Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  21. Jazz festival u Kanjiži i Subotici počinje 9. septembra a završava se 24. septembra
  Kanjiški džez Festival pred izazovima 21. veka
  10.09.2016.

  • U Subotici se 9. i 10. septembra, u subotičkom pozorištu „Kosztolányi Dezső“, a od 22 do 24.  septembra u Kanjiži održava 21. Kanjiža Jazz festival, koji inklinira ka novim savremenim izazovima!

  Nakon prošle godine, kada Džez festival u Kanjiži nije održan, zbog nedostatka novca, poklonici savremene improvizovane muzike ovog septembra mogu da budu zadovoljni organizacijom ovogodišnjeg Festivala i uvere se u njegov kvalitet, tako što će da se upute na sever Vojvodine, u Suboticu i Kanjižu, gde će biti održan 21. Kanjiža Jazz festival.

  4351_1.jpgPrvi festivalski vikend održaće se u subotičkom pozorištu „Kosztolányi Dezső“, 9. i 10. septembra.  Koncepcijski, obe večeri obeležiće po jedan solo nastup, Flow Vertical Jasne Jovićević iz Subotice, i nastup Mazena Kerbaja iz Bejruta, a zatim i nastup prvobitno za Kanjižu planiranih Franz Hautzingera sa svojim Oriental Space kvartetom, na kraju subotičkog dela programa i dua, legendarnog nemačkog saksofoniste Petera Brötzmanna u pratnji amerikanke Heather Leigh.

  Kanjiški deo festivala je rezervisan za 22, 23. i 24. septembar, a prve dve večeri proteći će u znaku koncertnih izvođenja, performansa i jedne fotografske izložbe, dok je poslednji dan rezervisan za regionalnu muzičku konferenciju, na temu improvizovane i eksperimentalne muzike.

  Na 21. Kanjiškom jazz festivalu nastupaju: Silard Mezei (Mezei Szilárd), prvo u duo formaciji sa Albertom Markošem (Márkos Albert) a zatim i u okviru svog Red Fruits Stripetet kvarteta, mađarski sastav ARGO u pratnji Rođenica iz Vojvodine, trio Cimbiosis Mikloša Lukača (Lukács Mikós), Jasna Jovićević (Subotica) kompozitorka, improvizativna muzičarka i instruktorka joge, koja istražuje kroz stvaralački proces u čijoj se strukturi prepliću uticaj jogičke prakse na telo, um, duh, emocije i energiju. Improvizativna muzika se javlja kao odgovor, a njene frekvencije korespondiraju određenim karakteristikama energetskih centara Jasninog bića. nastupa u okviru performansa „Imago Sonus“ sa vrsnim koreografima i plesačima Heni Varga i Denešom Debreijem (Varga Heni, Döbrei Dénes), a na festivalu svoje jazz fotografje izlažu Edvard Molnar i Robert Reves (Molnár Edvárd, Révész Róbert).

  —Kanjiški jazz festival i nakon 20 godina, bilo da ga shvatate u kontekstu naslednika programa koji je utemeljio njegov prvobitni umetnički direktor i vodio ga do punoletstva, ili s druge strane kao festival koji je sada spreman na izazove XXI veka, i dalje će istrajavati u svojoj osnovnoj nameri da spaja dve krajnosti: tradicionalnu i ritualnu muziku sa savremenom improvizacijom. Makar koliko to okolnosti dozvoljavaju, saopštio je Dejan Vujinović, umetnički direktor Festivala..

  Karte za prvi festivalski vikend u Subotici će se prodavati po ceni od 300 dinara za koncertno veče, odnosno 500 dinara za komplet karata. Kanjiški deo programa je besplatan, zahvaljujući donaciji opštine Kanjiža i kompanije NIS.

  Dalja podrška za Festival došla je od Austrijskog kulturnog foruma, fondacije Betlen Gabor, muzičke kuće Fono iz Budima, pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice, Infostuda i hotela Gloria Lux.

  4351_2.jpg—Festival tokom prethodnih godina je uvek prodavao karte za koncerte, ali je ove godine, ugovorom obezbeđenimsa NIS-om omogućio da posetioci festivala u kanjiži ne plaćaju karte, dok će u Subotici događaj ostati u kontekstu ranijeg načina organizovanja, objašanjava Vujinović.

  Pored ostalog važno je znati, kako ističe umetnički direktor Festivala , da nastup jednog Petra Brötzmann, 75-godišnjeg umetnika iz Wipertala, Nemačke, na koncertima se naplaćuje bar više desetina evra, pa je jasan koncept Festivala, te je ovogodišnji aranžman cena karata za Festival, gotovo simboličan u Subotici.

  —Ove godine se ponovila prošlogodišnje neizvesnost oko organizovanja Festivala džeza, pa je i situacija da se Festival održava u dva Grada govotovo iznuđena, iako je intencija organizatora Festivala da svake godine Festival bude gost nekih od okolnih gradova. Nastupiće izuzetni umetnici, a skrenuo bih pažnju na nastup austrijskog umetnika, trubača, Franza Hautzingera, koji je osnivač sastav “Oriental Space”, nakon dve posete Libanu, tokom kojih je prvo svirao četvrttonsku trubu sa palestinskim tradicionalnim pevačem Marvanom Abadom (Marwan Abado), a kasnije nastupao i sa Mazenom Kerbajom u okviru “Irtijal” festivala eksperimentalne i improvizovane muzike. “Oriental Space” je zapravo obogaćena kvartet verzija pomenutog trubačkog dua, u koji se uključuju njihovi najčešći saradnici Helge Hintereger (Helge Hinteregger) i Šarif Sehnaoui (Sharif Sehnaoui).  Kerbaj i Sehnaoui su s druge strane, glavni vinovnici vrlo aktivne libanske improv- muzičke scene, osnivači “Irtijal” festivala i izdavačke kuće “Al Maslakh”. Vrlo je zapažena i njihova saradnja sa mnogim umetnicima širom sveta. Mislim da je izuzetno upoznati tu vrstu umetnika, koja u izuzetno složenim uslovima bejrutskih podruma održavaju svoj Festival eksperimentalne improvizovane muzike, dok se mi ovde, uživajući određeni životni komfor i komoditet ne usuđujemo ni da odemo na oranizovani koncert, a kamoli da shvatimo sve te različitosti, ukazuje umetnički direktor Jazz festivala, Vujović.

  Prve dve večeri proteći će u znaku koncertnih izvođenja, performansa i jedne fotografske izložbe, dok je poslednji dan rezervisan za regionalnu muzičku konferenciju, na temu improvizovane i eksperimentalne muzike

  N. Harminc Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja