Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  EPS donirao senzornu sobu Domu za decu „Kolevka Subotica”
  Razvoj senzornih veština dece još bolji
  05.09.2016.

  Nova senzorna soba u Domu za decu "Kolevka Subotica" koju je toj ustanovi donirao EPS, počinje sa radom u punom kapacitetu najkasnije za mesec dana.  Deca i odrasla lica pri "Kolevci" imaće mogućnost da razvijaju senzorne veštine uz pomoć stručnih lica, što u "Kolevci" ocenjuju kao izuzetan značaj za korisnike.

  4331_1.jpg

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, u ponedeljak, 29. avgusta, posetio je Dom za decu "Kolevka Subotica" sa saradnicima.  Tom prilikom, obišao je senzornu sobu namenju deci i odraslima sa poremećajem senzorne integracije, istakavši da je to sedma po redu senzorna soba koju je donirala Elektroprivreda Srbije.

  - Za opremanje senzorne sobe Elektroprivreda Srbije izdvojila je oko milion dinara, dok je istovremeno za šest prethodnih u drugim ustanovama tog tipa u Srbji izdvojila 6,2 miliona dinara.  Moto Elektroprivrede Srbije je „uključi se u život“ i ovo je najbolji primer kako se velike kompanije mogu uključiti u život dece, kojima će sada sve prednosti ovog terapeutskog sredstva biti na raspolaganju – istakao je ministar Vulin.

  Cilj Ministarstva za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja je prema rečima ministra Aleksandra Vulina, da što više novca dođe van budžetskih sredstava, iz privatnih i javnih fondova, donatora koji razumeju potrebe socijalne zaštite.

  - I pored toga, moramo se potruditi i da stvorimo zakonske regulative koje će stimulisati donatore.  Za ovu donaciju EPS je platio sve poreze, čak i onaj koji prima donaciju mora da plati porez i mi moramo da nađemo nači da ovakve stvari idu na ruku donatorima. Kada već život nije bio fer prema ovoj deci, na nama je da se potrudimo da im bar malo olakšamo i učinimo odrastastanje lakše i lepše.  Nadam se da ćemo ispuniti svoj cilj i da do kraja godine neće biti nijedna ustanova bez senzorne sobe opremljene po najvećim mogućim standardima - rekao je ministar Vulin.

  Direktor Doma za decu "Kolevka Subotica" Nenad Kozomora zahvalio se tom prilikom Elektroprivredi Srbije na doniranju senzorne sobe, kao i resornom Ministarstvu i Sekreterijatu, koji kako je rekao, usmeravaju potencijalne donatore na "Kolevku Subotica" i na druge ustanove socijalne zaštite tog tipa.

  Veći deo terapije dece u "Kolevci" u senzornoj sobi

  Senzorna soba u "Kolevci Subotica" kako je rečeno, omogućava stimulaciju čula dece sa smetnjama, a najbolje efekte daje kod dece sa autizmom, poremećajima koncentracije, osobama sa senzornim oštećenjima, mentalnom i nedovoljnom razvijenošću, govornim poteškoćama, smetnjama u učenju i problemima u ponašanju.

  - Senzorna soba sastoji se od različitih elemenata koji stimulišu čula sluha, vida, dodira i mirisa.  Osobe sa poremećajem senzorne integracije različitim aktivnostima unutar sobe istražuju i razvijaju svoje senzorne veštine.  Veliki značaj sobe je što je to ustvari prostor za stimulaciju čula, a ovaj vid terapije je vrlo koristan i pogodan za rad sam decom sa autizmom, sa ranim poremećajima, mentalnom i nedovoljno fizičkom razvijenošću, poteškoćama u govoru, problemima u ponašanju – objasnila je Vladanka Pavlović, koordinator stručnog tima u „Kolevci“.  - Svakom detetu se pristupa individulano, radi se procena i u skladu sa tim se određuje koji stimulansi su najpogodniji da se primene. S obzirom da imamo i dva dnevna boravka, u „Kolevci“ i „Banijskoj“ kapacitet sobe će sigurno biti iskorišćen.

  U Domu „Kolevka“ trenutno boravi 169 korisnika, različitih uzrasta i sa brojnim smetnjama u razvoju, a mnogima od njih deo terapije odvijaće se upravo u senzornoj sobi. Pored korisnika "Kolevke", usluge senzorne sobe moći će da koriste i 25 korisnika u Dnevnom boravku pri Domu Kolevka i 40 korisnika u Dnevnom boravku za odrasla lica u Banijskoj ulici.

  Kadar na obuci, soba uskoro u punom "pogonu"

  Senzorna soba u Domu za decu "Kolevka Subotica" nije zbog nedostatka stručnog kadra funkcionisala u punom kapacitetu i usluzi, unazad nekoliko meseci. "Subotičke novine" su nedavno, prve najavile prema ekskluzivnim informacijama iz "Kolevke", da će ta ustanova dobiti od EPS-a sredstva za potpuno opremanje senzorne sobe, što je u najkraćem roku i učinjeno. Stručni kadar, oko 15 osoba će u narednih nedelju dana proći obuku, a tim će činiti logopedi, psiholozi, vaspitači, fizioterapeuti i drugi.  Svakom detetu će se po završetku obuke pristupati individulano, radiće se procena i u skladu sa njom, određivati koji stimulansi su najpogodniji da se primene na deci i odraslima, rečeno je u "Kolevci".

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja