Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Organizacija „Bašta Mašta“ i Grad Subotica zajednički organizovale juče i prekjuče manifestaciju
  Izađi mi na teglu - džem od paprike deci „Autizma”
  10.09.2016.

  Organizacija „Bašta Mašta“ i Grad Subotica zajednički organizuju manifestaciju pod nazivom „Izađi mi na teglu“, a u Subotici je takmičenje u pripremi ajvara održano 7. septembra, kod supermarketa Roda, na Segedinskom putu, a 8. septembra na gradskom Trgu!  Pobednici će se znati u večernjim satima, najbolji ajvar majstor nije izabran do zaključenja ovog broja!

  4350_1.jpg

  Organizacija „Bašta Mašta” pokrenula je jedinstvenu, konceptualno neobičnu, autentičnu i društveno odgovornu manifestaciju, na teritoriji čitave Srbije, tokom koje se u formi karavana, od grada do grada, tokom septembra i oktobra meseca, organizuje takmičenje u pripremanju ajvara.

  Osnovni cilj ovog zabavnog takmičenja je potraga za šampionima u pripremanju najboljeg i najpoznatijeg srpskog proizvoda u svetu. Kvalifikacionim takmičenjem u svakom od gradova biraju se pobednici, koji se na finalnom takmičenju bore za prestižnu titulu najboljeg ajvar majstora u državi. Karavan je u prethodne dve sezone posetio 40 gradova, imao preko 3.000 učesnika, 8.000 proizvedenih tegli i proglasio najajvar majstore za 2014. i 2015.godinu. U svakom od gradova u proseku se proizvede oko 200 tegli ajvara, a celokupna proizvedena količina ostavlja se takmičarskim ekipama na raspolaganje.

  Takmičenje ispred megamarketa „Rodić“ počelo je tačno u 11 časova. Ekipu „Ajvarko“ vodili su Nataša Kalić, Maja Sarić i Slađana Kalić, a kapitenka je govorila o tajnama pripreme doborog ajvara.

  Karavan „Izađi mi na teglu“ održava se treću godinu, a prvi put je u poseti Subotici. Ove godine obići će više od 25 gradova u potrazi za najboljim ajvar – majstorom.  Za takmičare su obezbeđene i vredne nagrade – pobednici kvalifikacionih takmičenja u gradovima dobiće mali električni šporet, dok će pobednik velikog finala dobiti dobri stari, redizajnirani „Smederevac“.

  Među učesnicima su i članovi Udruženja građana „Autizam" i trostruka prvakinja u pravljenju ajvara, koja kaže da je ova manifestacija animirala Udruženje, jer je Grad izlazio u susret deci sa autizmom i na ovaj način se Udruženje može odužiti Gradu.  Roditelji iz udruženja „Autizam” su bili spremni da izađu „varjačom na teglu” i da naprave, kako kažu, „džem od paprike”, a sve što se napravi u toku manifestacije, odlazi deci udruženja.  Konkurencija su bili i učesnici iz MZ „Peščara”. Puni entuzijazma, kažu da očekuju pobedu i nadaju se da će Subotica imati više manifestacija ovog ili sličnog tipa.

  —Manifestacija je uspela da spoji tradicionalno i moderno, selo i grad, prošlost i sadašnjost, dobar recept sa istančanim ukusom, sve to promeša, i na kraju postigne ono zbog čega je i nastala – napuni teglu i nameni je kome je najpotrebnija, kažu za Subotičke novine iz Turističke organizacije grada Subotice.U sredu su se Subotičani takmičili u prvom krugu kvalifikacija, dok je veliko subotičko finale održano juče, na centralnom gradskom Trgu. Pobednici idu direktno u veliko finale koje će se održati 22. oktobra na Zlatiboru. Pobednici će se znati u večernjim satima, najbolji ajvar majstor nije izabran do zaključenja ovog broja!

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja