Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Reda mora biti, ali ne uz nelagodnosti
  Roditelji olimpijskog pobednika doživeli neprijatnost!
  01.09.2016.

  Dok je Davor Štefanek u Riju branio boje Srbije, njegovi roditelji i prijatelji zatekli su se u jednom ugostiteljskom objektu i glasno navijali prateći prenos.  Dva policajca na “dužnosti” u uglu lokala, smatrali su da treba da ih opomenu da budu tiši!

  4316_1.jpgKako su preneli mediji i društvene mreže, dok je Srbija slavila prvu olimpijsku medalju u dalekom Riju, u Subotici se dogodio “skandal”, i to baš srećnim roditeljima zlatnog olimpijca Davora Štefaneka, koji su u ugostiteljskom objektu dali oduška emocijama navijajući za svoga sina i našeg Subotičanina na čiji bi uspeh svi trebalo da budemo ponosni.

  Ali, nije bilo tako. Doživeli su neprijatnost kojoj se nisu nadali. Prenosimo šta je tom prilikom izjavila Davorova majka o događaju koji se zbio u jednom ugostiteljskom objektu u blizini Železničke stanice:

  “Bili smo veseli, odlično raspoloženi, niko nije bio ni približno pijan, niti se pravila bilo kakva šteta.  Samo smo bili srećni zbog našeg Davora, pevali smo i veselili se u kafiću, a onda su nam došla dva policajca, koja su prvo bila u uglu lokala, pa su nam onda prišli i upozorili nas da se ne smemo radovati! Kažu suviše smo glasni! Ja sam im rekla, da li znate da je ovo moj sin, on se bori za Srbiju, mi smo njegova porodica, samo smo malo veseli, ne pravimo probleme, ali oni nisu hteli da čuju već su ljutito još jednom naredili da budemo tiši i otišli.  Mnogo mi je žao što su se tako poneli, mi smo pošteni i ozbiljni ljudi, samo su nam provrla osećanja i radujemo se našem Davoru!”, rekla je majka Đenđi.

  Vest je naslovljena kao “skandal”, i ako je to što je objavljeno tačno, a nemamo razloga da sumnjamo da nije, zaista je reč u najmanju ruku o vrlo ružnom ponašanju pripadnika policije. Umesto da su čestitali srećnim roditeljima, koji po svemu sudeći nisu razbijali lokal nego su samo bili glasni, oni su našli za shodno da u tim trenucima nastupe “službeno” i opomenu ih, a onda to ponove oštrijim tonom, i tako budu “na visini svog zadatka”.  I pored toga što u atmosferi euforije zbog Davorovog podviga galama i radovanje njegovih roditelja i prijatelja sigurno nikome u lokalu, pa i šire, nisu zasmetali. Niti bi kome palo na pamet da im zameri na bučnom navijanju.

  Ono što ostavlja ukus gorčine, međutim, jeste činjenica da mnogi Subotičani, koji žive u blizini raznih ugostiteljskih objekata i kafića, kada se žale na preglasnu muziku do sitnih sati upućeni su da se obrate Komunalnoj policiji, a njene nadležnosti su opet takve da može tek da proveri da li ima sertifikat za upotrebu muzičkog uređaja, eventualno opomene ugostitelja i evidentira primedbu.  Na osnovu takve zabeleške, a na zahtev građanina, Komunalna inspekcija, odnosno ekološki inspektor grada, može da organizuje merenje decibela angažujući za to stručnu ustanovu, kojoj se za ovakvu uslugu, naravno, plaća. Pa ukoliko se dogodi da se prilikom merenja ne utvrdi višak decibela – ako se ono obavi baš u dan, odnosno noć kada muzika nekim slučajem ne trešti (ili gazda na neki način bude obavešten da će tada biti merenja pa stiša ozvučenje!), onda svi, i to pozamašni troškovi padaju na glavu odnosno račun građanina koji je podneo zahtev! Pa ko bi onda, znajući sve to, ulazio u takav rizik?

  A stvar bi mogla da bude krajnje jednostavna: da policajci, ovakvi obični pozornici, kao u ovom slučaju kada su našli za shodno da oštrim tonom upozore Štefanekove roditelje “na poštovanje reda”, na poziv građana, odu do lokala u kojem je preglasna muzika, bez premeravanja decibela ocene da li je prijava na mestu i nalože istim tonom vlasniku da ozvučenje smanji na razumnu meru.

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja