Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Srećko Ćirjaković, osnivač i vlasnik porodičnog preduzeća „Beton line special” doo iz Subotice
  Betonske kocke - trajno rešenje!
  08.09.2016.

  Srećko Ćirjaković, privatnim poslom se bavi još od 1983. godine.  Kaže da se od privatnog posla uvek moglo lepo živeti, pod uslovom da se radi korektno i profesionalno.  Porodično preduzeće „Beton line special” doo bavi se proizvodnjom betonske galanterije, betonskih ivičnjaka i kanalica, svega što je potrebno za uređenje Javnih površina, trotoara, trgova, dvorišta, staza itd.

  4342_1.jpg

  Zahvaljujući dugogodišnjem uspešnom i kvalitetnom radu preduzeće „Beton line special” steklo je poverenje velikog broja kupaca i poslovnih partnera.  —Imamo odlične reference koje se tiču naših dosadašnjih radova. Spomenuću samo neke, poput Simensovog parkinga u Crvenom selu površine par hiljada kvadratnih metara, NISova Upravna zgrada u Novom Sadu na Bulevaru površine oko 800 kvadratnih metara, Rumenačko groblje u Novom Sadu, za JKP „Stadion” radili smo kocke oko bazena u Dudovoj šumi a najveći posao i to upravo u našem Gradu, je šetalište na Prozivci između ulica Blaška Rajića i Nade Dimić, površine od oko 7000 kvadrata. Taj posao smo dobili od renomirane subotičke kompanije „DG Company”, i koristim ovu priliku da se zahvalim Ivanu Duliću, za ukazano poverenje.  Uspešno sarađujemo i sa firmama „Su Prospect”, „Razvoj Janić”, „Expres servis”, „Maksim gradnja” i mnogim drugim, kaže Srećko Ćirjaković.

  4342_2.jpg
  Srećko Ćirjaković: Gornja
  površina kocke presvučena je
  finim slojem mlevenog mermera

  Uvek se postavlja pitanje da li betonirati ili postaviti betonske kocke? Betonski elementi iz ponude preduzeća „Beton line special” izrađeni su od visokokvalitetnih materijala koji proizvode čine otpornim na pritisak, habanje i mraz.

  —Razlika u ceni skoro da ni ne postoji. Naše kocke su debljine 6 cm, međutim, izdržavaju težine i opterećenja kao i 12 cm armiranog betona. Kada se uzmu u obzir svi prateći radovi i materijali koji se koriste, beton ponekad čak ispadne i skuplji od betonskih kocki. S obzirom da kroz zemlju prolaze kablovska, vodovod, kanalizacija, struja, telefoni i drugo, ukoliko dođe do kvara, beton se mora štemati, razbijati da bi se izvršila popravka, a kasnije i krpiti isti, što veoma ružno izgleda. Beton na niskim temperaturama radi, zemlja ga podiže na velikim minusima, u određenom momentu puca, a i kruni se početkom proleća.  Sa betonskim kockama priča je sasvim drugačija. Kod proizvodnje betonskih kocki postoje dve tehnologije. Prva se odnosi na vibro livene kocke, koje smo proizvodili u početku. Proizvode se u plastičnim kalupima, na vibro stolovima, dosta je jeftina proizvodnja i nije potrebno mnogo ulaganja. Međutim, vremenom dolazi do problema, površina livene kocke postaje klizava i glatka, što vizuelno možda i lepo izgleda, ali vremenom se pohaba, delić milimetra cementnog mleka. Za razliku od presovanih betonskih kocki, livene kocke nisu otporne na soli. Bazirali smo se na proizvodnju vibro presovanih betonskih kocki. Mašine u koje sam investirao, alati su izrađeni od manganskog čelika koji se ne habaju, svaka kocka je ista u mikron. U pitanju je dvoslojna vibro presovana kocka.  Na gornjoj površini kocke je fini sloj mlevenog mermera granulacije od 1-1,5 mm, poput grublje šmirgle, koja ne može da se pohaba i otporna je na soli. Drugim rečima, jednom kada postavite tu kocku-ona je večna, ističe Ćirjaković.

  4342_3.jpgKako Ćirjaković kaže, u proizvodnju i nove proizvodne kapacitete uložio je velika sredstva, oko 150-200 hiljada evra, skoro sve je automatizovano, radi sa sinovima uz pomoć jednog radnika koji pomaže na mešalicama i radi preostali fizički deo posla.

  —Kada sam kupovao opremu, dobio sam kredit od Fonda za razvoj, nekih 30 hiljada evra. Međutim, to je bila samo kap u moru, sve ostalo sam morao da finansiram iz sopstvenih sredstava. Što se tiče reklamnog dela, uvek smo prisutni u štampanim i elektronskim medijima.  Neretko koristimo i bilborde za oglašavanje, uglavnom na palićkom putu jer nam ta destinacija najviše odgovara. Na Sajmove nisam odlazio. Glavni razlog je specifičnost kocke kao robe koja ima veliku težinu i potencijalnim klijentima u daljim gradovima i mestima se ne bi isplatilo da naručuju od nas, jer bi troškovi prevoza iznosili skoro isto kao i cena kocke. U najavi su razni projekti, poput Palića, na redu je i parking ispred Hale sportova koji je trenutno veliko ruglo grada, a naše preduzeće će učestvovati na tenderu za taj posao, zaključuje Srećko Ćirjaković.

  4342_4.jpg 4342_5.jpg

  Konstantno prateći svetske trendove, usavršavajući se, uz kvalitet nadaleko poznat i poverenje ukazano od strane mnogobrojnih klijenata, preduzeću „Beton line special” daje za pravo da se postavi kao jedan od vodećih proizvođača betonske galanterije u regionu.

  Ovu rubriku podržava grad Subotica

  S. Đurikin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja