

  Gornju rečenicu nisam izmislio ja, niti je napisana u skorašnje vreme. Autor je niko drugi nego Dušan Radović, naš legendarni pesnik, novinar i aforističar, koji je umro sada već daleke 1984. godine, a pre neki dan (16. avgusta) bila mu je godišnjica smrti.

  4302_1.jpgI sad, zašto ja to ovde pominjem? Zbog aktuelnosti njegove misli? Ma, ne. Ja to pominjem zato što je Dušan Radović jedno vreme u svojoj mladosti bio naš sugrađanin, ovde je učio gimnaziju.  Nadalje, njegov otac i moj deda bili su otkude Niš, a ovde su radili zajedno u tadašnjoj Kolskoj radionici JDŽ. Jednom, pre nekih 4o godina, kad sam to lično pomenuo čika Dušku, on se čak setio mog dede; njegov otac i moj deda bili su ne samo zemljaci, nego i kućni prijatelji. Ja sam sav lebdeo od ponosa, kao da sam lično bio zaslužan za tako nešto. Nisam, ali zato na ovom mesto još jednom mu odajem poštovanje. Ne zbog dede i ne zato što je on bio naš sugrađanin već zato što sam od njega mnogo naučio. Hvala mu za to.

  A da i vi steknete malo bolji uvid u čudesan svet Dušana Radovića, evo još jedne njegove misli za, kako se čini – več- na vremena:

  Malo li smo se puta zaklinjali da ćemo biti bolji? I neki stvarno postanu bolji pa ispadnu naivni jer su oni drugi postali još gori...

  Ribice

  Bio ja pre neki dan na Paliću, porodično. Malo smo ga obiš- li, znate ono – ženski šrand, bagojvar, nova staza od crvenih ciglica, velika terasa...I tu negde kod onog muzičkog paviljona, jedna baštovanka motornom duvalicom čisti one fuge među crvenim ciglicama Motorna metla, ej! Ja još mislio da ona to nešto zaprašuje protiv komaraca. Ali, ne, reče žena, ona samo – mete.

  Uzgred, iako je bilo lepo vreme oko 11 sati, gostiju baš i nije bilo mnogo, tako reći – nigde nikog.

  Svejedno, idemo tako pored onog paviljona prema Velikoj terasi, sve je obnovljeno, trava pokošena, cveće sređeno. Onda stignemo do okruglog bazenčića koji je nekada bio i nekakva fontanica u kojoj su od samog početka pa jedno sledećih stotinjak godina plivale one crvene – zlatne ribice. Sada, međutim, jok! Bazenčić je bio jedna običa zelena žabokrečina, puna opalog lišća, koju niko bar msec dana nije ni pogledao. A da jeste video bi dodatno još i jednog crknutog goluba, kojega je neko tamo bacio.

  Neverovatno! Ovamo master planovi o visokom turizmu, onamo sređene staze, i cveće, plus motorne metle i ... ova baruština s crknutim golubom...

  Sada će neko reći – ma to je slučajno, sitnica,... ne treba odmah praviti magarca od komarca. OK, nemam ništa protiv, Ali ne mogu da verujem da niko, baš niko iz tog preduzeća danima nije ni zavirio u onaj bazenčić. Kad smo tuda prolazili, neki stranci naveliko su slikali okolo, a mene je bilo sramota.

  Ništa naročito, a opet kao da nešto nije u redu...

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja