Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Juče je, uz podizanje zastave na jarbol Gradske kuće, održana i svečana sednica Skupštine povodom Dana Grada
  Laban: Subotica će biti lokomotiva razvoja Srbije!
  05.09.2016.

  • Svečanoj sednici Skupštine povodom Dana Grada Subotice, prethodilo je juče i podizanje zastave, a tim činom su gradonačelnik Bogdan Laban i predsednik Skupštine Tivadar Bunford, tradicionalno označili početak brojnih manifestacija koje se održavaju 1. septembra, kao podsećanje 1779. godinu, kada je Subotica dobila status slobodnog kraljevskog Grada.  • Na svečanoj Skupštini akademiku Matiji Bećkoviću dodeljeno je zvanje „Počasni građanin“, dok su priznanje „Pro urbe“ dobili Živorad Đurić, dr Kata Dulić i Livija Biro.

  4329_1.jpg
  Gradonačelnik Bogdan Laban i predsednik Skupštine Tivadar Bunford

  Himnom „Bože pravde“, otpočela je svečana sednica Skupštine, povodom Dana Grada, a sednici su prisustvovali predstavnici republičke i pokrajinske vlasti i poslanici u parlamentima Srbije i Vojvodine, konzuli konzulata Hrvatske i Mađarske, delegacije pobratimskih gradova i vojvođanskih opština, dosadašnji počasni građani i gradonačelnici, direktori javnih preduzeća i drugi gosti.

  4329_2.jpg
  Dobitnici priznanja Počasni građanin i Pro Urbe
  sa gradonačelnikom i predsednikom Skupštine

  Nastupili su u umetničkom delu programa, prvak beogradske opere Oliver Njego, Judit Baračkai, prvakinja segedinske opere i glumac Predrag Miletić.  Gradonačelnik Bogdan Laban i predsednik Skupštine Tivadar Bunford svojim govorima podsetili su na vrednosti koje Subotica ima, kao i na sve razvojne momente, koje bi trebalo u svom razvoju da realizuje u budućnosti.

  Gradonačelnik Bogdan Laban rekao je da svi razvojni planovi ukazuju, da će Subotica ponovo postati moderan grad i „da ljudi koji je vode neće dozvoliti, da problemi i kriza zaustave njen razvoj”.

  — Očekujemo da Industrijska zona bude generator privrednog razvoja, boljeg standarda i zapošljavanja. Subotica će biti lokomotiva ukupnog napretka cele države. Sa jasnim ciljem, trasirali smo razvojni pravac narednih godina, da gradimo put koji nas na mapi Srbije, a i šire, svrstava u red atraktivnih sredina. Za realizaciju svih važnijih projekata u Gradu, tražimo strateške partnere, a razvoj Palića kao turističke destinacije je prioritetan. Subotica je danas već moderan Grad, koji prednjači uslovima za privlačenje investitora.  Rukovodimo se socijalno odgovornom politikom. Pred nama je realizacija davno započetih, a još uvek nezavršenih projekata, kao nastavak radova na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade Narodnog pozorišta. Taj projekat će oživeti, uz kontinuiranu pomoć Republike Srbije i Pokrajine Vojvodine. Subotica raspolaže značajnim infrastrukturnim potencijalom. U oblasti regionalnog razvoja, radićemo na jačanju lokalnih kapaciteta, i preko IPA fondova, u procesu pridruživanja EU. Radićemo i na realizaciji zaobilaznice Y kraka i drugih saobraćajnica. Subotica je funkcionalan i za život udoban Grad, a naredni period bićei faza brze gradnje, poručio je Laban sa svečane sednice Skupštine Grada, dodajući da je asocijacija na rezultate mladih i uspeh Štefaneka i Kalinića, a najbolje Grad očekuje i u oblastima, obrazovanja, kulture i privrede.

  Tivadar Bunford, predsednik Skupštine Grada, osvrnuo se na podatak da u Subotici živi oko 20-ak različitih nacija i na njenu multikulturalnost i multikonfesionalnost.

  —Najbrojniji su Mađari i Srbi, zatim Hrvati, Bunjevci i Nemci. U službenoj upotrebi su u Gradu srpski, mađarski i hrvatski jezik. Čuvamo i negujemo našu trradiciju zasnovanu na toleranciji i zato je čast biti Subotičanin. Novo rukovodstvo Grada je izabrano, stvorićemo uslove za razvoj privrede Grada, a Subotica će dovesti veći broj investitora. Subotica će ponovo biti privredni centar i zamajac ekonomskog razvoja regije, rekao je pored ostalog, Bunford.

  On je podsetio i da Subotica proslavlja Dan grada, u spomen na 1. sptembar 1779. godinu, kada je doneta Povelja Marije Terezije, kojom je Subotica od varoši postala „slobodan kraljevski grad“. Privilegija je doneta u Beču 22. januara 1779. godine.

  N. H. Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja