Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  IZIS sistem dostupan i u Domu zdravlja Subotica
  Do svog doktora, putem portala!
  07.09.2016.

  Primena Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema Republike Srbije (IZIS), počela je ove godine u većini zdravstvenih centara u Srbiji, a dostupan je i u Subotici. U Domu zdravlja kažu da je najveća prednost što je "otvoren" prema pacijentima.

  4339_1.jpg

  Dom zdravlja Subotica spreman je za korišćenje program IZIS-a i on već neko vreme funkcioniše u toj zdravstvenoj ustanovi.  Kako tvrde nadležni u Domu zdravlja, lekari ga koriste unutar te ustanove i zakazuju preglede pacijentima preko IZIS programa.  Na taj način upućuju pacijente na Konsultativno-specijalističke preglede u (ATD).

  - Što se tiče Opšte bolnice u Subotici, u skorije sveme će se slobodni termini, pa će se i u nju upućivati pacijenti. Pacijenti brže zakazuju preglede, u mogućnosti su da istog momenta vide datum i vreme kada trebaju da se jave u Specijalističku ustanovu, odnosno u Opštu bolnicu Subotica. Kada u potpunosti bude zaživeo IZIS u Subotici, pacijenti će termine pregleda u tercijalnim ustanovama zakazivati preko izabranog lekara specijaliste iz Opšte bolnice. Pacijenti će i tada morati da overavaju uputnice preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje - objašnjava dr Mihaela Budimski, piar Doma zdravlja.

  Zdravstvena zaštita kao jedna od najvažnijih delatnosti mora biti spremna da odgovori na izazove brzih tehnoloških promena, rastućih očekivanja pacijenata, povećanja pravičnosti, efikasnosti i efektivnosti zdravstvene zaštite.  Kao posledica toga proizašla je potreba za integracijom podataka o svim zdravstvenim parametrima i podacima, kao i mogućnosti za međunarodnim poređenjima nacionalnih podataka vezanih za zdravstvo u svim njegovim sektorima.

  - Nastankom Integrisanog zdravstvenog informacionionog sistem (IZIS-a), dostignuto je značajno tehnološko i funkcionalno unapređenje u odnosu na dosadašnji način vođenja evidencija u zdravstvu.

  - Integrisani zdravstveni informacioni sistem Republike Srbije, predstavljaju jednu centralnu bazu u kojoj se skupljaju i čuvaju svi podaci, a ti podaci obuhvataju sve pacijente kao i sve zdravstvene radnike. Sistem omogućava praćenje ispisivanih elektronskih recepata, uputa i svih usluge koje pruža jedna zdravstvena ustanova. Na ovaj način se obezbeđuje objektivan i transparentan stav prema pacijentima. Pacijenti mogu putem portala „Moj doktor“ da pronađu lekare, odnosno, mogu da vide kada su slobodni termini kod izabranog ili željenog lekara koji rade u Opštim bolnicama ili u tercijalnim ustanovama, što znači da sistem obuhvata sve lekare koji su zaposleni u Republici Srbiji", kaže dr Budimski.

  Implementacija IZIS-a, u Subotici još uvek nije u potpunosti i na svim nivoima primenjena, i za sada ovaj sistem, koriste samo zdravstveni radnici u okviru Doma zdravlja.

  Informacije o slobodnim terminima pregleda kod izabranog lekara Doma zdravlja, sugrađani mogu pronaći na zvaničnoj internet stranici sistema www.mojdoktor.gov.rs. Pregledi se zakazaju telefonskim putem u ambulantama opšte medicine svakog radnog dana u periodu od 12 do 14 časova, navode u subotičkom Domu zdravlja.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja