Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Psihodramska grupa Fondacije „Exspecto” upisuje nove članove
  Psihoterapijom do kvalitetnijeg života
  31.08.2016.

  Fondacije za mentalnu higijenu „Exspecto" već drugu godinu organizuje psihoterapeutski metod psihodrame, a potvrdilo se da grupu uglavnom čine žene. Cilj je, da terapijom pojedinac reši svoj eventualni psihološki problem, da dođe u sklad sa svetom oko sebe!

  4311_1.jpgPsihodrama je metod psihoterapije, razvijen od strane Jakoba L. Morena, koji definiše psihodramu kao nauku, koja istražuje "istinu" dramskim metodama, bavi se interpersonalnim odnosima i privatnim svetom. To je forma grupne psihoterapije u kojoj se koriste akcione tehnike, a taj metod je u Subotici omogućila i zdravim ljudima i eventualnim pacijentima Fondacija mentalne higijene „Exspecto”.

  — Članovi grupe ne sede sve vreme u krugu i ne diskutuju život i njegove probleme.  Život je donet u terapijsku sobu, terapijski prostor i on se tu odigrava koristeći članove grupe kao učesnike psihodrame.  Psihodrama vodi dramsku radnju kako bi ispitala različite probleme ili pitanja koja su postavljena od strane pojedinca (psihodrama) ili grupa (sociodrama).  Psihodrama ne nudi samo mogućnost da saznamo i istražimo ono što nas je omelo u razvoju, a što se krije u našoj prošlosti, nego nam omogućava da otkrijemo svoje prisutne sposobnosti koje ne koristimo. Daje nam mogućnost da isprobavamo i vežbamo, kao i da se pripremamo za budućnost. Psihodrama širi repertoar čovekovih životnih uloga i na taj način mu omogućava da se realizuje na različitim poljima. Pruža mu bolje razumevanje svojih potreba i ponašanja, kao i mogućnost njihove modifikacije.  Ostvarenje ovih ciljeva omogućava da osoba vodi život u većoj saglasnosti sa sobom i svetom oko sebe — objašnjava Boris Telečki, psiholog i sertifikovani psihodramski psihoterapeut, koji pored Karoline Vereš, vodi psihodramsku grupu.

  Terapeuti "istražuju" ljudske relacije

  Kao sredstvo izražavanja, psihodrama koristi govorni jezik i jezik tela. Ne postoji dramski tekst, nego se odigravaju prizori iz života čoveka, onako kako ih on doživljava.  Psihodramska pozornica je sigurno mesto na kome se, u prisustvu grupe i pod vođstvom direktora (terapeuta), istražuju ljudske relacije, tvrde voditelji grupe.

  — Životne situacije pojedinca se odigravaju na sceni uz pomoć članova grupe.  Proces je oživljen i uvek u sebi nosi i smeha i bola kao i život. Rešenja problema se nalaze uz pomoć kreativnosti i spontanosti grupe. Učesnici u psihodrami su grupni lider- direktor ili reditelj - terapeut koji vodi seansu, protagonista - član grupe koji radi psihodramu, publika- ostali članovi grupe koji ne učestvuju direktno u psihodramskom odigravanju, ali posmatraju akciju na sceni, pomoćne ličnosti - član grupe ili više njih koji se sporadično uključuju u psihodramsku akciju preuzimajući uloge bitnih likova iz života protagoniste i scena- prostor na kome se odigrava psihodrama.  Psihodramska seansa se sastoji iz tri dela- zagrevanja (warm up), akcije i zatvaranja, podele osećanja(sharing).  Teme koje se obrađuju zavise od potreba članica, jer su članovi grupe uglavnom žene, a pokrivaju teme samopouzdanja, komunikacije, partnerskih i porodičnih odnosi, ženstvenosti i seksualnosti, konflikata, psihološke pozadine zdravstvenih teškoća, gubitaka i trauma i druge, objašnjava Telečki.

  Voditelji grupe naglašavaju, da se tehnike i metode psihodrame primenjuju gotovo sa svim kategorijama pacijenata, kao i u radu sa zdravom populacijom, u cilju poboljšanja kvaliteta života i međuljudskih odnosa.

  —Čovek u psihodrami istražuje kroz akciju ne samo svoju istoriju, već i psihološke doživljaje kao što su neizgovorene misli, susrete sa onima koji nisu prisutni ili možda više i ne postoje u realnosti, portretira svoje snove, želje, fantazije, ispituje šta bi drugi eventualno mogli misliti ili osećati prema njemu, ispituje alternative budućnosti, kao i mnoge druge aspekte fenomenologije ljudskog iskustva.  Psihodramske grupe rade i duži niz godina, a članovi grupu napuštaju, kada završe određeni terapijski proces. U klasičnoj psihodrami, optimalno vreme trajanja seanse je dva i po sata. Psihodramski rad se organizuje u grupama uglavnom do 12 članova, a osnovna pravila baziraju se na principima diskrecije, poverljivosti i dobronamernosti, prema sebi i prema drugim učesnicima u procesu

  Upis novih članova

  U Subotici, stalna psihodramska grupa funkcioniše od 2014. godine, a u toku je, do septembra, upis novih članova, obzirom da se grupa pokazala kao veoma uspešna tokom dve godine rada. Seanse se održavaju jednom mesečno, nedeljom od 10 do 19 časova, sa više pauza, u prostorijama Fondacije za mentalnu higijenu „Exspecto".

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja