Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Zastupnik privatnog tužioca traži prisutvo predstavnika konzulata Mađarske u sudskom procesu protiv ekologa Đure Vavroša
  Odloženo suđenje Vavrošu, tužitelji traže konsultanta iz Mađarske
  10.09.2016.

  Glavni pretres u Osnovnom sudu u Subotici je prekinut u predmetu protiv poznatog ekološkog aktiviste Đure Vavroša, koji je i predsednik Ekološkog društva „Hrast”.  Protiv njega je podneta privatna tužba za krivično delo narušavanja poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti preduzeća doo „Krivaja”. Pretres je prekinut, jer je u toku pretresa Ištvan Harmati odbio da dalje svedoči i zatražio prisustvo diplomatskog mađarskog konzularnog osoblja.

  Da podsetimo, građani Krivaje posadili su vetrozaštitni pojas od 1.200 sadnica drveća i za to su imali dozvolu opštine Bačka Topola, a d.o.o. Krivaja ih je uzorala. Vavroš je slučaj izneo u medije i postavio na društvene mreže i nakon toga je usledila tužba od strane preduzeća Krivaja, u kojoj je formulisano da je tužba pokrenuta "zbog rušenja ugleda firme".

  „Ja sam ipak uradio nešto za ovaj svet, a to je da sam posadio sadnice koje su oni uzorali. To što sam ja objavio šta su oni uradili je sasvim normalna stvar, jer je napravljenja šteta Krivaji, meni i Ekološkom društvu „Hrast“, a ne njima. Niko ih nije terao da uzoru i sami su sebi urušili ugled. Ovo je četvrto suđenje.  Mi imamo karte, urbanistički plan Krivaje gde ima 150 metara građevinskog reona, gde je i predviđen zaštitini pojas, a za 2005.godinu se predviđa vetrozaštitini pojas duž kompletnog naselja, što je ušlo u urbanističke planove. Oni to pobijaju, mi imamo dokaze. Sačekaćemo kraj, pa ćemo da vidimo” istakao je Đuro Vavroš.

  Advokat okrivljenog Đure Vavroša, Sreten Đorđević kaže da čvrsto veruje da će njegov klijent biti oslobođen.

  “Neuobičajeno je da zakonski zastupnik tužioca, Ištvan Harmati odbija da odgovara na pojedina pitanja odbrane. Takva mogućnost je dozvoljena samo u situaciji kada bi odgovor na takva pitanja izložio lice koje odgovara, svedoka, krivično pravnoj odgovornosti ili teškoj sramoti. Gospodin Harmati je zahtevao prisutvo diplomatskog konzularnog osbolja sa čime smo se mi apsolutno saglasili”, rekao je Sreten Đorđević, advokat okrivljenog.

  Advokat Slavko Berćan je bio zadovoljan tokom suđenja, sve do trenutka kada su advokati odbrane, Igor Pantelić i Sreten Đorđević počeli da saslušavaju svedoka, Ištvana Harmatija. Berćan smatra da su sa ubedljivim dokazima sa društvene mreže fejsbuk dokazali da se iza okrivljenog ne krije ekolog, nego da su njegove pobude drugačije.

  „U tom nalogu je okrivljeni eksplicitno rekao da negativne komentare može da pretvori u pozitivne pod određenim uslovima i da je to druga priča. Ali u svakom slučaju, tu se kriju i neke osvetničke namere okrivljenog u odnosu na ponašanje Krivaje u odnosu na njegovog sina Mišu”, objasnio je Slavko Berćan, advokat , doo „Krivaje”.  

  Advokat okrivljenog veruje da je i ovaj postupak primer progona ekoloških aktivista sa ovog područja i da na ovaj način čitav postupak dobija međunarodnu konotaciju.  Suđenje se nastavlja 19. oktobra, kada treba da se nastavi saslušanje svedoka Ištvana Harmatija i drugih svedoka odbrane. Za ovo krivično delo zaprećena je kazna zatvora do jedne godine.

  S.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja