Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  U Savremenoj galeriji Subotice, u okviru proslave Dana Grada, otvaranje izložbe
  Imaginarni predeli Svetlane Ždrnje
  30.08.2016.

  U sredu, 31.  avgusta, u Savremenoj galeriji umetnosti, u 19. sati, biće otvorena izložba Svetlane Ždrnje pod nazivom „Imaginarni predeli”.  Na otvaranju će govoriti Miroslav Jovančić, kustos izložbe, a otvoriće je Branimir Kopilović, istoričar umetnosti.

  4307_1.jpgSavremena galerija Subotica će u okviru proslave Dana grada predstaviti mladu subotičku umetnicu, Svetlanu Ždrnju.  Na izložbi će biti predstavljena četiri ciklusa njenih radova (Woods, A Line is a Dot that Went for a Walk, Waves i Body / Self) izvedenih u tehnikama crteža tušem, uljanim pastelima, drvenim bojama i fotografi ja na kojima je intervenisano grebanjem i uljanim pastelima.

  Izložba se otvara 31. avgusta i posetioci mogu da je pogledaju do 22. septembra., a Izložbu je priredila Savremena galerija Subotica. Kustos izložbe je Miroslav Jovančić, kustos Savremene galerije Subotica. Autor vizuelnog identiteta izložbe i dizajna kataloga je dizajn tim Refresh.  Izložbu prati ilustrovani katalog sa tekstom Branimira Kopilovića, istoričara umetnosti.  Na otvaranju izložbe publici će se obratiti Miroslav Jovančić, kustos izložbe a svečano će je otvoriti Branimir Kopilović, istoričar umetnosti.

  —U perceptivnom aspektu, likovni izraz autorke Svetlane Đdrnje nije „težak“ – ona ne opterećuje posmatrače nepotrebnim spektaklom, jarkim bojama ili šablonskom tematikom. Naprotiv, pruža im jedan fi ni narativni prizor, prilikom kojeg oni sami mogu nastaviti, pa i dovršiti, „priču“. U izloženim radovima (kao serijom fotograma Woods /Šuma/) vidljiva je prisutnost autorkine kontemplativnosti, ali i data mogućnost učitavanja daljih narativnih momenata i razgovora o prikazanom, a ne samo puko konstatovanje, odnosno primećivanje „obeležene“ slikarske površine prilikom razgledanja izložbe. Parafrazirajući Svetlanine reči poput „više ne mislim šta radim, nego kako to radim” hteo bih i da naznačim da možemo naslutiti koji smerom će se ona kretati u bliskoj budućnosti.  U fokusu njenog interesa sada je procesualnost rada, sklonost ka redukciji, čišćenju suvišnih slojeva i baziranje na osnovne likovne elemente – boju i liniju.  Na taj način ona istovremeno uspostavlja relaciju prenošenja čulnih iskustava u estetski objekat te nam otkriva svoj mikrosvet na jedan intrigantan i pomalo zagonetan način, kaže Branimir Kopilović u izložbenom katalogu.

  Autorka Svetlana Ždrnja o svom stvaralaštvu kaže, da ono čime se najviše bavila na početku svog likovnog istraživanja, bila je konkretna forma.

  4307_2.jpg—Slikala sam portrete i pejzaže i tragala za likovnim jezikom u kojem ću se osećati najdoslednije.  Počela sam da otkrivam strast prema boji i efektivnosti koju ona može da izazove, pre svega u meni samoj, i koliko me pokreće.  Vremenom se traganje sa platna preselilo na fotografi ju čiji sam sadržaj počela da menjam tako što sam sa njene površine strugala delove koje sam smatrala suvišnim, a potom ih prekrivala uljanim pastelom. Do izražaja je došla težnja za pročišćenjem, za promišljanjem onoga što želim da se vidi i onoga što želim (delom) da sakrijem ili uklonim. Pastelni tonovi, a najviše bela boja, najpodobnije su poslužili da izgrebani delovi ipak izbiju na pojedinim mestima, da stvaraju slojevitost, ali i kao nežni kontrast grubom grebanju oštrim predmetom.  Tu sam otkrila snažnu vezu sa materijalom kojim se koristim, kao i načinom na koji to činim. Repetitivni, gotovo mehanički pokreti rukom dobili su meditativno svojstvo koje je postalo cilj po sebi. Prestala sam da mislim o konkretnoj formi i počela da mislim o liniji, o boji, o površini.  Crtež je prerastao u nekontrolisane forme, linije, površine boje koje imaju svoj spontani tok i život.  Ne vodim se više idejom šta je ono što želim da stvorim, već načinom na koji to mogu da postignem i koliko mi materijali u tome mogu pomoći. U tom smeru želim da produbim traganje, poručuje Svetlana posetiocima koji će analizirati njena dela.

  Samostalne i kolektivne izložbe

  Svetlana Ždrnja je rođena 1986. godine u Subotici.  Osnovne studije slikarstva završila je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Saše Filipovića 2011. godine, a master studije okončala je dve godine kasnije na istom fakultetu.  Do sada je samostalno i kolektivno izlagala u Beogradu, Subotici, Beču (Austrija) i Zagrebu (Hrvatska).

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja