Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  U Bajmoku održani „Dani bunjevačke kulture”
  Jela mamila mirisom
  04.09.2016.

  U Bajmoku su, već tradicionalno poslednjeg vikenda avgusta, održani "Dani bunjevačke kulture". Ovogodišnje izdanje bilo je jedanaesto, a, kao i ranijih godina, bilo je podeljeno u dva dela. Petak, 26. avgust, bio je rezervisan za promociju dokumentarnog filma, dok su dan kasnije zamrisali tradicionalni gurmanluci u okviru "Festivala bunjevački ila".

  4327_1.jpg

  – Iz godine u godinu pokušavamo da sadržaje koje pripremamo osmislimo bolje, i da uvek idemo korak napred. Tako smo radili i ove godine, pa smo prvog dana imali tri celine. Kako obeležavamo 330 godina od dolaska Bunjevaca na ove prostore, pripremili smo dokumentarni film "Kerčani o Keru". Mislim da smo uspeli i da otvorimo vidike drugim istraživačima, da oni urade ono što mi nismo – govori Branko Pokornić, predsednik BKC "Bajmok", pa nastavlja:

  – Animirali smo i decu iz naše filmske radionice koji su pripremili dokumentarni film, a tiče se voda u Bajmoku, pa zato i nosi naziv "Voda koja život znači".

  Treći segment prvog dana bio je posvećen promociji desetog Festivalskog biltena, a kako su istakli domaćini, tokom proteklih godina štampano je 8.000 primeraka, sa preko 1.600 recepata, bilteni su "otišli" na adrese u 82 zemlje, a kroz Festival je do sada prošlo oko 17.000 posetilaca.

  Prisutna je bila i Miroslava Babić, članica Gradskog veća Subotice zadužena za oblast kulture, goste su pozdravili i akteri dokumentarca Ljudevit Vujković Lamić i Miroslav Vojnić Hajduk – Marača, a u ime Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine obratio se Mirko Bajić, predsednik Izvršnog odbora BNS-a.

  Subota je osvanula ispunjena mirisima koji su se širili sa štandova na kojima su se krčkala ukusna jela razne fele. Kuvari iz Bajmoka, Tavankuta, Subotice, Sombora, Sivca..., ali i gosti iz bunjevačkih udruženja u Mađarskoj, trudili su se da prikažu deo svoje tradicije koje nose od kuće.

  Nakon folklorne tačke u izvedbi KUDŽ "Bratstvo" u okviru svečanog otvaranja, prisutnima se obratila dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica NSBNM, a Festival je svečano otvorio

  Mihalj Njilaš, podpridsidnik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice.

  – I ova tradicionalna manifestacija govori o snazi bunjevačke nacionalne zajednice i o vrednostima koje ona neguje. Pokazuje koliko su Bunjevci posvećeni očuvanju i negovanju svojih tradicionalnih vrednosti. Važno je što mogu divanit i pivat na svojem jeziku, negovat kulturu i tradiciju, spravljati čuvena jela, a Vojvodina sigurno ne bi bila ono što jeste bez Bunjevaca i njihove bogate kulture, običjaja, tradicije. Tradicijom ne mogu svi da se ponose, ali Bunjevci svakako mogu. a posebnost Bunjevaca je utkana u ovo naše podneblje – istakao je Njilaš.

  Kad je žiri obišao sve štandove i probao jela, došo je red i da se podele nagrade. Svi učesnici su dobili diplome, a najbolji su i posebno nagrađeni. Ivanka Tumbas je imala najangažovaniji štand, nagradu za aranžman risarskog doručka dobio je "Desin salaš" iz Sombora, gosti iz Udruženja Nemaca "Maria Theresiopolis" su pripremili najbolji kolač, najmlađa kuvarica bila je Ena Mihaljević, najstarije jelo (listiće) pravila je Marija Bagi, a u UG "Bunjevačka vila" stigla je nagrada za najautentičnije jelo – papke, dok je za najbolju kuvaricu proglašena Dragica Lazić Kaluđerski sa "Dadinog salaša" iz Sivca. Posebnu nagradu dobila je Katica Bedeković iz Tavankuta, "veteranka" ovakvih dešavanja, koja ovoga puta nije kuvala, ali je polako, sa štapom u ruci, obišla sve štandove.

  Da nagrada za najbolju kuvaricu nije slučajno stigla u ruke Dragice Lazić Kaluđerski mogao je da zaključi svako ko je prošao pored štanda "Dadinog zelenog salaša" iz Sivca.

  – Kod nas je inače zastupljena ovakva tradicionalna kuhinja, pa u Bajmok dolazim od srca, jer sve ovo i kući spremam.  U Bajmoku smo, na licu mesta, kuvali domaću živinsku supu, sarmu, punjenu papriku, pečenu piletinu, paprikaš od domaće ćurke, još je juče trčala po avliji, a za desert su krofne, štrudle sa makom i torta.

  U Bajmoku niko nije ostao gladan, a deo zasluga za to imale su vredne žene iz BKC "Bajmok" koje su kuvale čuvenu taranu.  Emera Poljaković otkriva recept, a sve na meru od lončića od litre.

  – Jedanajst godina već kuvam na ovom Festivalu i držimo se one izreke "Krumpir i tarana, bunjevačka rana". Uzmem prvo po lončića masti, po dva luka i krumpira, i sve se to dobro proprži.  Dodam malo sitne paprike i vode, a kad se skuva krumpir, onda metnem 3-4 lončića tarane, zavisi kaka je laboška. Nadolije se voda, osoli se, doda se divenica, a posli sve to vre polagano dok ne bude gotovo.

  Posebne simpatije posetilaca osvojila su deca iz Bajmoka i Tavankuta koja su pripremala omiljene palačinke, a u izboru autentičnih bunjevačkih jela Bajmočani su se odlučili za "čorbu s paradičkom", a Tavankućani za "ćoravi paprikaš".

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja